04.12.2013.

Gradska knjižnica Samobor obilježila 170 godina postojanja

Od Ilirske čitaonice do moderne knjižnice

Gradska knjižnica Samobor obilježila 170 godina postojanja

Iako Samobor nije prvi grad u Hrvatskoj koji je osnovao svoju čitaonicu, jer prije njega to su učinili u Varaždinu, Križevcima i u još nekim gradovima, prošlo je punih 170 godina otkako je u Samoboru osnovana prva čitaonica.

Ova važna obljetnica iz samoborske povijesti obilježena je, naravno, u našoj Gradskoj knjižnici 4. prosinca. O povijesti čitaonica i o tome kako su čitaonice prerastale u knjižnice, a zatim i u multimedijalne centre, u kojima se danas odvija niz događanja i organiziraju različite aktivnosti, govorile su Marjana Janeš Žulj iz Gradske knjižnice Franjo Marković u Križevcima i Ljiljana Sabljak iz Knjižnica Grada Zagreba.

O povijesti samoborske čitaonice i knjižnice, ljudima koji su obilježili njezin rad u 170 godina postojanja, govorio je Milan Žegarac Peharnik.

Između izlaganja domoljubne pjesme izvelo je Hrvatsko pjevačko društvo Jeka, a upriličena je i prigodna izložba.

M.K.

 
04.12.2013.

Autorski koncert skladatelja, aranžera i pijanista Krešimira Hercega

Samoboru s ljubavlju

Autorski koncert skladatelja, aranžera i pijanista Krešimira Hercega

Pod pokroviteljstvom Grada Samobora i u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem, skladatelj, aranžer i pijanist Krešimir Herceg priredio je 3. prosinca u Galeriji Prica autorski koncert na kojem je iz svog bogatog autorskog opusa izdvojio dio vezan uz višegodišnju suradnju s Gudačkim kvartetom Rucner. Podsjetivši mnogobrojnu publiku da je svoju glazbenu karijeru prije gotovo šezdeset godina započeo upravo na tome mjestu, Herceg je biranim riječima i kronološki poredanim skladbama ukratko elaborirao što i kada ga je povezalo s Rucnerima i ponukalo na stvaranje opusa u kojemu su uz Gudački kvartet svoje istaknuto mjesto našli i svjetski glasoviti virtuozi na bandoneonu i harmonici, Amerikanac Antonio Peter Soave i njegova supruga Madeleine, Francuskinja iz okolice Liona.

Koncertna je večer otvorena skladbom Promotion Party, za koju u trenutku njezina nastanka još nitko najvjerojatnije nije ni slutio da će u godinama koje dolaze, sa skladbama koje je posvetio Rucnerima i bračnom paru Soave (Rucner Tango, Soave Tango), Herceg postaviti okvire Božanstvene suite (Suita Divina), u koju je do danas uvrstio još šest stavaka, majstorski aranžiranih od prof. Stjepana Mihaljinca.

Publika je posebno toplo pozdravila Victorious Rhapsody u kojemu se kao solist uz Antonia Petera Soavea predstavio i pijanist Danijel Detoni, a ništa manje oduševljenje izazvala je i skladba Mady's Dance, valcer posvećen Mady Soave, u kojem je uz Kvartet Rucner gospođa Soave svojim solo dionicama vrlo dojmljivo dočarala šarm francuskog muziciranja na harmonici.

Dio koncerta ispunile su Hercegove džezističke skladbe za koje je tekst napisala britanska pjevačica i skladateljica Sally Night. Izvela ih je Dunja Skopljanac Peroš uz pratnju jazz-kvarteta (Antonio Peter Soave, Krešimir Herceg, Davor Črnigoj i Boris Ciglenečki).

Zvonko Šeb

 
04.12.2013.

Samoborski karikaturisti izložili radove u srednjoškolskom centru

Početak lijepe suradnje

Samoborski karikaturisti izložili radove u srednjoškolskom centru

U predvorju samoborskih srednjih škola 3. je prosinca otvorena izložba karikatura Marka Amića, Nike Baruna, Slavka Topolovca, Vladimira Fresla Lukeca, Branimira Dorotića, Ivice Jambrešića i Zlatka Jagića. Riječ je o članovima Udruge samoborskih karikaturista, koji su odlučili svoje radove prezentirati samoborskim srednjoškolcima, ne bi li u nekima od njih pobudili želju za bavljenjem karikaturom.

No, neće to stati samo na izložbi, već će udruga, u dogovoru s ravnateljima svih triju samoborskih srednjih škola, početkom sljedeće godine zainteresiranim učenicima ponuditi radionice karikatura, čiji će voditelj biti Niko Barun.

Okupljene učenike i njihove profesore u ime udruge je pozdravio njezin predsjednik Marko Amić, a dobrodošlicu karikaturistima u školski prostor zaželio je ravnatelj Srednje strukovne škole Davor Škiljan.

K.K.

 

Gradska knjižnica Samobor obilježila 170 godina postojanja

Autorski koncert skladatelja, aranžera i pijanista Krešimira Hercega

Samoborski karikaturisti izložili radove u srednjoškolskom centru

Arhiva 2013

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002