19.09.2013.

Fotografija učenice Ivane Copić izložena na međunarodnoj izložbi fotografija Poruke/Messages

Zapis iz Beča u Muzeju suvremene umjetnosti

Fotografija učenice Ivane Copić izložena na međunarodnoj izložbi fotografija Poruke/Messages

U četvrtak, 12. rujna, u Galeriji Školica, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, otvorena je međunarodna izložba fotografija učenika od 12 do 19 godina.

Riječ je o projektu "Kako izraziti osjećaje u mediju digitalne fotografije", a ovo je bila treća izložba za učenike.

Prva tema bila je Bol/Pain, druga Radost/Joy, a treća ovogodišnja tema bila je Poruke/Messages.

Učenici su trebali osmisliti motiv i poruku koju šalju nekoj osobi ili grupi te ju opisati ili kometirati u 10 riječi.

Vizualne poruke mladih svjedoče o njihovom bogatom unutarnjem svijetu, složenim pitanjima u potrazi za vlastitim identitetom, ali i o angažiranom i kritičkom odnosu i refleksijama prema svijetu koji ih okružuje. Na svoj osobit način one su i izraz participacije djece u društvu.

Autorica projekta je profesorica Mirjana Tomašević Dančević, predsjednica HRV-InSEA (Hrvatskog vijeća Međunarodnog društva za obrazovanje putem umjetnosti), a projekt je realiziran uz potporu Ministarstava znanosti, obrazovanja i sporta.

Na natječaj je stiglo tristotinjak fotografija, većinom iz Hrvatske, ali i Slovenije, Španjolske i Portugala, a na izložbu su primljene 102 fotografije. Izložba je popraćena katalogom.

Od poslanih fotografija učenika naše škole primljena je fotografija učenice osmog razreda Ivane Copić. Fotografija je snimljena tijekom jednog koncerta u Beču.

Ivana je fotografiju posvetila prijateljima, opisujući ju riječima: "Kad bi barem sa mnom dijelili ovo uzbuđenje, ovdje je ludo!".

Izložba je otvorena do 22. rujna.

Ivana Golić

 
19.09.2013.

38. Samoborska glazbena jesen - od 28. rujna do 12. listopada

Bogat i sadržajan program

38. Samoborska glazbena jesen - od 28. rujna do 12. listopada

Samoborska glazbena jesen bit će svečano otvorena 28. rujna. U franjevačkoj crkvi nastupit će solisti Lidija Horvat Dunjko (sopran), Monika Cerovčec (sopran), Domagoj Dorotić (tenor), Giorgio Surian (bas) te Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a pod ravnanjem Vladimira Kranjčevića s Mozartovom Velikom misom u c-molu. Do 12. listopada u Samoboru će biti održano još 15 koncerata, najavljeno je na pressici, održanoj 18. rujna u Restoranu Gabreku 1929.

Program 38. Samoborske glazbene jeseni podijeljen je u 4 modula, rekao je umjetnički ravnatelj Srećko Bradić. Po 10. put bit će organizirano Međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić, na kojem će nastupiti 8 od prijavljenih 28 natjecatelja. Sljedeći modul je Međunarodno natjecanje skladatelja New Note, u kojem će biti izvedene drugoplasirana i trećeplasirana skladba s ovogodišnjeg natječaja, a na praizvedbu će doći i nagrađeni autori David Veber (Slovenija) i Elena Samarina (Rusija). Još dva modula su radionica glazbene kritike, koju će voditi Trpimir Matasović, te Marimba Week Ivane Bilić.

U programu posebno mjesto zauzimaju i koncerti dviju naših proslavljenih umjetnica, violončelistice Monike Leskovar, čiji će nastup biti 9. listopada, a dan potom i mezzosopranistice Renate Pokupić uz Hrvatski barokni ansambl.

Na završnom koncertu, 12. listopada, pod vodstvom dirigentice Jasenke Ostojić, nastupit će Antonija Dunjko (sopran), Tena Lebarić (mezzosopran), Marko Fortunato (tenor), Leon Koščević (bariton), Zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i

Samoborski gudači, a izvest će Stabat Mater Josepha Hydena.

Izvršna direktorica SGJ Renata Glojnarić zahvalila je pokroviteljima i sponzorima na podršci, istaknuvši da su ulaznice za festival već u prodaji, a mogu se nabaviti po prošlogodišnjim cijenama u Pučkom otvorenom učilištu Samobor, u Turističkom uredu Grada Samobora te u uredu TZ Zagrebačke županije u Zagrebu.

Samoborsku glazbenu jesen organizira Pučko otvoreno učilište Samobor. Pokrovitelj nagrade za pobjednika natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić bit će i ove godine Hypo Alpe-Adria-Bank, dok su pokrovitelji nagrade za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora Grad Samobor i Hrvatsko društvo skladatelja. Pokrovitelj nagrade na natjecanju New Note je Zagrebačka županija, a 38. Samoborska glazbena jesen odvijat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i predsjednika Republike Ive Josipovića.

D.K.

 
19.09.2013.

Skladbe Samoborca Krešimira Hercega oduševile u ljetnoj školi harmonike u talijanskom Saurisu

Još jedna zvjezdica u sjajnoj biografiji

Skladbe Samoborca Krešimira Hercega oduševile u ljetnoj školi harmonike u talijanskom Saurisu

Dvije skladbe hrvatskoga skladatelja Krešimira Hercega iz Samobora ovog su ljeta imale istaknuto mjesto u ljetnoj školi harmonike koju u Saurisu, malom turističkom mjestu smještenom u Karniškim alpama, osamdesetak kilometara sjeverno od Udina, već nekoliko godina pod nazivom Peter Soave Music Academy organiziraju glasoviti američki akordeonist i bandoneonist Peter Soave i njegova supruga Madeleine, također glasovita harmonikašica.

Ode To Sauris, svečana skladba koju je Herceg napisao 2011. godine oduševljen krajolikom Saurisa, posebno je obradovala stanovnike toga gradića smještenog u najsjevernijem dijelu talijanske regije Furlanija-Julijska krajina. Skladba, za koju se opravdano očekuje da će postati općinskom himnom, predstavljena im je u koncertnoj dvorani općinskoga središta Sauris di Sotto uoči proslave blagdana sv. Osvalda, zaštitnika njihova mjesta, i to u izvedbi dvadeseteročlanog harmonikaškoga orkestra polaznika Soaveove ljetne škole, pod ravnanjem dirigenta Dennisa Tinija, profesora na glazbenom odjelu Wayne State University u Detroitu.

Naime, sudionici Peter Soave Music Academy na kraju svog desetodnevnog boravka u Saurisu običavaju organizirati cjelovečernji koncert kojim se na svojevrstan način odužuju za gostoprimstvo što ga uživaju u tom, gotovo osam stotina godina starom alpskom mjestu. Za Hercegovu Ode To Sauris bez imalo se pretjerivanja može reći da je bila najveći hit dvosatnog koncerta. Publika ju je ispratila dugotrajnim pljeskom i ovacijama, a posebno ju je obradovao prigodni govor Krešimira Hercega u kojemu je na talijanskom jeziku pojasnio čime je fasciniran i potaknut da svoju inspiraciju ljepotama mjesta i okolnih planina pretoči u note.

Oduševljenje publike izazvala je i Hercegova skladba Raphaël u kojoj je solirao i 14-godišnji Raphaël Maillot, daroviti mladi francuski harmonikaš, kojemu je skladba i posvećena. Vrijedno je podsjetiti da je ta Hercegova skladba praizvedena u listopadu 2010. godine u Zagrebu, kad je Raphaël Maillot nastupio uz Gudački kvartet Rucner u sklopu humanitarne akcije koju je Francuska radiotelevizija organizirala za oboljele od mišićne distrofije.

Koncertom u Saurisu višegodišnja suradnja Krešimira Hercega s Peterom Soaveom još je više produbljena, a kroz mnogobrojne kontakte s polaznicima ljetne škole otvorile su se i nove mogućnosti. Svakog ljeta Peter Soave Music Academy okuplja ljubitelje harmonike sa svih strana svijeta. Nisu to samo profesionalni glazbenici; u ljetnu školu dolaze i profesori, liječnici, inženjeri i poduzetnici, ljudi različitih zanimanja koje povezuje ljubav prema harmonici. Ove godine, među Talijanima, Austrijancima, Francuzima, Nijemcima, Švicarcima i Amerikancima, bilo je i troje glazbenika iz Hrvatske: Emili Dokić, profesorica na Umjetničkoj školi Fortunata Pintarića u Koprivnici, Leon Mesić, 12-godišnji vrlo darovit učenik te škole i Zagrepčanka Dubravka Pirc Tiljak. Prednost da uče na iskustvima vrhunskih majstora harmonike dakako da su maksimalno iskoristili. Jer, uz bračni par Soave, koji su se proslavili na mnogim pozornicama u gotovo svim dijelovima svijeta, u Saurisu su ove godine bili već spomenuti Dennis Tini, američki pijanist, aranžer i pedagog, Mary Tokarski, profesorica harmonike iz Northforda u američkoj saveznoj državi Connecticutu i Stas Venglevski, višestruko nagrađivani harmonikaš iz Moldavije koji već nekoliko godina živi u Wisconsinu. Njihova odluka da polaznicima ljetne škole prezentiraju i glazbu Krešimira Hercega, svakako je još jedna sjajna zvjezdica u profesionalnoj biografiji tog u Hrvatskoj i inozemstvu višestruko nagrađivanog skladatelja mnogih uspješnica.

Zvonko Šeb

FOTO: Krešimir Herceg dugotrajnim je pljeskom i ovacijama pozdravljen od publike i orkestra nakon izvođenja svoje skladbe Ode to Sauris

 

Fotografija učenice Ivane Copić izložena na međunarodnoj izložbi fotografija Poruke/Messages

38. Samoborska glazbena jesen - od 28. rujna do 12. listopada

Skladbe Samoborca Krešimira Hercega oduševile u ljetnoj školi harmonike u talijanskom Saurisu

Arhiva 2013

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002