27.04.2015.

Forum mladih samoborskog SDP-a obilježio je Dan planeta Zemlje

Dijelili kutije za stari papir

Forum mladih samoborskog SDP-a obilježio je Dan planeta Zemlje

I ove godine Forum mladih Gradske organizacije SDP-a Samobor prigodnom akcijom obilježio je Dan planeta Zemlje. Na središnjem gradskom trgu građanima su dijelili kartonske kutije, koje su prikladne za odlaganje starog papira. Cilj akcije bio je upozoriti na jačanje svijesti naših sugrađama o važnosti recikliranja, kako bi se sustavno smanjivale količine otpada.

Građani su podržali akciju i prihvaćali kutije te su i sami isticali važnost edukacije o načinima selektiranja otpada.

Akciji Foruma mladih pridružila se i predsjednica samoborskog SDP-a i zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković.

I.H.

 
27.04.2015.

Jurjevski krijes na Vugrinščaku

Gorjelo je uz zvuk gongova

Jurjevski krijes na Vugrinščaku

U organizaciji Gradske četvrti Gornji kraj – Hamor i Udruge Oživljena povijest Samobor te uz pomoć Dobrovoljnog vatrogasnog društva Samobor, u subotu, 25. travnja, na livadi Vugrinščaka zapaljen je jurjevski krijes. Svojim strelicama zapalili su ga članovi Streličarskog kluba Samobor, i to već s prvom odapetom, uz vatreni nastup Matije i Tatjane Vuletić iz žonglerske Udruge Razbibriga te zvuk gongova skupine izvođača iz Gong centra Prema Vama.

Za akustično ugrijavanje prije jurjevske vatre pobrinuo se samoborski bend 4U, nakon čega je legendu o zelenom Juri ispričao Milan Žegarac Peharnik, a jurjevsku je pjesmu pročitala Vanda Bartulica. Damir Domin, inicijator ovog događanja, pozdravio je sve posjetitelje, rekavši kako je uz oživljavanje tradicije ovime nastojao potaknuti sugrađane na zajedničko okupljanje i druženje uz vatru, zahvalivši svima koji su na bilo koji način pomogli i sudjelovali u organizaciji ove manifestacije.

Paljenje krijesa završilo je druženjem uz pjesmu i ples, a žar je poslužio za pečenje kobasica i ostale hrane koju je svatko donio po vlastitoj želji.

Program samoborskog Jurjeva održava se već četvrtu godinu uzastopno sa svrhom oživljavanja ove lijepe tradicije našeg kraja.

Ivana Kokot

Foto: Davor Domin

 
27.04.2015.

Seminar o izmjenama zakonske regulative i načinu rada udruga

Cilj zakona je stvaranje boljih uvjeta za rad udruga

Seminar o izmjenama zakonske regulative i načinu rada udruga

Do 30. rujna sve udruge moraju uskladiti svoje statute, rad i poslovanje prema novom Zakonu o udrugama, koji je stupio na snagu u listopadu 2014. godine, a najvažnije novosti vezane su uz njihovo osnivanje i registraciju, djelovanje i financiranje, imovinu udruga, pravni položaj i odgovornosti, nadzor i prestanak djelovanja, te prekršajne odredbe.

Samo u Samoboru djeluje stotinjak udruga pa je za njihove članove i voditelje u subotu, 25. travnja, u dvorani samoborskih srednjih škola održan dvodjelni seminar, na kojem su dobili podrobne upute što se sve mijenja i od njih očekuje. Polaznike ovog besplatnog seminara u organizaciji Grada Samobora na početku je pozdravio pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat.

O poslovanju neprofitnih organizacija u okviru novog zakona govorila je zamjenica ravnatelja državnog Ureda za udruge Vesna Lendić Kasalo, koja je navela primjere iz prakse te pozvala sve da s usklađenjem krenu što prije, ako to već dosada nisu učinili.

- Statuti su se često prepisivali i nije se vodilo računa odgovaraju li specifičnostima pojedine udruge – rekla je Kasalo i naglasila kako je cilj novog zakona upravo stvaranje boljih uvjeta za rad udruga koje se financiraju našim novcem pa on mora biti javan, transparentan i odgovoran. Novi zakon potiče i poduzetništvo, odnosno bavljenje gospodarskim djelatnostima čiji prihodi idu u korist društva, ali sada će one morati biti navedene u statutima i odvojeno se računovodstveno evidentirati. Novost je i uvođenje likvidatora udruga, izmjene u raspolaganju imovinom i osobna odgovornost članova.

Dubravka Obad iz tvrtke Konto Obad u drugom je dijelu pojasnila odredbe novog Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, s posebnim naglaskom na porezne propise i vođenje poslovnih knjiga koje novi zakon propisuje. Sudionici seminara su nakon prezentacija mogli dobiti i konkretne odgovore na svoja pitanja, što će im pomoći u budućem radu.

M.K.

 

Forum mladih samoborskog SDP-a obilježio je Dan planeta Zemlje

Jurjevski krijes na Vugrinščaku

Seminar o izmjenama zakonske regulative i načinu rada udruga

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002