17.12.2013.

Godišnja skupština ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

Niz zbivanja oplemenio grad

Godišnja skupština ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

U četvrtak, 12. prosinca Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u gradskoj je vijećnici Grada Svete Nedelje proslavio svoj prvi rođendan. Prije točno godinu dana u istim je prostorijama osnovan Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, koji je svojim djelovanjem pokrenuo niz kulturnih događanja na području Grada.

Na svečanoj skupštini predsjednik Ivica Kapuđija podsjetio je sve prisutne članove, uvažene goste i sponzore na djelatnost Ogranka u protekloj godini. Izlaganje predsjednika bilo je popraćeno projekcijom fotografija, koja je svjedočila o iznimnom intenzitetu djelovanja najmlađeg ogranka Matice hrvatske u domovini. Od intimnog druženja uz poeziju te upisivanja u Spomen-knjigu Ogranka, preko zimske avanture u dvorcu obitelji Erdödy u Kerestincu i obilježavanja 440. godišnjice bitke kod Kerestinca do Korizmenog koncerta Na gori Maslinskoj, dočekali smo proljeće obilježivši Dan planeta Zemlje i okitivši majuš. U svibnju Ogranak nastavlja djelovanje Matičnim triptihom – pokrenuta je 1. likovna kolonija Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, nakon čega je otvorena Čitaonica Ogranka Matice hrvatske, postavljena je spomen-ploča uz kip na svetonedeljskom trgu i održano predavanje o Anti Starčeviću. Središte ljetnih događanja postao je dvorac Erdödy u Kerestincu, gdje je održan 2. susret klapa Klape u Svetoj Nedelji, koji je privukao brojnu publiku, a Festival ljubavne poezije vina i meda, kao manifestacija Grada Svete Nedelje u povodu ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju, oduševio je mnoge posjetitelje. Svetonedeljsko kulturno ljeto završilo je Tamburaškom večeri, koja je organizirana u suradnji sa Zajednicom KUD-ova Grada Svete Nedelje. Ogranak je tijekom godine ugostio mnoge uvažene predavače: književnice Ivanu Šojat-Kuči i Jelenu Pervan, umjetnika Zdenka Bašića, a prof. dr. Katarina Koprek održala je predavanje o Mihalju Šilobodu Bolšiću.

Predsjednik Ivica Kapuđija zahvalio je sponzorima i podupirateljima - Gradu Svetoj Nedelji i gradonačelniku Dragi Prahinu, Turističkoj zajednici Grada Svete Nedelje, Radiju SVN, Svetonedeljskom listu i mnogima koji su pomagali Ogranku u protekloj godini te pohvalio voditelje odjela za izvrsno odrađen posao.

U kratkom osvrtu predsjednik Gradskog vijeća Dragutin Vinovrški Pentek izrazio je zadovoljstvo djelovanjem Ogranka te istaknuo njegov velik značaj i doprinos kulturi na području Grada Svete Nedelje.

Svečanoj je skupštini prisustvovao i glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić, koji nije skrivao oduševljenje postignućima Ogranka u tako kratkom periodu. Tajnik susjednog Ogranka u Samoboru Zoran Perović znakovito je primijetio da, iako Ogranak slavi tek prvi rođendan, može se reći da je svojevrstan "wunderkind", jer već ne samo da hoda, nego pjeva, pleše, slika, recitira i stvara.

U sklopu obilježavanja godišnjice Ogranka predsjednik Gradskog vijeća Dragutin Vinovrški Pentek otvorio je i likovnu izložbu Druga stvarnost članice Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji Jasminke Banušić. Apstraktne slike Jasminke Banušić oduševile su posjetitelje koji su imali priliku razgledati izložbu i uživati u ugodnom društvu uz prigodan glazbeni program koji su izveli sopranistica Matea Mužinić i bas Robert Palić uz pratnju na klarinovi voditeljice Glazbenog odjela Martine Mičije Palić. Proslavu prvog rođendana Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji uveličao je i domjenak, kao rođendanski poklon Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole iz Samobora.

U povodu obilježavanja prve obljetnice osnutka Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, održan je 15. prosinca Adventski koncert u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji. Na koncertu su nastupili japanska sopranistica Mayumi Kamei, bas Robert Palić i pijanistica Barbara Bego Bojić. U publikom ispunjenoj župnoj crkvi, umjetnici su uveličali vrijeme Došašća prigodnim skladbama Stradelle, Durantea, Lukačića, Händela, Bizeta, Nicolaoa, a na samom kraju koncerta, uz prigodne hrvatske adventske pjesme, čuli smo i jednu japansku pjesmu po izboru gošće sopranistice Mayumi Kamei. I ovom su prigodom Grad Sveta Nedelja i Turistička zajednica grada Svete Nedelje, uz srdačno domaćinstvo župnika mr. Marijana Kušenića, pomogli pri realizaciji koncerta, čime smo dostojno proslavili prvi rođendan Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji.

S.S.

 

Godišnja skupština ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

Arhiva 2013

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002