03.10.2013.

Izložba fotografija Željka Nemeca u Samoborskom muzeju

Samoborski prozori s dušom

Izložba fotografija Željka Nemeca u Samoborskom muzeju

Stari, oronuli samoborski prozori, tek jednim svojim dijelom uhvaćeni objektivom fotoaparata, jedini su motivi izložbe akademskog slikara i grafičara Željka Nemeca otvorene 2. listopada u Samoborskom muzeju, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Samobor i Samoborskog muzeja.

Pred velikim brojem ljubitelja fotografije, o radovima umjetnika govorio je Stanko Špoljarić, istaknuvši kako je "za Nemeca Samobor inspiracija, grad dugog povijesnog pamćenja, koji mu je ovaj puta ponudio brojne pitoreskne zgrade, s ostavljenim tragovima vremena na fasadama i samim prozorima". U svojem predgovoru u prigodnom katalogu za ovu izložbu kaže: "Nemec uvijek nalazi mjeru između likovne odmjerenosti i dojmljivosti odabranih prizora, čuvajući se svakog prenaglašavanja koje bi narušilo osobnost njegove interpretacije. ...Nemecovi prozori primaju i daju. I mnogo su više o zastakljenih otvora. ...Djela su s dušom".

Akademski slikar i grafičar Željko Nemec rođen je u Varaždinu, diplomirao je na ALU u Zagrebu, u klasi prof. Detonija. Radio je kao animator i režiser crtanog filma, a posljednjih 14 godina je profesor grafičkog dizajna, kompjutorske grafike, fotografije i filma u Školi za umjetnost i dizajn. Izlagao je na 24 samostalne i 30-ak skupnih izložbi, a dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Dio izložbe Samoborski prozori, rekao je na otvorenju ravnatelj Muzeja Miroslav Milonjić, Samoborci će moći vidjeti i u prostorijama samoborskog Doma zdravlja sve do Božića.

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

M.K.

 
03.10.2013.

Na SGJ nastupio kvintet Gallardo, Süssmuth, Roth, Cvetkov i Očić

Schumann i Brahms u vrhunskoj izvedbi

Na SGJ nastupio kvintet Gallardo, Süssmuth, Roth, Cvetkov i Očić

Prošle godine na Samoborskoj glazbenoj jeseni Jose Gallardo (klavir), Gernot Süssmuth (violina) i Jelena Očić (violončelo) bili su članovi komornog orkestra, koji je svojim humanitarnim koncertom očarao publiku. Uspostavljene veze učvršćene su na ovogodišnjem izdanju festivala, a Jeleni Očić, Gernotu Süssmuthu i Joseu Gallardu pridružili su se Linus Roth (violina) i Rumen Cvetkov (viola). Svi u ovoj argentinsko-njemačko-bugarsko-hrvatskoj kombinaciji imaju niz zapaženih solističkih nastupa i ostvarenih suradnji s vrhunskim glazbenicima i orkestrima. Na dva koncerta na 38. Samoborskoj glazbenoj jeseni ovaj kvintet odlučio je predstaviti skladbe Roberta Schumanna i Johannesa Brahmsa.

Prve večeri, 2. listopada, na repertoaru su bili Schumannov Kvartet za klavir, violinu, violu i violončelo u Es-duru, op. 47 i Brahmsov Klavirski kvintet u f-molu, op. 34. Skladbu koju su Očić, Cvetkov, Roth i Gallardo svirali u crkvi svete Anastazije u Samoboru Schumann je napisao 1842. godine u svoj tzv. komornoj godini stvaralaštva i to za grofa Wielhorskog, a praizvedena je 1844. u Leipzigu. Brahms je u svom stvaralaštvu uspješno objedinio naslijeđe baroka i klasike s romantičkom ekspresivnošću. Klavirski kvintet u f-molu prvo je skladao za gudački kvartet pa preradio kao sonatu za dva klavira te potom napravio sintezu i djelo je postalo jedno od najsnažnijih njegovih ostvarenja na području komorne glazbe. Jose Gallardo, Gernot Süssmuth, Linus Roth, Rumen Cvetkov i Jelena Očić vrhunski su interpretirali obje skladbe, od nježnih dionica do snažnih i moćnih tonova te zaslužili dugotrajni pljesak publike.

Kvintet će i u četvrtak, 3. listopada, ponovno svirati skladbe ova dva njemačka skladatelja i to Brahmsov Kvartet za klavir, violinu, violu i violončelo br. 3 u C-molu, op. 60 te Schumannov Klavirski kvintet u Es-duru, op. 44. Koncert počinje u 20 sati u crkvi svete Anastazije.

T.I.

 
03.10.2013.

U dvorcu obitelji Erdödy u Kerestincu završilo Svetonedeljsko kulturno ljeto 2013.

Opravdali uloženi napor i entuzijazam

U dvorcu obitelji Erdödy u Kerestincu završilo Svetonedeljsko kulturno ljeto 2013.

Iako je prije nekoliko dana započela kalendarska jesen, u nedjelju, 29. rujna, završio je opsežan projekt Svetonedeljsko kulturno ljeto 2013., koji su osmislili i proveli Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji i Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Grada Svete Nedelje. Program je obuhvaćao pet vrlo raznolikih kulturnih događaja koji su zaživjeli kao cjelina i građanima Svete Nedelje i gostima ponudili novu prizmu kulture, kakvu još nisu imali prilike doživjeti u svome gradu.

Ideja o kulturnim događajima u dvorcu Erdödy u Kerestincu postojala je već godinama u srcima i mislima mnogih svetonedeljskih kulturnih djelatnika. Ipak je dvorac Erdödy u Kerestincu, zbog svoje ljepote i uloge, simbol Grada Svete Nedelje i svih je ovih godina poput sirene zvao sve s idejama i poticao na intenzivnije razmišljanje kako dvorac dostojno staviti u funkciju. Dvorac je bio veleposjed grofova Erdödy, a svojedobno je u njemu zasjedao i Hrvatski sabor. Nemili događaji u 20. stoljeću, koji su bacili na njega sjenu, nisu mogli umanjiti njegovu ljepotu i posebnost.

U veljači ove godine obilježavala se 440. godišnjica Seljačke bune. Zbog povijesnih činjenica da se, prema ondašnjim ljetopiscima i kroničarima, upravo podno dvorca u Kerestincu odigrala jedna od ključnih bitaka Seljačke bune, Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji je 23. veljače priredio prigodan program, kratko iznijevši povijesni kontekst uloge dvorca u Kerestincu, uz što su članovi Ogranka u atriju dvorca prekrivenog snijegom čitali Balade Petrice Kerempuha Miroslava Krleže. Tom prilikom predsjednik Ogranka Ivica Kapuđija istaknuo je "goruću želju da dvorac Erdödy u Kerestincu postane kulturna arena ne samo Svete Nedelje, nego i Zagrebačke županije". Možda tada nije bio ni svjestan koliko će taj san uskoro postat stvaran.

U proljeće je osmišljen plan projekta Svetonedeljskog kulturnog ljeta 2013. i Zajednica kulturno-umjetničkih udruga i Matičin ogranak krenuli su u pripreme i skorašnju realizaciju. Treba napomenuti da su Grad Sveta Nedelja i Turistička zajednica Grada Svete Nedelje prihvatili ovu ideju, prepoznali entuzijazam i želju da se realizira ovaj svetonedeljski kulturni pilot-projekt i poduprli je glavnim pokroviteljstvom svih manifestacija u dvorcu Erdödy.

Svetonedeljsko kulturno ljeto 2013. počelo je dopadljivom tišinom proljeća, a završilo prvim kapima jesenje kiše. Prvi je događaj bila 1. likovna kolonija Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, održana 18. svibnja. Voditeljica Likovnog odjela Ogranka Zdenka Resar animirala je i okupila dvadesetak slikara koji su stvarali umjetnička djela u dvorcu i okolici dvorca Erdödy. Slike nastale na koloniji objelodanjene su na izložbi u sklopu skorašnjeg Festivala ljubavne poezije, vina i meda u lipnju. U likovnoj su koloniji ove godine sudjelovali umjetnici: Jasminka Banušić, Đuro Kenfelja, Biserka Jajić Habdelić, Zdenka Resar, Natalija Špehar, Marjanca Hrđun, Mihaela Gašpar, Anja Žganjer, Štefica Gotal, Zlatica Burić, Franjo Jurčin, Ana Marija Ćoso, Dora Škacan, Boris Vacka i Milan Stunja.

Koncertni program u dvorcu otvorila je 8. lipnja klapa Barun, organizacijom 2. susreta klapa, naziva Klape u Svetoj Nedelji, u atriju dvorca. Petstotinjak uzvanika uživalo je u dvosatnom a capella klapskom koncertu na kojem je nastupilo osam klapa: Dječja ženska klapa Frajlice iz Podsuseda, Muška klapa Škrlet iz Kutine, Mješovita klapa Prvi komin Snježanin iz Zagreba, Ženska klapa Kolapjanke iz Siska, Muška klapa Kolapjani iz Siska, Muška klapa Poj iz Samobora, Mješovita klapa Barun iz Svete Nedelje (domaćin i organizator susreta) i Muška klapa Kampanel iz Zagreba.

Voditelj programa bio je dramski umjetnik i radijski voditelj Dubravko Sidor. Gosti su uživali u službenom i neslužbenom programu dugo u noć. Ovaj se susret klapa pomalo nameće kao vodeći klapski događaj Zagrebačke županije. Želja za sudjelovanjem na ovoj smotri, unatoč mladom stažu organizacije smotre, postala je neupitna među mnogim klapama zbog pozitivnog medijskog odjeka i lijepih doživljaja dosadašnjih sudionika susreta. Koncertu su prisustvovale i četiri Kanađanke koje su u to vrijeme boravile na studijskom putovanju Hrvatskom, gdje su proučavale kulturnu baštinu Lijepe naše. O njihovim doživljajima s koncerta klapa u Svetoj Nedelji najbolje svjedoči reportaža u kojoj su zavidan prostor rezervirali za navedeni koncert, što jasno svjedoči o njihovim dojmovima iz dvorca koje su ponijele sa sobom u Kanadu.

Organizacijski možda najzahtjevniji i najraznovrsniji bio je Festival ljubavne poezije, vina i meda s kojim se 29. lipnja i Sveta Nedelja pridružila drugim hrvatskim gradovima i županijama koji su pripremili prigodne programe obilježavanja ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju 1. srpnja 2013. godine. Voditeljica Književnog odjela Ogranka i idejna začetnica festivala Mihaela Gašpar pozvala je na ovu manifestaciju suvremene hrvatske renomirane pjesnike, među kojima su bili i Branko Maleš, Zdravko Škrapec, Vinko Pavić, Aida Bagić, Gordana Tkalec, Josipa Alviž, Vera Vujović, Romana Brolih, Luka Mavretić i Ljubo Pauzin. Oni su čitali svoju poeziju koja je oplemenjena glazbenim bravurama pod stručnom koordinacijom voditeljice Glazbenog odjela Ogranka prof. Martine Mičije Palić. U glazbenom dijelu sudjelovali su: Robert Palić, Dorian Milinković, Marija Šverko, Matea Mužinić, Ante Zeljko i Ana Barun te mladi glazbenici pod vodstvom prof. Mare Jularić: Mia Pečnik, Ivan Stjepanović, Chiara, Franka i Mislav Pečnik. U sklopu festivala organizirana je i izložba slika nastalih na 1. likovnoj koloniji Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji. Četiristotinjak prisutnih gostiju moglo je kušati vino, rakiju, med, slastice te suhomesnate proizvode svetonedeljskoga kraja zahvaljujući dobroj volji i potpori predstavnika vinara, proizvođača rakija i likera, medičara, pčelarske udruge i drugih obrtnika Grada Svete Nedelje i Samobora.

Ljubitelji fotografije okupili su se 21. rujna kada je svetonedeljska udruga Fotoklub Klik organizirala FotOOko – cjelodnevnu manifestaciju koja je Svetoj Nedelji i njenoj okolici ponudila bogat sadržaj.

Program je počeo u dvorcu obitelji Erdödy u Kerestincu. "Klikovci" su, u suradnji s udrugama iz Svete Nedjelje i Zagrebačke županije, započeli s ovogodišnjim Danom fotografije u Svetoj Nedelji. Bilo je tu, između ostalog, srednjovjekovnih vitezova i starih automobila, oldtimera, koji su bili dio raznih fotoradionica. U dvorcu su se nalazili i prezentacijski štandovi sponzora. U popodnevnim satima, u suradnji s Planinarskim društvom Pinklec, predstavljene su rekreacijske i biciklističke staze Svete Nedelje, a za fotografe jedan od najvažnijih trenutaka dana – zlatni sat ili plavi sat – dočekali su i fotografski ovjekovječili uz kapelicu sv. Marije Magdalene u Maloj Gorici. Nakon FotOOka otvoren je nagradni web-natječaj u tri kategorije fotografija: I. Priroda oko FotOOka, II. Radionice FotOOka i III. Ekipa na FotOOku.

Čast da svečano zatvore projekt Svetonedeljsko kulturno ljeto 2013. u dvorcu Erdödy u Kerestincu imali su tamburaši svetonedeljskih KUD-ova Tamburaškom večeri, održanoj 29. rujna, u organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Svete Nedelje. Zbog vremenskih nepogoda tamburaški koncert je iz atrija dvorca premješten u veliku dvoranu podruma dvorca, koji se pokazao kao izvrsan koncertni prostor.

U nadahnjujućem prostoru podruma dvorca nastupili su tako, uz solističke nastupe članova društava i njihovih gostiju, sviračice i svirači tamburaških orkestara i sastava s područja Grada Svete Nedelje – KUD Zvonko Lenard – Pikić, KUD Mala Gorica, KUD Kerestinec, KUD Strmec i Studio Hriberski te KD Sveta Nedelja. Pod vodstvom svojih stručnih voditelja, članovi ansambala izveli su niz tamburaških šansona, starogradskih pjesama i folklornih motiva te oduševili okupljenu publiku.

Tako je uz zvuke drmeša, čardaša i šansona, s prvom jesenjom kišom završilo prvo Svetonedeljsko kulturno ljeto 2013.

Dvorac obitelji Erdody

Dvorac obitelji Erdody, castellum Kerestinecz knezova Okićkih, poput usnulog ljepotana iz bajke, nagrđenog borama vremena, zaraslog u trnje i korov, Svetonedeljskim je kulturnim ljetom ponovno zaživio nekim novim životom – životom kulture, umjetnosti i stvaralaštva. Ovaj spomenik naše prošlosti i slavne povijesti zalog je naše budućnosti i opomena današnjim i budućim naraštajima da čuvaju svoj nacionalni, lokalni i nadasve kulturni identitet.

U svjetlu novoga života, okupan suncem nakon dugih godina propadanja, naprosto vapi za obnovom kako bi mogao otvoriti svoja vrata svim dobronamjernicima, na ponos Gradu i lokalnoj zajednici, na ponos našem rodu.

A Svetonedeljsko kulturno ljeto, poput novog sjemena zasađenog u atriju dvorca, novi je kulturni brand našega grada i županije. Premda tek mala nit u povijesnom tkanju vremena, začetak je novog kulturnog života.

 

Izložba fotografija Željka Nemeca u Samoborskom muzeju

Na SGJ nastupio kvintet Gallardo, Süssmuth, Roth, Cvetkov i Očić

U dvorcu obitelji Erdödy u Kerestincu završilo Svetonedeljsko kulturno ljeto 2013.

Arhiva 2013

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002