01.07.2013.

Blagovanje kulture, vina i meda u sklopu Kulturnog ljeta u Svetoj Nedelji

Ljubavni je meteor pao u Kerestinec

Blagovanje kulture, vina i meda u sklopu Kulturnog ljeta u Svetoj Nedelji

U subotu, 29. lipnja, u atriju dvorca Erdödy u Kerestincu održan je Festival ljubavne poezije, vina i meda i na taj način Sveta Nedelja potvrdila je da kulturnim sadržajem koje nudi doista može stati uz bok gradovima koji ovakve manifestacije priređuju dugi niz godina. Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji uključio je svoja tri odjela: književni, glazbeni i likovni odjel i tako se ozbiljno pozicionirao u sam vrh kulturne scene. Pokazao je potencijale kojima raspolaže, a za čije djelovanje svakako postoji potreba. Dokaz tomu iznimna je posjećenost događaja i oduševljenje koje publika nije krila. Više od tristotinjak posjetitelja uživalo je u gotovo tri sata bogatog programa.

Stihovi desetak pjesnika prožeti ljubavnim skladbama renesansnog skladatelja Giulia Caccinia u izvedbi basa Roberta Palića, ljubavna romanca ruskog skladatelja Mikhaila Glinke u izvedbi sjajne sopranistice Matee Mužinić odlično su se stopili u jedno tijelo uz glazbenu pratnju pijanistice Martine Mičije Palić. Ljubo Pauzin, pjesnik od formata, snažnom poezijom držao je publiku u tišini i napetosti, a posebno je oduševio šarmom i spontanošću okupljene svojim stihovima iz zbirke Meteor je pao na zemlju. Lepršav, a istodobno ozbiljan jezik Romane Brolih, višeslojnost stihova Vere Vujović, gorko-slatka romantika Gordane Tkalec, a svakako treba spomenuti i nastup Branka Maleša, jednog od najutjecajnijih postmodernističkih pjesnika. Teško je izdvojiti nekoga tko se nije uklopio u sjajan mehanizam koji je besprijekorno radio cijele večeri. Bio je to zahtjevan pothvat, budući da se radilo o programu ozbiljnijeg sadržaja, no dirigentska palica organizatora pomno odabravši pjesnike i glazbenike nije se precijenila.

Izuzev izvođača, organizator je s puno pažnje pristupio i publici o kojoj se pobrinuo na način da im je osigurao dostojanstven boravak u prilično derutnom atriju dvorca Erdödy te svjetlosnim efektima i još nizom "čarolija" pretvorio prostor u prekrasnu romantičnu pozornicu s koje se slijevao dojmljiv program. Osim uživanja u umjetnosti, posjetitelji su imali priliku uživati u gastro-enološkoj ponudi lokalnih proizvođača vina i hrane. U pozadini čitavog događaja, no ništa manje zastupljena, mogla se razgledati i izložba slika nastala u svibnju na 1. likovnoj koloniji Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, održane upravo u dvorcu obitelji Erdödy u Kerestincu. Sve je upotpunila projekcija fotografija koje je tada svojim fotografskim objektivom popratio Željko Nemec, a namjera joj je bila dokumentaristički prikaz nastanka umjetničkog djela.

Svakako je potrebno pohvaliti publiku koja se odazvala u velikom broju i dokazala da večeri sličnog sadržaja kronično nedostaje, a dočekuje ih se s radošću i otvorena srca.

I.H.

 

Blagovanje kulture, vina i meda u sklopu Kulturnog ljeta u Svetoj Nedelji

Arhiva 2013

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002