25.06.2013.

Održana peta likovna kolonija za učenike osnovnih škola iz Pečuha, Samobora i Tara

Boje života u čast Zlatka Price

Održana peta likovna kolonija za učenike osnovnih škola iz Pečuha, Samobora i Tara

Petu godinu zaredom, od 9. do 16. lipnja, u organizaciji Zaklade Zlatko i Vesna Prica održana je u Taru, u Istri, likovna radionica za učenike osnovnih škola iz Pečuha, Samobora i Tara. Uz dosadašnju Školu ksilografije - drvoreza dodana je i radionica fotografije. Ovogodišnje su radionice kao svoju ideju vodilju imale stvaralaštvo Zlatka Price te je radionica nazvana Boje života, nadovezujući se na izložbu koja je otvorena u Samoboru u povodu desete godišnjice slikareve smrti. Kako bi se bolje upoznali s opusom Zlatka Price, učenicima su uručeni prigodni pokloni izdani uz tu izložbu vrećice, katalozi, edukativne knjižice, magneti...

Sudjelovali su učenici osnovnih škola Grada Samobora: Krunoslav Kuhtić i Fran Štengl iz 6. razreda OŠ Rude te Sara Varljen i Filip Kovačević iz 8. razeda OŠ Milana Langa iz Bregane, uz mađarske učenice koje pohađaju Umjetničku školu i učenike iz škole domaćina, OŠ Tar - Vabriga, njih ukupno 12.

Radionicu ksilografije vodili su prof. Nevenka Miklenić i slikar Milan Generalić, dok je fotografsku radionicu s učenicima iz Pečuha i Samobora vodila Nevenka Miklenić. Učenici su posjetili foto laboratorij u OŠ Tar – Vabriga i pod vodstvom nastavnice Marine Dželalija Jakominić izradili fotograme u mračnoj komori. Slikovitost Tara i Tarske vale – mjesta koja su za života inspirirala i majstora Pricu, nadahnula su i mlade sudionike likovne kolonije te su djela nastala u radionici ocijenjena visokim umjetničkim dometom. Zaklada planira radove nastale u ovoj radionici izložiti i u Samoboru.

Osim rada u radionicama, za učenike su bili oraganizirani izleti u spilju Baredine i Muzej traktora te razgled Poreča i Novigrada. U Novigradu su učenici nakon razgleda postava Lapidarija sudjelovali u njihovom likovnom natječaju za razglednicu inspiriranu arheološkim iskopinama.

Likovna kolonija završila je u subotu 15. lipnja otvorenjem izložbe učeničkih radova u prostorima Općine Tar – Vabriga, na kojoj su predstavljeni radovi iz grafičke radionice u dvije tehnike: monotipija i ksilografija te fotografije. Za uspješno sudjelovanje u radionici svi učenici primili su spomenice i diplome. Kao idejno rješenje za njih poslužio je rad učenika Ettiena Bergera iz Tara, koji je izradio drvorez s motivima slika Zlatka Price.

Nakon izložbe uslijedila je još jedna svečanost. Na slikarevoj kući Zaklada Zlatko i Vesna Prica, njima u čast, postavila je trojezičnu spomen ploču u nazočnosti delegacija gradova Samobora, Pečuha i Općine Tar-Vabriga.

Zasigurno će dinamičan i intenzivan tjedan ostati učenicima u sjećanju, potaknuti ih da se umjetnički razvijaju i nastave sklopljena prijateljstva triju gradova koje je povezao veliki umjetnik Zlatko Prica.

U vrijeme odvijanja tarske kolonije u Samoborskom muzeju su organizirane grafičke radionice za osmoškolce, koje su kao temu također imale stvaralaštvo Zlatka Price. Njegove grafike u različitim tehnikama izložene u Muzeju dodatni su poticaj za usvajanje novih vještina mladih likovnjaka: tehnike kartonskog tiska i suhe igle te linoreza i monotipije. Radionice vode nastavnice likovne kulture Ruža Barbarić Librić i Nevenka Miklenić. Preostala je još jedna radionica monotipije, koja će se odvijati ovog tjedna u, četvrtak 27. lipnja od 15 do 17 sati te u petak, 28. lipnja od 15 do 18 sati. Svi su dobrodošli.

Uz izložbu Sve boje života Zlatka Price tiskana je i edukativna knjižica koja na različit način traži odgovore na pitanja o životu i radu slikara te su mnogi učenici dodatnu pažnju usmjerili na traženje odgovora i tako se senzibilizirali za vrijednosti likovne umjetnosti.

Izložbu, radionice, edukativnu knjižicu, kataloge, te razne materijale koji prate izložbu podržali su Grad Samobor, Samoborski muzej i Zaklada Zlatko i Vesna Prica.

Učeničke grafike nastale na radionicama u Muzeju izložit će se 30. lipnja na Trgu kralja Tomislava u povodu obilježavanja ulaska Hrvatske u EU. Bit će to festival kreativnosti kojom djeca spontano odgovaraju na poticaje i motive.

Tim će se povodom predstaviti i Zaklada, koja svojim međunarodnim projektima pokazuje mogućnosti suradnje susjednih zemalja.

Nevenka Miklenić

 

Održana peta likovna kolonija za učenike osnovnih škola iz Pečuha, Samobora i Tara

Arhiva 2013

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002