06.07.2015.

Žumberčani sudjelovali na 8. Uskočkim danima u Senju

Sljedeći susret je na Žumberku

Žumberčani sudjelovali na 8. Uskočkim danima u Senju

U danima vikenda, 4. i 5. srpnja, Senj se vratio u ne tako blisku prošlost. Naime, održani su 8. Uskočki dani. To je danas, slobodno se može kazati, postala tradicionalna ljetna manifestacija, zanimljiva ne samo brojnim turistima, već i Senjanima. Cilj je ove manifestacije, oživljavajući povijesne događaje i razne zaboravljene običaje, prikazati stare (izumrle) zanate i ponuditi tradicionalnu hranu (ovdje bi se mogao pojaviti i problem definicije što je to ondašnja, u odnosu na sadašnju hranu).

Ove godine Uskočki dani dobili su i novi sadržaj, jer po prvi puta rekonstruirana je pomorska bitka za senjsku luku. Prikazana je uskočka bitka s Osmanlijama i Mlečićima u senjskoj luci i na ulicama grada. Ne treba ni kazati da je sve vrvjelo u luci, ali i na rivi. Mimohodom su predstavljene sve uskočke i viteške skupine koje su sudjelovale na ovoj povijesnoj manifestaciji, a bilo ih je puno. Doista im se treba diviti kako su mogli pod metalnim oklopima i teškim odorama izdržati ove vrućine. Uostalom, nije to za svaku babu, rekli bi znalci, već za mlade i zdrave ljude.

8. Uskočke dane u Senju organizirali su Turistička zajednica grada Senja i Grad Senj, a organizacija je bila jako dobra. Uskoci iz Senja, Klisa i Žumberka te niz povijesnih postrojbi iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Slovačke uljepšali su ovaj vikend u Senju. Žumberački uskoci uputili su jučer poziv uskocima iz Senja i Klisa da dođu na Žumberak 5. rujna, kada će se obilježiti 485. godina od doseljenja na Žumberak i kada će biti otkriven spomenik uskocima u Stojdragi, a bit će to treće okupljanje uskočkih postrojbi na Žumberku u zadnje 4 godine.

Milan Radić

 
06.07.2015.

6. Ocuppy Slani Dol - Back to roots

Biciklisti oplemenili ljepotu Slanog Dola

Još jedna uspjela akcija BBK Krpelj iz Samobora - po 6. puta organizirano je druženje zaljubljenika u prijevozno sredstvo na dva kotača i pohod na Slani Dol. Krenulo se u nedjelju, 5. srpnja, s Trga kralja Tomislava, a konačan cilj bio je kod Izletišta Gogo u Slanom Dolu. Ljepota druženja, ali i neskrivene biciklističke ambicije, okupile su na startu 200 biciklista. Od tri zadana smjera, u dužini od 8, 9 i 10 km, najkraću dionicu od 8 km koja se vozila cestom svladalo je 60 biciklista. Ona duža na 9 km okupila je 50, a najzahtjevniju od 10 km vozilo je čak 90 vozača.

Odličnu organizaciju potvrđuju pohvale svih sudionika na cilju, gdje ih je čekala okrepa u hrani i piću, pripremljena na vrhunski način od strane priznatih ugostiteljskih djelatnika i vlasnika Izletišta Gogo, Željke i Gorana Bašića. Pobrinuli su se da zaista nitko od sudionika ovog druženja ne ostane gladan i žedan.

Brojnost sudionika najviše zadovoljstva pružila je organizatorima, o čemu svjedoče i riječi predsjednika BBK Krpelj, Hrvoja Vešligaja.

- Nije danas lako organizirati jedno ovakvo zanimljivo biciklističko druženje. Treba dosta toga da bi se uspjelo. Na kraju, kada dobijete nagradu u riječima pohvale od sudionika, onda je to na neki način i najbolja naknada svima nama u klubu za nešto što smo napravili. Velik broj biciklista, vrijeme sunčano, pa i vruće, a sve zajedno za jedan poseban događaj i posebno uživanje svima kojima bicikl znači nešto više.

Nakon dolaska na cilj i odmora, oni kojima trasa nije bila dovoljna i koji su željeli nešto više, krenuli su puteljcima i šumskim stazama prema Japetiću, Sv. Bernardu, Šoićevoj kući... - Naš je plan za sljedeću godinu još više proširiti ovu akciju. Imamo ideje, a vjerujemo da će se one pretvoriti u zbilju - završio je Vešligaj.

Uspješna realizacija, uz nezaobilazno druženje svih generacija, jer najmlađem sudioniku bio je 9, a najstarijem 70 godina. Svi s jednoglasnom podrškom organizatoru, uz onu poznatu: Vidimo se i sljedeće godine na Slanom Dolu!

F.S.G.

 
06.07.2015.

Godišnji izlet Društva svetog Izidora Seljaka

Uživali u prekrasnom Zagorju

Godišnji izlet Društva svetog Izidora Seljaka

Članovi i prijatelji Društva svetog Izidora Seljaka proveli su nedjelju, 5. srpnja, na lijepom izletu koji je započeo na Trškom vrhu iznad Krapine u svetištu Majke Božje Jeruzalemske. U to svetište nekad su hodočastili župljani svete Anastazije sa svojim župnikom Ivanom Horvatom i redovito je bilo preko tisuću hodočasnika iz Samobora. Misno slavlje predvodio je vlč. Ivan Dužaić, župnik u župi BDM od sedam žalosti Veliko Trgovišće, uz koncelebraciju svećenika iz Krapinskog dekanata.

Nakon misnog slavlja uslijedila je zajednička hodočasnička procesija oko oltara Majke Božje Jeruzalemske. U svojim narodnim nošnjama članovi su bili zamijećeni i pozdravljeni od župnika Krapine Tomislava Šestaka. Nakon mise sudionici izleta zadržali su se u svetištu, u cintoru, blagujući hranu koju su donijeli u svojim rogožarima i torbama.

Izlet je nastavljen posjetom muzeju na otvorenom u Rogatecu, samostanu i čokoladarnici u Olimju te posjetu dragom prijatelju, velečasnom Milanu Juraniću, župniku u Zagorskim Selima. Dan ispunjen bogatim sadržajem u svim prisutnima stvorio je odluku da se ovakav izlet ugradi u godišnji plan društva, svake godine u neko drugo svetište.

Radovan Librić

 
06.07.2015.

Ljetne vrućine ne smetaju djelatnicima Komunalca

Nogostupi, novi grobovi, potporni zid...

U ovo ljetno vrijeme u tijeku su radovi na više infrastrukturnih objekata. Gradi se nogostup u naselju Vrbovec Samoborski, u ukupnoj dužini od 160 metara, a radove izvodi trgovačko društvo Komunalac.

Dovršeni su radovi na krčenju i uređenju terena na Gradskom groblju Otruševec, ukupne površine preko 5000 m². U tijeku su pripremne radnje za uređenje novih staza i početak izgradnje novih grobnih okvira.

U cilju postizanja veće sigurnosti prometa izvode se radovi na izgradnji potpornog zida uz prometnicu u Malom Lipovcu u dužini od 80 metara. Planirani rok dovršetka radova je 30 dana.

U tijeku su radovi na pripremi i asfaltiranju odvojaka u naselju Kostanjevec Podvrški. Radove izvodi trgovačko društvo Komunalac, a asfaltirat će se odvojci Ratešići, Grdovići i Lukšići.

A.B.

FOTO:

- Nogostup u Vrbovcu

- Asfaltiranju odvojaka u Kostanjevcu

- Novi grobovi u Otruševcu

- Potporni zid u Lipovcu

 

Žumberčani sudjelovali na 8. Uskočkim danima u Senju

6. Ocuppy Slani Dol - Back to roots

Godišnji izlet Društva svetog Izidora Seljaka

Ljetne vrućine ne smetaju djelatnicima Komunalca

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002