12.11.2015.

Zagrebačka županija čuva svoje rode

Krenula isplata naknada za rodino gnijezdo

Zagrebačka županija čuva svoje rode

Vlasnici i/ili korisnici objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda isplaćena je naknada u iznosu od 700 kn po gnijezdu. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zagrebačka županija osigurali su i u 2015. godini sredstva za provedbu projekta "Zaštita i očuvanje bijele rode u 2015. godini" na području Zagrebačke županije. Korisnicima koji naknadu primaju putem tekućeg računa sredstva su već trebala stići, a onima kojima stiže putem pošte stići će u narednih nekoliko dana.

Ovim se projektom, sedmu godinu zaredom, vlasnicima i korisnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda godišnje isplaćuje naknada za održavanje krovišta. Ove godine ukupno je isplaćeno 60.300 kuna za 86 gnijezda na obiteljskim kućama, gospodarskih objektima i pripadajućim zgradama.

Projekt "Zaštita i očuvanje bijele rode" na području Zagrebačke županije pokazuje rezultate pa se iz godine u godinu uočava sve veći broj gnijezda. U 2015. godini zabilježeno je 237 gnijezda: 86 na obiteljskim kućama i 151 na stupovima.

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa i tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu.

M.G.

 
12.11.2015.

Grupa za podršku djeci i roditeljima djece s dijabetesom Slatki Samoborci obilježila Svjetski dan dijabetesa

Slatko više nije bauk!

Grupa za podršku djeci i roditeljima djece s dijabetesom Slatki Samoborci obilježila Svjetski dan dijabetesa

Od svibnja ove godine u našem gradu djeluje i grupa naziva Slatki Samoborci, osnovana kao podrška djeci i roditeljima djece koja se bore i najčešće do kraja života žive s dijabetesom, bolesti koju, ne bez razloga, zovu i "tihim ubojicom". Kako u liječenju šećerne bolesti veliku ulogu imaju edukacija i samozbrinjavanje, grupa Slatki Samoborci je u četvrtak, 12. studenoga, u predvorju kina, a u povodu Svjetskog dana dijabetesa, okupila djecu dijabetičare i njihove roditelje kako bi se povezali, razmijenili informacije i iskustva te se podružili uz slatke i zdrave kolače spravljene bez šećera.

Uz akciju mjerenja šećera u krvi, djeca i roditelji mogli su razgovarati i s liječnicama Zvonimirom Papeš Ibriščević i Angelikom Tičinović Ivančić, specijalisticama školske medicine, koje su im se pridružile na ovom predstavljanju slastica.

Grupu Slatki Samoborci pokrenula je Ksenija Kolman Goreta, majka šestogodišnjeg djeteta koje boluje od dijabetesa, s ciljem da okupi i ostale roditelje s područja Samobora i okolice čijoj je djeci dijagnosticirana šećerna bolest te da kroz suradnju s odgajateljima i učiteljima pokušaju kroz edukaciju i radionice malim bolesnicima život učiniti što kvalitetnijim i normalnijim u krugu vršnjaka i odraslih.

Aktivnosti grupe Slatki Samoborci podupiru Grad Samobor i Dječji vrtić Izvor, a cilj im je dobiti još širu podršku koja će njihovoj djeci pomoći u socijalizaciji i olakšati im svakodnevicu.

M.K.

 
12.11.2015.

Obilježeno 20 godina rada samoborskog distributera plinom

Energo metan - istinski partner građana

12. listopada 1995. godine upisom u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu osnovana je tvrtka Energo metan d.o.o., sa zadaćom da postane operator distribucijskog sustava i opskrbljivač prirodnim plinom na području Grada Samobora. Osnivači i suvlasnici Energo metana su Grad Samobor (51%) i trgovačko društvo Monter – strojarske montaže d.d. iz Zagreba (49%). Sve do danas je vlasnička struktura tvrtke ostala ista, makar je u procesu dokapitalizacije od 1998. do 2007. svoj poslovni udjel imala i INA, a Energo metan je tijekom godina ispunio svoju "misiju i viziju" te postao uspješno gradsko poduzeće koje je tijekom 20 godina i danas s manje od 20 zaposlenih promijenilo tek tri direktora.

S malim zakašnjenjem, Energo metan je svoju veliku obljetnicu svečano proslavio u četvrtak, 12. studenoga, u Galeriji Prica, gdje se brojnim uzvanicima, gostima, poslovnim suradnicima i partnerima, kolegama i svojim djelatnicima najprije kratkim pozdravom i dobrodošlicom obratio direktor Antun Oklopčić. Uz dobre želje i još bolji uspjeh u budućem radu nazočnima su se obratili i pročelnik za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić i gradski pročelnik Hrvoje Frankić.

O teškim počecima i "porođajnim mukama" male tvrtke, koja si je dala u zadatak dovesti plin u samoborska kućanstva i poduzeća, podrobno je govorio njezin prvi direktor Ivan Vučetić. Unatoč brojnim problemima pri traženju financijskog partnera i kredita, teškoj besparici i neumoljivoj administraciji, kako je naglasio Vučetić, danas je itekako zadovoljan, jer "njegovo dijete" ima svijetlu budućnost.

Prigodnu brošuru tiskanu u povodu 20 godina rada Energo metana uz kratku prezentaciju prokomentirao je direktor Oklopčić. Izdvojio je podatak da danas Grad Samobor ima pouzdanog distributera plina za 5402 kućanstva i 491 poduzetnika, koji godišnje isporučuje oko 11,5 milijuna prostornih metara plina, a plinska mreža proširila se, a još se i gradi, i do najudaljenijih gradskih naselja. K tome, unatoč dobro poznatom poslovnom okruženju, konkurentnim velikim sustavima i zakonskoj regulativi, promjenama u društvu, ali i ekološkim navikama stanovništva, Energo metan ostvaruje svoje ciljeve i financijski je stabilan, što im je prošle godine omogućilo i preseljenje u novi, primjereniji, prostor u zgradi nekadašnje stražarnice u bivšoj Vojarni Taborec. Stoga je direktor Oklopčić uputio zahvalu gradskim vlastima na razumijevanju, podršci i suradnji, koja svih ovih godina nije izostala.

Poznatim pjesmama o Samoboru svečanost održanu u povodu 20. godišnjice Energo metana obogatili su Đurđica Pleše Vuica i Franjo Sina Gluščić, koji su nastupili uz klavirsku pratnju Roberta Batelića i Aljoše Crnobrnje.

M.K.

 
12.11.2015.

Sjednica Vijeća za prevenciju Grada Svete Nedelje

Za zdrave su sve mogućnosti otvorene

Sjednica Vijeća za prevenciju Grada Svete Nedelje

11. je studenoga u gradskoj vijećnici Grada Svete Nedelje održana 8. redovna sjednica Vijeća za prevenciju Grada Svete Nedelje. Sjednici su prisustvovali Drago Prahin, gradonačelnik Grada Svete Nedelje i predsjednik Vijeća za prevenciju Ivica Pavlić te zamjenici gradonačelnika i članovi Vijeća: načelnik PP Samobor i zamjenik predsjednika Vijeća za prevenciju Renato Kos, dekan Svetonedeljskog dekanata vlč. Božidar Cindori, predsjednik Sportske zajednice Grada Svete Nedelja Zoran Žitković, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Svete Nedelje Nevenko Čižmešija i ostali suradnici.

Renato Kos je iznio statističke podatke počinjenja prekršajnih i kaznenih djela s područja koje je u nadležnosti PP Samobor za proteklo izvještajno razdoblje. Prezentirao je i preventivne programe provedene tijekom godine, poput MAH 1 i MAH 2, PIA i slično. Tom je prilikom načelnik PP Samobor još jednom zahvalio Gradu Sveta Nedelja koji je prepoznao vrijednost projekta koji je nedavno službeno započeo nazivom "Biciklistička ophodnja". Ona uključuje policijsku ophodnju na području Svete Nedelje i dosad nepristupačnih terena na biciklima. Izvješća su podnijeli i svi ostali prisutni članovi Vijeća za prevenciju te se složili kako je situacija vezana uz delinkventna ponašanja mladih na području Svete Nedelje zaista znatno bolja nego što je bila proteklih godina.

Zaključeno je da će se sadašnjem sastavu Vijeća pridružiti i pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Svete Nedelje, predstavnik DV Slavuj, predstavnik Vatrogasne zajednice Grada, predstavnik trgovačkog društva Svenkom, predstavnik Gradskog savjeta mladih i djelatnik za odnosne s javnošću Grada.

Projekt pod nazivom "Sajam mogućnosti", koji je početkom godine odgođen zbog vremenskih prilika, a održavan je svih ovih godina na otvorenom, održat će se 20. studenoga 2015., u novoj školskoj sportskoj dvorani uz Područnu školu Rakitje, u 11 sati.

A.B.B.

 

Zagrebačka županija čuva svoje rode

Grupa za podršku djeci i roditeljima djece s dijabetesom Slatki Samoborci obilježila Svjetski dan dijabetesa

Obilježeno 20 godina rada samoborskog distributera plinom

Sjednica Vijeća za prevenciju Grada Svete Nedelje

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002