12.10.2013.

Violončelistica Monika Leskovar na Samoborskoj glazbenoj jeseni održala nezaboravan koncert

Izuzetna glazbena večer pod svijećama

Violončelistica Monika Leskovar na Samoborskoj glazbenoj jeseni održala nezaboravan koncert

Proslavljena hrvatska violončelistica Monika Leskovar pred publikom 38. Samoborske glazbene jeseni u župnoj crkvi svete Anastazije još je jednom dokazala zašto ju se svrstava u red ponajboljih svjetskih majstora violončela. U jednom od vrhunaca ovogodišnjeg programa Samoborske glazbene jeseni Leskovar se predstavila nadahnutim interpretacijama Bachovih suita za violončelo te djelima Luciana Beria i Srđana Dedića. Monika Leskovar je za svoj samoborski nastup odlučila da će, iz opusa njemačkog skladateljskog velikana, odsvirati izbor iz cijenjenih Šest suita za violončelo; Prvu suitu u G-duru, BWV 1007, Drugu suitu u d-molu, BWV 1008 te Treću suitu za violončelo u C-duru, BWV 1009. Riječ je o Bachovim skladbama za violončelo koje su nakon njegove smrti pale u zaborav, da bi bile ponovno otkrivene i prepoznate tek u 20. stoljeću.

Leskovar je skladbe izvela u skladu s poetskim i toplim karakterom suita, u prepoznatljivoj maniri koja već godinama oduševljava publiku diljem svijeta, a zahvalna samoborska publika ovacijama je uzvratila mladoj glazbenici za nesvakidašnju, očaravajuću glazbenu večer pod svijećama. Između Bachovih suita Leskovar je publici ponudila odmak od baroka i uvid u djela modernih skladatelja: Les mots sont allés talijanskog skladatelja Luciana Beria te Hey Pearl! zagrebačkog skladatelja Srđana Dedića, koju je upravo Monika Leskovar praizvela 2007. godine, a u kojima je također do izražaja došlo njeno besprijekorno vladanje tehnikama sviranja.

Violončelistica Monika Leskovar svoj glazbeni put počela je kod Dobrile Berković-Magdalenić na Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu te kod Valtera Dešpalja, da bi konzervatorij i poslijediplomski studij završila kod Davida Geringasa na Visokoj glazbenoj školi Hanns Eisler u Berlinu. Muzicira na violončelu majstora Postiglionea iz 1884. godine, kojeg su joj na doživotno korištenje osigurali Grad Zagreb i Zagrebačka filharmonija. Kao najmlađa pobjednica Međunarodnog natjecanja Čajkovski u Japanu postala je svjetski poznata već u svojim teenagerskim danima, a uz brojne nagrade s prestižnih svjetskih violončelističkih natjecanja redovito nastupa kao solo izvođač ili uz neke od najeminentnijih orkestara poput Moskovske i Minhenske filharmonije, gdje je u sezoni 2010./11. bila i prva violončelistica. Od 2005. godine surađuje i s violončelistom i skladateljem Giovannijem Sollimom, a aktivna je i kao glazbeni pedagog, odnosno predavala je na Hanns Eisler Hochschule für Musik. Od prošle godine profesorica je na Konzervatoriju u Luganu.

Koncertni program Samoborske glazbene jeseni nastavlja se u četvrtak, 10. listopada, u franjevačkoj crkvi u 20 sati nastupom mezzosopranistice Renate Pokupić i Hrvatskog baroknog ansambla: Laura Vadjon (violina), Tanja Tortić (violina), Ivan Jakšeković (violina i viola), Branimir Pustički (violončelo) i Krešimir Has (čembalo).

T.I.

 
12.10.2013.

Održana 4. Večer vina i pjesme

Pilo se i pjevalo kod Floriana

Održana 4. Večer vina i pjesme

U subotu, 5. listopada, Udruga Samoborska vinska cesta, u suradnji s Ogrankom MH Samobor, organizirala je 4. večer vina i pjesme u krčmi Florian u Slanom Dolu. Slani Dol mnogi nazivaju i "otokom ljubavi", a što je i bio u subotu uz vrijedne domaćine i samoborsku pjesnikinju Nadu Bošković. Krčmu Florian, koja se nalazi u Eko centru Slani Dol, drže supružnici Ankica i Neno Bašić sa svoje dvoje djece, Emom i Florianom.

Krčma Florian predstavila je svoju eno i gastronomsku ponudu

samoborskog kraja, koja je mnoge vratila u doba mladosti.

K.Z.

 

Violončelistica Monika Leskovar na Samoborskoj glazbenoj jeseni održala nezaboravan koncert

Održana 4. Večer vina i pjesme

Arhiva 2013

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002