27.03.2015.

Naš sugrađanin prof.dr.sc. Dubravko Habek u Gradskoj knjižnici predstavio svoj roman Bijela kuga

Prijetnja i dalje ostaje

Naš sugrađanin prof.dr.sc. Dubravko Habek u Gradskoj knjižnici predstavio svoj roman Bijela kuga

Sveučilišni profesor i primarijus u rodilištu bolnice Sveti Duh u Zagrebu, rodom Bjelovarčanin, a sada naš sugrađanin Dubravko Habek, u samoborskoj Gradskoj knjižnici je u četvrtak, 26. ožujka, predstavio svoj roman Bijela kuga. Zanimljiva je to priča o sudbini primalje Elizabete Schwartz, koja na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće dolazi u zaostalu sredinu na području Bilogore, u kojoj zbog nestručnih porođaja, praznovjerja, copranja i neznanja umire više žena i djece, nego muškaraca na frontovima.

Da bijela kuga i danas prijeti, u nešto drugačijem obliku i unatoč napretku znanosti, obrazovanja i tehnologija, razvidno je iz statistika prema kojima Hrvatska iz godine u godinu gubi sve više stanovnika. No, Habekova priča ne bavi se statistikama, nego rađanjem kao veličanstvenim događajem u životu svakog čovjeka, koje uvjerljivo i do najsitnijih pojedinosti opisuje u svojoj knjizi.

Uz autora, knjigu su predstavili u ime izdavača Naklade Pavičić urednik Josip Pavičić te književna kritičarka prof.dr.sc. Helena Sablić Tomić. Veliko zanimanje za ovaj uzbudljiv roman Dubravka Habeka pokazali su i Samoborci, među kojima je bilo puno svima nam poznatih lica, naših liječnika i njegovih kolega.

M.K.

 
27.03.2015.

U Zagrebu otvorena izložba pisanica Samoborke Ljiljane Matejčić

Rezultat iznimne strpljivosti i vještine

U prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije u Preradovićevoj 42 u Zagrebu 26. je ožujka otvorena izložba pisanica naše sugrađanke Ljiljane Matejčić. Njezine unikatne izrezbarene pisanice do 21. travnja će oduševljavati i mnoge Zagrepčane.

Izrada ovih pisanica iziskuje iznimnu strpljivost, ručni rad, a guščja jaja izrezbarena su vrlo preciznom tehnikom (hand carved eggshell). Nakon ispuhivanja jaja, osmišljavanja ideje i oslikavanja motiva na nježnoj ljusci, slijede sati rezbarenja malim, uglavnom zubarskim bušilicama, a potom i dorada finim brusnim papirom. Ishod je uvijek neizvjestan do samoga kraja, jer ljuska može puknuti u bilo kojoj fazi nastanka pisanice. No, rezultat su jedinstveni primjerci pisanica koje autorica izrađuje već više od dva desetljeća.

Izložbu je otvorio samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, a uvodno su okupljene goste, uzvanike i posjetitelje pozdravili Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije i Josip Barlek iz Etnografskog muzeja. Izlog s pisanicama uredila je Martina Kuhar iz Cvjetnog ateljea La Mia Arte iz Samobora.

Ivana Kokot

 

Naš sugrađanin prof.dr.sc. Dubravko Habek u Gradskoj knjižnici predstavio svoj roman Bijela kuga

U Zagrebu otvorena izložba pisanica Samoborke Ljiljane Matejčić

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002