02.10.2015.

Završena obnova mosta preko Gradne

Lakše do centra grada

Završena obnova mosta preko Gradne

Dovršeni su radovi na rekonstrukciji mosta preko potoka Gradna koji povezuje Mlinsku i Milakovićevu ulicu, pa je obnovljeni most pušten u promet u petak, 2. listopada.

P.A.

 
02.10.2015.

Predavanje Tomislava Perka o Novom Zelandu u Gradskoj knjižnici Samobor

Gotovo savršeno, ali predaleko!

Predavanje Tomislava Perka o Novom Zelandu u Gradskoj knjižnici Samobor

Kako bi iz prve ruke čuli i vidjeli kako se živi na Novom Zelandu, mladi Samoborci, uz nešto manji broj naših starijih sugrađana, pohrlili su u četvrtak, 1. listopada, u Gradsku knjižnicu na putopisno predavanje već dobro nam znanog Tomislava Perka. On je, nakon brojnih svojih putovanja kroz 5 kontinenata, odlučio provesti godinu dana na Novom Zelandu sa svojom djevojkom i provjeriti žele li tamo ostati živjeti.

Snažno su ih se dojmile prirodne ljepote, koje su ih uvelike podsjetile na rodnu Hrvatsku, a posebno dobro uređen državni sistem, ljubazni i neopterećeni ljudi te brojne mogućnosti koje Novi Zeland nudi svim pridošlicama. Saznali smo da je Novi Zeland vrlo lijep, klima povoljna, nezaposlenost niska, standard jako dobar unatoč skupoći, a neisplata zaslužene plaće je nepoznat pojam. K tome, na Novom Zelandu, koji ima stanovnika otprilike kao i Hrvatska, žive već brojne i ugledne generacije Hrvata.

I sjeverni i južni otok prošli su uzduž i poprijeko, koristeći se svim varijantama prijevoza i povoljnog smještaja, radili različite poslove i usput razmišljali nudi li Novi Zeland mladim Hrvatima sve ono o čemu sanjaju.

Lista dobrih argumenata za ostanak na Novom Zelandu bila je podugačka, za razliku od onih manje dobrih, jer negativnih nije ni bilo, a povratku je presudila ogromna udaljenost od doma. Tu je pak geografija kao znanost neumoljiva - Novi Zeland je ipak na drugom kraju planeta Zemlje. Šteta.

M.K.

 
02.10.2015.

Gradsko društvo Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika održalo izvještajnu skupštinu

Humanost iskazana na svim razinama

Gradsko društvo Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika održalo izvještajnu skupštinu

U Samoborskoj pivnici 30. rujna održana je Izvještajna skupština Gradskog društva Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika, na kojoj su članovi Skupštine razmatrali izvješća o radu društva unazad dvije godine.

Prije početka rada Skupštine od iznenenada preminulog dugogodišnjeg djelatnika samoborskog Crvenog križa Ivana Matijaščića teška srca oprostili su se u ime društva Franjo Horvat, dr. Slavko Lovasić i Josip Komerički, istaknuvši njegovu skromnost, humanost i velik doprinos u radu s dobrovoljnim darivateljima krvi.

Na sjednici je donesen novi Statut, a za likvidatora društva je imenovana sadašnja ravnateljica GD Crvenog križa Barbara Kos. U izvješću o radu u 2013. i 2014. godini, koje je skupštinarima predstavio predsjednik društva dr. Ivica Cvetković, pobrojane su sve aktivnosti, a iz kojih je vidljivo kako je samoborski Crveni križ stalno prisutan u humanitarnim akcijama, kao i socijalnoj skrbi i zdravstvenom programu. Kako je naveo, na terenu je obavljeno više od 10 tisuća posjeta i pružanja potrebnih usluga našim građanima, podijeljeno je 40 tisuća obroka, u trgovačkim centrima prikupljeno je oko 250 kg prehrambenih i ostalih potrepština, oko 2 tisuće kg odjevnih predmeta koje su donirali građani, a za 200-tinjak kućanstava osigurano je oko tisuću paketa pomoći. K tome je za 90-ero djece organiziran boravak u Selcu na moru, a poslana je i pomoć poplavljenima u Slavoniji i šire, u suradnji sa Županijskim društvom CK-a. U 35 akcija dobrovoljnog darivanja krvi sudjelovalo je 3378 naših građana, od kojih je njih 177 po prvi puta darovalo krv. Nastavljena je i gotovo pola stoljeća duga prijateljska suradnja s AVIS-om iz Parabiaga, čije ime će uskoro dobiti i jedan od gradskih mostova, kao i s Telgateom u Italiji i Chenovom u Francuskoj.

Temeljem tih rezultata za svoj rad odlikovanje predsjednika RH Red Danice s likom Katarine Zrinske primili su Vladimir Šic, Stjepan Oštilj, Zlatko Halužan, Stjepan Razum, Željko Koletić, Branko Požgaj, Stjepan Ivančić i Vlasta Jelinčić.

Gradsko društvo Crvenog križa nastavlja sa svojim humanitarnim radom i akcijama, sukladno sve većim potrebama naših građana.

M.K.

 

Završena obnova mosta preko Gradne

Predavanje Tomislava Perka o Novom Zelandu u Gradskoj knjižnici Samobor

Gradsko društvo Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika održalo izvještajnu skupštinu

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002