06.09.2015.

Svečano obilježena 485. godišnjica žumberačkih uskoka

Pobijedili nesklone povijesne okolnosti i preživjeli

Velika središnja proslava obilježavanja 485. godišnjice doseljenja uskoka na Žumberak svečano je, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, održana u subotu, 5. rujna u Stojdragi.

Obilježavanje gotovo pola tisućljeća duge i slavne prošlosti žumberačkih uskoka započelo je liturgijom u crkvi sv. Jurja, koju je uz grkokatoličke i rimokatličke svećenike predvodio vikar Križevačke eparhije i predsjednik Organizacijskog odbora proslave, protojerej stavrofor Mile Vranešić. U nadahnutoj propovijedi govorio je o Božjoj pravdi, istini i vjeri koja je stoljećima krasila ovaj hrabar narod, čiji su junaci uvijek stajali na braniku domovine. Potvrđuje to i njihovo geslo Vincere aut mori (Pobijedi ili umri), riječi koje su, nakon potpisanog ugovora između uskočkih vojvoda i habsburških vladara, upisivali na svoje mačeve i jatagane.

Izašavši iz crkve, visoki gosti i uzvanici, predstavnici Grada Samobora, braniteljskih udruga i stranaka, na čelu s vukovarskim dragovoljcem, pukovnikom Nikicom Burićem, položili su ispred spomenika poginulim Žumberčanima u Domovinskom ratu vijenac i zapalili svijeće.

Potom je uslijedila procesija s likom Žumberačke bogorodice do novog uskočkog spomenika, koju je predvodio uskočki vojvoda na konju, a uz svećenike u procesiji su sudjelovali predstavnici žumberačkih, senjskih i kliških uskoka, Žumberčani iz drugih hrvatskih krajeva, Samoborska narodna garda, Karlovačka građanska garda, lovci, kuburaši, brojni uglednici iz Hrvatske i Slovenije te mnogi drugi.

Spomenik od bijelog mramora s uklesanim riječima “Vincere aut mori” rad je Žumberčanina, samoukog kipara Vlade Gvozdanovića. Pismo potpore i svoje pozdrave uputila je Žumberčanima i predsjednica Grabar Kitarović, čiji se izaslanik Zlatko Vitez, među ostalim govornicima, nadahnuto obratio prisutnima. U ime domaćina neke povijesne činjenice o dolasku Uskoka na Žumberak i njihovom preživljavanju u burnim povijesnim okolnostima iznio je Tomo Gvozdanović, a nazočnima je u ime Grada Samobora na ovoj proslavi zahvalio i čestitao zamjenik gradonačelnika Željko Stanec.

U veliku proslavu uključili su se i žumberački lovci okupljeni u Lovačkoj udruzi Žumberačka gora, koji su ovom prilikom proslavili i otvorenje novouređenog Lovačkog muzeja. Vrpcu je prerezao dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Vinko Pavlić.

Uz bogat kulturno-umjetnički program, koji je uslijedio nakon svečanog dijela, proslava je nastavljena u ležernijem tonu, a gosti i domaćini nastavili su se družili i uz žumberački grah, kojim su ih počastili lovci.

R.Š.

 

Svečano obilježena 485. godišnjica žumberačkih uskoka

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002