26.04.2013.

Humanitarni koncert orkestra Ansambla Lado za žrtve obiteljskog nasilja

Dovoljno je reći - Lado

Humanitarni koncert orkestra Ansambla Lado za žrtve obiteljskog nasilja

Jedan u nizu koncerata Lado orkestra, koje izvode u čast Marijanu Makaru, glazbeniku i autoru koji s Ladom surađuje punih 60 godina, održan je 25. travnja u samoborskoj kino dvorani. Koncert prikladnog naziva U društvu svirača bio je i humanitarnog karaktera, u povodu 5. obljetnice rada Caritasove kuće za žrtve obiteljskog nasilja, a prikupljena sredstva namijenjena su obnovi stolarije na kući.

Naravno, dovoljno je reći samo Lado, i ne samo u Hrvatskoj, već i diljem svijeta, pa da se dvorana ispuni posjetiteljima željnima savršenih izvedbi s njihovog iznimno bogatog repertoara. U prvom dijelu koncerta Lado orkestar odsvirao je desetak folklornih skladbi, uz solistice Janju Ivančan i Vericu Radić. Drugi dio bio je posvećen svjetskim standardima, za koje aranžmane redom potpisuje Marijan Makar, a kroz glazbenu šetnju od Amerike, Rusije, Čilea, Izraela, Grčke, Francuske i Argentine poveli su nas vrsni instrumentalisti Lada, uz goste na drugim instrumentima.

Kako je o našem nacionalnom Ansamblu narodnih plesova i pjesama rečeno gotovo sve, zaista je za kraj dovoljno ponoviti još samo – Lado.

M.K.

 
26.04.2013.

Održana prva od dvije predaudicije za pjevače amatere duhovne glazbe

Savršeni glasovi za duhovnu večer

Održana prva od dvije predaudicije za pjevače amatere duhovne glazbe

U Old Nik's Pubu u Samoboru, u organizaciji Udruge U Duhu S Kristom, 24. travnja održana je prva od dvije predaudicije za pjevače amatere duhovne glazbe, na koju se odazvalo desetak kandidata. Kandidati su pjevali po dvije pjesme s popisa organizatora, ali prema svom izboru, a capella i uz pratnju klavijatura, a tročlani žiri, Ivan Gajšak, Ana Otmačić i Silvija Sečen, ocjenjivao je glasovne mogućnosti, točnost izvedbe i opći dojam. Iako se od kandidata tražilo da budu s područja Samobora i Svete Nedelje, jedna je kandidatkinja stigla iz Zagreba, a jedna čak iz Nove Gradiške. Žiri je ostao ugodno iznenađen pjevačkim umijećem svih kandidata i većina od njih mogla bi bez problema nastupiti na velikom humanitarnom koncertu popularne duhovne glazbe, i ove godine 22. rujna u Sportskoj dvorani Samobor, za koji se i traži domaći izvođač. Stoga je pred njim težak posao odabira nakon drugog kruga predaudicije za završni program na koncertu, gdje će onome kojega žiri najbolje ocijeni biti pružena prigoda da uživo izvede dvije pjesme uz pratnju samoborskog duhovnog orkestra. Većina će, pak, ovisno o svom plasmanu na predaudiciji, pjevati na završnoj audiciji, odnosno Večeri duhovne glazbe, koja će se 20. lipnja održati također u Old Nik's Pubu. Prethodit će joj još jedna predaudicija, 8. svibnja, za koju su prijave na 099/577 9410 ili uduhuskristom@gmail.com, u tijeku. Audiciju medijski prate Radio Samobor - Happy Station, Hrvatski katolički radio - emisija Sacro ritam, Radio SVN i Glasnik Samobora i Svete Nedelje.

S.S. – E.K.

 
26.04.2013.

Otvorena izložba Zdenka Bašića Vile i vilenjaci

Na redu je cjelovečernji film

Otvorena izložba Zdenka Bašića <i>Vile i vilenjaci</i>

Dugo očekivana izložba Vile i vilenjaci Zdenka Bašića otvorena je sinoć u zgradi gradske uprave. Naš mladi i višestruko nagrađivani umjetnik predstavio se presjekom svojih radova koji obuhvaća ilustraciju, animaciju, pisanje i režiranje. Kako nam je rekao, sve je počelo od priča njegovih baka.

- Odrastao sam u ovom kraju na tim pričama o murama, pesiglavcima i drugim neobičnim bićima. Bake su mi oduvijek punile maštu s time i od tuda je krenulo. Odrastao sam u tim šumama i jezerima u okolici, počeo sam tražiti ta mjesta, fotografirati ih i tako su počeli nastajati neki kostimi i lutke. Materijale sam naravno nalazio u šumi na mjestima gdje sam se igrao i korak po korak zapravo je nastajala knjiga, premda ja na početku nisam znao da će to biti knjiga. Za mene je to bio niz slika i impresija koje sam zapisivao, ta sjećanja iz djetinjstva, i u jednom trenutku se stvorilo tkivo koje se samo po sebi nametnulo kao knjiga – opisuje Bašić.

No, tu neće stati već će svojevrsni nastavak Sjeverozapadnog vjetra biti priče o vješticama i vragovima.

- Priču razvijam dalje za dugometražni film, a to je dugoročniji projekt na kojem ću raditi, no uskoro izlazi svojevrsni nastavak Sjeverozapadnog vjetra u kojem ću se baviti vješticama i coprnicama, vragovima i tom jednom plejadom likova koji imaju korijene u pričama iz ovog kraja – najavio je mladi umjetnik.

Na samom otvorenju u čarobni svijet mašte Zdenka Bašića uveli su mali glumci iz Udruge Igrom do znanja pod vodstvom Blaženke Mavrić Vadlja i Marine Bićan. Oni surađuju i na drugim Bašićevim projektima pa ne čude pohvale na njihov rad.

- Na neki način pomogli su mi u razvijanju tih likova. Ja sam likove postavio za igrani film, a sad su se ti likovi počeli razvijati zajedno s njima. To nisam planirao, no sad kad vidim ponovno neke od njih prvo što mi padne na pamet su upravo ti likovi kako sam ih zamislio i oni se razvijaju upravo u tom smjeru – rekao je Bašić.

Izložbu u prostoru gradske uprave službeno je proglasio otvorenom gradonačelnik Drago Prahin koji je istaknuo kako mu je drago što će stanovnici ovog grada imati je prigode razgledati izložbu, također pohvalivši male glumce.

- Moram reći da sam oduševljen, posebno s djecom. Bio sam iznenađen, svi su željeli da se upoznamo, to mi se prvi put dogodilo, tako nešto lijepo, klinci su prekrasni. Što se tiče izložbe mislim da se vidi da je to jedan autor s dušom, s osjećajem za djecu, a takve su mu i slike za jedan takav moderniji pristup svemu tome. Drago mi je što je ova izložba ovdje – rekao je Prahin.

Izložbu je pripremila Turistička zajednica našeg grada pa je na početku direktorica Renata Vlahović pozdravila brojnu publiku i zahvalila svima koji su sudjelovali u realizaciji cijelog projekta, počevši od izdavačke kuće Planetopija koja je tiskala knjigu Sjeverozapadni vjetar. Istaknula je Vlahović kako svojim radom Zdenko Bašić uvelike doprinosi promociji ovoga kraja.

- Zdenko Bašić proveo je djetinjstvo u Svetoj Nedelji, u mjestu Bestovje i njegova inspiracija upravo dolazi s područja Svete Nedelje, naših brežuljaka i jezera. Svakako da je to veliki doprinos za naš kraj – naglasila je Vlahović.

Prije same izložbe Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji organizirao je druženje učenika 4. A i B razreda Osnovne škole Sveta Nedelja sa Zdenkom Bašićem. Učenici su dobili priliku postaviti pitanja umjetniku, a on je njima zauzvrat potpisao primjerke knjige Sjeverozapadni vjetar.

Uvid u čarobni svijet Zdenka Bašića može se dobiti na drugom katu zgrade uprave sve do 8. svibnja.

Radio Sveta Nedelja

 

Humanitarni koncert orkestra Ansambla Lado za žrtve obiteljskog nasilja

Održana prva od dvije predaudicije za pjevače amatere duhovne glazbe

Otvorena izložba Zdenka Bašića Vile i vilenjaci

Arhiva 2013

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002