16.04.2015.

Već treću godinu zaredom Grad Samobor uključen u Zelenu čistku

Jedan dan za čisti okoliš!

Već treću godinu zaredom Grad Samobor uključen u Zelenu čistku

Treću godinu zaredom Grad Samobor uključuje se u najveću ekološku kampanju u Hrvatskoj Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš. Kulminacija kampanje je akcija čišćenja divljih odlagališta, koja će se održati u subotu, 18. travnja, na dvije lokacije u Samoboru - u naseljima Rakov Potok i Falašćak.

Zelena čistka je zajednička jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada, koja se već četvrtu godinu zaredom održava u Hrvatskoj. Svi lokalni napori povezani su za čišće i zelenije sutra, a buđenje svijesti o stvaranju i važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, koja je naše zajedničko dobro, prvi je korak na tom putu.

Izvrsni rezultati prošlogodišnjih akcija poticaj su da ove godine budemo još jači i bolji. Prva akcija Zelena čistka organizirana je 2012. s 41 558 volontera, kada je prikupljeno 3 746 tona otpada, druga akcija provedena je 2013. s gotovo 50 000 volontera i prikupljenih 3918 tona otpada, a treća akcija Zelena čistka bila je 2014. uz više od 52 000 volontera, koji su očistili 4800 tona otpada.

Stoga ćemo 18. travnja udružiti napore kako bi pokazali koliko nam je važan okoliš i priroda te što sve možemo učiniti u samo jednom danu.

Pridružite nam se i osjetite zajedništvo i pozitivnu energiju koja će nam, promjenom našeg odnosa prema okolišu i prirodi te zbrinjavanju otpada, omogućiti bolje sutra!

Detaljnije informacije pratite na www.samobor.hr i www.zelena-cistka.org.

Zelena čistka dio je globalnog pokreta Let’s do it! i godišnjih akcija World Cleanup (Očistimo svijet), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva.

P.A.

 
16.04.2015.

Zagrebačka županija provodi novu akciju očuvanja zdravlja

Besplatni preventivni pregledi kože

Zagrebačka županija provodi novu akciju očuvanja zdravlja

Zagrebačka županija nastavlja provoditi preventivni program ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože. Akcija je započeta u veljači ove godine u prostorijama Ljekarni Zagrebačke županije, gdje je održan prvi krug pregleda i konzultacija s dermatovenerolozima iz Specijalne bolnice Naftalan. Drugi krug ove akcije provodit će se u domovima zdravlja Zagrebačke županije prema unaprijed utvrđenom rasporedu, pri čemu je važno napomenuti da se za navedene termine potrebno prethodno prijaviti te rezervirati termin pregleda telefonskim putem.

Ovaj program Zagrebačka županija provodi već treću godinu, a ove godine ga financijski podržava s 50.000 kuna. O velikom interesu stanovnika županije za ovakvim programima svjedoči podatak da je samo prošle godine obavljeno 582 pregleda kože dermatoskopom. Inače, redoviti pregledi kože, s ciljem otkrivanja zloćudnih tumora kože u što ranijem stadiju bolesti, otvaraju mogućnosti potpunog izlječenja.

Pregledi će se obavljati u terminu od 16 do 19 sati. U Samoboru će se prvi pregled održati 27. travnja u ljekarni na Trgu kralja Tomislava 11 (rezervacije na tel.: 3360-217), a drugi 4. svibnja u ispostavi Doma zdravlja (tel.: 3363-262). Pregled će se moći obaviti i u ambulanti u Strmcu 20. travnja (tel.: 3384-886) te u Svetoj Nedelji 12. svibnja (tel.: 3324-228).

M.B.

 
16.04.2015.

Otvoren natječaj za dodjelu javnih priznanja Zagrebačke županije

Prijavite najbolje!

Otvoren natječaj za dodjelu javnih priznanja Zagrebačke županije

Zagrebačka županija dodijelit će i u ovoj godini javna priznanja pojedincima i pravnim osobama, ustanovama i udrugama zaslužnima za gospodarski, društveni i kulturni razvoj Zagrebačke županije te njena promicanja u zemlji i svijetu. Natječaj za dodjelu javnih priznanja otvoren je do 31. svibnja 2015. godine.

Prijedlog za dodjelu javnih priznanja Zagrebačke županije mogu podnijeti članovi Županijske skupštine, radna tijela, župan Zagrebačke županije, građani, udruge građana, poduzeća, vjerske zajednice, kulturne, sportske i druge ustanove.

Potencijalni kandidati mogu biti pojedinci ili pravne osobe koji su svojim kontinuiranim i izuzetno značajnim znanstvenim, stručnim, umjetničkim, pedagoškim ili drugim javnim radom dali trajan doprinos i postigli izuzetne rezultate na unapređenju stanja i razvitka pojedinih djelatnosti te njenoj međunarodnoj promidžbi. Također, budući dobitnik javnog priznanja treba u svojoj sredini uživati ugled uzorna djelatnika i stručnjaka. Kao jedan od kriterija navodi se i ostvaren rezultat u ukupnom gospodarskom ili društvenom razvitku Zagrebačke županije.

Informacije o uvjetima natječaja i potrebnoj dokumentaciji nalaze se na web-stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr.

M.B.

 

Već treću godinu zaredom Grad Samobor uključen u Zelenu čistku

Zagrebačka županija provodi novu akciju očuvanja zdravlja

Otvoren natječaj za dodjelu javnih priznanja Zagrebačke županije

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002