28.05.2013.

Održan 9. jazz festival

Samoboru u znaku jazza

Održan 9. jazz festival

Nastupom Big banda Gradske glazbe Samobor, u nedjelju, 26. svibnja završen je 9. samoborski jazz festival.

Skoro cijeli tjedan Samoborci su imali priliku uživati u jazz glazbi i koncertima održanim u Caffe baru Havana i na Trgu kralja Tomislava.

Na festivalu su nastupili, između ostalih, Tomislav Goluban, Kristian Terzić, Branko Bogunović Pif, Zdenka Kovačiček, Damir Kukuruzović i Arbeatters.

S.S.

 
28.05.2013.

Koncert učenika GŠ Ferdo Livadić u prestižnom ciklusu koncerata Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj

Nezaboravni Marta Faullend Heferer i Cameron Massey

Koncert učenika GŠ Ferdo Livadić u prestižnom ciklusu koncerata Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj

Koncert vrlo mladog samoborskog dua Cameron & Marta zasigurno će ostati u trajnom sjećanju svih namjernika koji su u ponedjeljak, 20. svibnja, odlučili doći u Veliku dvoranu Matice hrvatske na Strossmayerovom trgu i uživati u njihovom muziciranju. Dječak s flautom i djevojčica s gitarom! Čini se da je sve u tom događaju bilo skrojeno u savršenoj ravnoteži i s pravom mjerom. Zvukovi dvaju raznorodnih instrumenata izbalansirani u dinamici i boji, dva različita izvođačka temperamenta, ponekad u igri diskretnog nadmetanja, a ponekad u nepogrešivom ritmičnom i polifonom skladu ili naizmjeničnom dinamičkom povlačenju, kako bi onaj drugi došao do punog izražaja. Oboje vrlo uspješni kao solisti, s impresivnim životopisom kada su nagrade i natjecanja u pitanju, te su večeri bez napetosti, s idealnom dozom uzbuđenja i radosti, ostavili svoje misli i emocije na sceni.

Ozbiljan i stilski raznolik program započeo je smirujućom Pavanom P. Rinaudina, skladbom originalno napisanom za ovaj sastav, u kojoj se strukturom skladbe ravnopravno tretiraju oba instrumenta. Nakon Pavane, razigranost i bravuroznost prvog i trećeg stavka barokne Sonate u F-duru G.P. Tellemanna osobito je razvedrila publiku. Za smiraj, Marta je opušteno izvela melodioznu trodjelnu Etidu u e-molu op.6 br.11 španjolskog skladatelja F. Sora. Slijedilo je ponovno jedno cikličko djelo. Bili su to Rumunjski plesovi B. Bartoka u obradi A. Leveringa. Ljepota ove glazbe, kao i ekspresivnost izvedbe razgalila je publiku.

Nakon stanke, drugi dio programa otvorio je Cameron, odsviravši vrlo impresivno i sadržajno čuvenu skladbu C. Debussyja za falutu solo - Syrinx. U nastavku smo imali prilke čuti obradu Sonate 1922 F. Poulenca, izvorno napisanu u neoklasicističkom stilu za puhački trio. S puno mašte i interpretativnih ideja Marta i Cameron uspjeli su oživjeti skladateljevu reminiscenciju na djetinstvo i druženje s djevojčicom koja mu je svojim duhom i inteligencijom bila nadahnuće za ovu skladbu. Poslije Poulenca slijedio je završni niz skladbi iz različitih zemalja Latinske Amerike. Nakon što je Marta dojmljivo odsvirala Valse Venezolano (Maria Carolina) za gitaru solo, Antonia Laura, slijedio je Choro, karakteristični brazilski ples skladatelja C. Machada iz zbirke originalnih skladbi za duo flauta-gitara. Osobita uspješnica koncerta bila je i premijerno izvedena skladba Caserio (Tempo di tango) meksičkog gitariste i skladatelja M.D. Pujola. Koncert je završio planetarno poznatom i publici najdražom skladbom A. Piazzole - Libertango, nakon čega je oduševljenje publiku podiglo na noge. Poslije dugog aplauza izvođači su se zahvalili dodatkom, još jednom, izvevši Pe loc, treći iz Rumunjskih plesova B. Bartoka.

Doživljaj koncerta nikada ne bi bio ovakav bez izuzetne, mahom glazbeno obrazovane publike koja je aplauzom, a kasnije i bezrezervnim čestitkama i pohvalama, pružila mladim izvođačima podršku i poticaj.

Za postignutu razinu ovog nastupa, osim nadarenosti i marljivog individualnog rada, treba istaknuti i visoko stručne pedagoge na nastavi instrumenata: Ivanu Štrbac, prof. flaute i Xhevdeta Sahatxhiju, prof. gitare. Koncert je realiziran na poticaj nastavnice komorne glazbe Vesne Faullend Heferer.

Iako neočekivano, ovaj je recital bio i njihov posljednji zajednički nastup na duže vrijeme te Cameronov glazbeni oproštaj od Samobora i Hrvatske. On, naime, uskoro s obitelji seli u SAD, gdje će nastaviti svoje školovanje. Ipak, svi vjerujemo da će se vraćati u svoju drugu domovinu kad god mu to životne prilike budu dopuštale. I da će tada ponovo zasvirati s Martom.

Na kraju, riječ dvije o ciklusu koji već 10 godina promovira mlade glazbenike iz cijele Hrvatske. Zahvalni smo onima koji su ga tada bez ikakvog osobnog interesa bezrezervno započeli te onima koji ga i dalje njeguju. Prije svega Goranu Končaru, umjetničkom voditelju ciklusa, te organizacijskom voditelju Mirku Cvjetku. Koncert je popraćen atraktivnim programskim deplianom u kojem su uz biografije izvođača objavljeni i kratki stručni osvrti na skladatelje te na konkretne skladbe koje se izvode na koncertu. Za većinu izvođača koncert u ciklusu Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj prvi je recital u njihovoj izvođačkoj praksi. Iako su njihovi natjecateljski uspjesi i osvojene nagrade u zemlji i inozemstvu redovito put do ovog događaja, njegov je umjetnički značaj u istinskom razvoju mladog glazbenika nemjerljiv s načinom predstavljanja na natjecanjima. Jednostavno rečeno, da ga nema, trebalo bi ga izmisliti!

Ivanka Horvat

Fotografija: Mirko Cvjetko

 

Održan 9. jazz festival

Koncert učenika GŠ Ferdo Livadić u prestižnom ciklusu koncerata Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj

Arhiva 2013

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002