09.09.2015.

U samoborskoj Srednjoj strukovnoj školi otvoren novi aneks za nastavu postojećih zanimanja i novi kurikulum Pametne kuće

Čvrsto zakoračili u novo doba

Naša mlada država, unatoč svim nastojanjima, još uvijek se teško mjeri s onim zemljama koje za svoje školstvo i sustav obrazovanja mogu izdvojiti puno više iz državnog proračuna. Najbolje to znaju krajnji korisnici – učitelji, nastavnici i profesori koji rade u našim školama, kao i njihovi učenici, odnosno generacije mladih koje bi trebale u teškim vremenima krize svojim znanjem i vještinama povući Hrvatsku u novo doba i tako osigurati sebi i društvu u kojem žive bolju i sigurniju budućnost.

O dugoj povijesti samoborskog školstva, posebno onog za obrtnička zanimanja, ne treba puno govoriti. Samobor je među vodećim gradovima u Hrvatskoj u kojima se njeguje obrtništvo i poduzetništvo, ponajprije zahvaljujući sustavnom obrazovanju i gradskim vlastima koje su se izmjenjivale kroz stoljeća, a koje su prepoznavale važnost izobrazbe vrsnih majstora, čija su znanja i ruke uvelike pridonijele da živimo u gradu koji se danas, u 21. stoljeću, nalazi u visokom društvu uspješnih obrtnika, poduzetnika i inovatora.

Tu tradiciju nastavlja danas i Srednja strukovna škola Samobor, na čelu s ravnateljem Davorom Škiljanom, koji je s početkom nove školske godine obavio i ugodnu dužnost otvaranja novog aneksa škole, u kojem će učenici moći u dobro opremljenom prostoru stjecati nova znanja. Tim povodom u središnjoj dvorani samoborskih srednjih škola, u srijedu, 9. rujna, okupili su se brojni uzvanici na svečanosti koja je upriličena prigodom otvaranja novog aneksa.

Župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića, samoborskog gradonačelnika Krešu Beljaka i njegove zamjenike Sanju Horvat Iveković i Željka Stanca, pročelnike Vjerana Štublina i Juru Horvata, ravnatelje gradskih ustanova Grada Samobora, gvardijana franjevačkog samostana Nikolu Vukoju, djelatnike ostalih samoborskih srednjih škola, učenike i brojne druge goste najprije je pozdravio domaćin, ravnatelj Davor Škiljan.

U svom kratkom govoru s ponosom se osvrnuo na važne datume iz duge povijesti škole i zahvalio županu Kožiću, ali i svima drugima, od gradonačelnika Beljaka, pročelnika Štublina, arhitektima i izvođačima radova, koji su pridonijeli da škola dobije ovaj novi prostor.

Kako je naglasio Škiljan, i ovaj dan je jedan od onih koji će se pamtiti, jer škola je u 754 m2 novodograđenog bruto prostora dobila radionicu za ručnu obradu, radionicu za strojnu obradu, kabinet za pametne kuće, svaki površine od 100 m2, te klasičnu učionicu od 60 m2, a uz spomenute radionice neophodne za praktičnu nastavu i radioničke vježbe tu su i tri nastavnička kabineta, dvije garderobe, skladište, sanitarni čvor i garaža za teretno vozilo. Spomenuta dogradnja tako je uklopljena u cjelinu da se teško može uočiti da je nešto dograđeno, jer korišteni materijali i stapanje s postojećom zgradom čine jedinstvenu arhitektonsku cjelinu koja obuhvaća 5549 m2 i danas nema veće javne zgrade s tlocrtnom površinom u Samoboru. Za projekt je zaslužna tvrtka Modra, odnosno projektantica Vanja Čiča, koja je ujedno i nadgledala radove koje je izvodila građevinska tvrtka Stipić, a cijelu investiciju, vrijednu oko 5 milijuna kuna, financirala je Zagrebačka županija.

Svih 500-tinjak učenika Srednje strukovne škole, raspoređenih u 21-om razredu i u četiri sektora, participirat će u novom prostoru, jer su to svojim dosadašnjim zalaganjem itekako zaslužili. Naime, samoborska Srednja strukovna škola prva je i zasad jedina srednja škola u Hrvatskoj u kojoj će se provoditi novi program Pametne kuće i aditivne tehnologije, odnosno za 3D printere, za koji je tim prof. Ivana Vlainića napravio i poseban kurikulum. Uspjeh je to koji garantira i ubuduće nove medalje sa svjetskih natjecanja i sajmova inovacija na kojima su sudjelovali učenici ove škole.

Nakon ravnatelja, prisutne je pozdravio i gradonačelnik Beljak, koji je zahvalio županu Kožiću i Skupštini Zagrebačke županije na suradnji i dobro odrađenom poslu, a potom se nazočnima obratio i župan Kožić, koji je usput pobrojao i druga ulaganja i napore koje županija već godinama čini u području školstva i obrazovanja.

Veliku proslavu uveličali su članovi Tamburaškog društva Ferdo Livadić, uz čiju su glazbenu podlogu Đurđica Pleše Vuica i Franjo Sina Gluščić otpjevali par poznatih pjesama o Samoboru.

M.K.

 

U samoborskoj Srednjoj strukovnoj školi otvoren novi aneks za nastavu postojećih zanimanja i novi kurikulum Pametne kuće

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002