27.03.2013.

Korizmeni koncert u organizaciji svetonedeljskog Ogranka Matice Hrvatske

Tako je to bilo Na gori Maslinskoj

Korizmeni koncert u organizaciji svetonedeljskog Ogranka Matice Hrvatske

U večernjim satima subote uoči Cvjetnice ili Nedelje muke Gospodinove, iz crkve blaženog Alojzija Stepinca mogli su se čuti čuti glasovi klapa, zbora i solista. Naime, Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, iako mlad, još jednom se pokazao kao dobar pokretač kulturnih događanja uz pomoć pokrovitelja Grada Svete Nedelje, Turističke zajednice grada Svete Nedelje te župe bl. Alojzija Stepinca Bestovje- Novaki-Rakitje.

Pozdravnim govorom predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji Ivica Kapuđija uputio je prisutne u, mnogima ne tako poznatu, povezanost klapskog pjevanja, vokalne i zborske glazbe i Svete Nedelje preko lika i djela Mihaela Šiloboda-Bolšića, svetonedeljskog župnika. Mihael Šilobod-Bolšić vodio je župu Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji i upravo u godini kada je došao u Svetu Nedelju kao župnik, 1760. Mihael Šilobod-Bolšić je objavio i manual gregorijanskog pjevanja (udžbenik) pod nazivom Fundamentum cantus gregoriani seuchoralis.

U crkvi, popunjenoj do zadnjeg mjesta, izvedbama Ljube Stipišića Delmate, u čiju je čast održan korizmeni koncert pod nazivom Na gori Maslinskoj, korizmeni utisak ostavile su Klapa Barun, Klapa Poj, Mješoviti zbor KUD-a INA te solisti Bojan Pogrmilović i Vedrana Zrnić. Maestralna djela Na gori Maslinskoj, Puče moj, Barjaci kreću kraljevi, Oče, oprosti im jer ne znaju što čine, Puna tuge majka staše, Sina smo Božjeg raspeli, Pod križem, Kad izdahnu srce Božjeg sina, Uskrsnija je Krist i Ispovidajte se, pripadaju korizmenom opusu Ljube Stipišića Delmate. Veći dio njegove su skladbe, a dijelom i tekstovi. Ljubo Stipišić Delmata, važna je ličnost u osvještavanju važnosti pučkog crkvenog pjevanja. Kao skladatelj, obrađivač, pjesnik, melograf, sakupljač narodnog blaga širokog spektra, slikar, dirigent, voditelj klapa, organizator i producent ostavio je velik trag u hrvatskoj kulturi, a spasio je od zaborava, snimajući i zapisujući, i pučku glazbu.

Na kraju koncerta svima prisutnima riječ zahvale uputio je i velečasni Božidar Cindori, dodavši kako se nada ponovnom korizmenom koncertnom susretu već iduće godine.

T.I.

 

Korizmeni koncert u organizaciji svetonedeljskog Ogranka Matice Hrvatske

Arhiva 2013

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002