08.04.2015.

Na Građanskom utorku predavanje o hitnim stanjima i hitnoj pomoći održao dr. Tomislav Bošnjak

Poziv na broj 112 ili 194 spašava život

Na Građanskom utorku predavanje o hitnim stanjima i hitnoj pomoći održao dr. Tomislav Bošnjak

U suradnji s Upravnim odjelom za zdravstvo i skrb Zagrebačke županije, Pučko otvoreno učilište Samobor je u sklopu sve posjećenijeg Građanskog utorka 7. travnja organiziralo predavanje na temu Hitna stanja i hitna medicinska služba. Namjera je organizatora kroz stručna predavanja približiti građanima brojne službe i ustanove čija je svrha i dužnost biti od pomoći svima kojima je to potrebno.

Tako je ovog utorka o hitnoj medicinskoj službi i stanjima kod kojih treba promptno reagirati govorio naš sugrađanin dr. Tomislav Bošnjak, specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, koji obavlja i dužnost zamjenika ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Uz brošure i prigodne letke o najosnovnijin stvarima koje bismo trebali znati u hitnim situacijama, dr. Bošnjak je u svojoj prezentaciji pojasnio koja su hitna stanja opasna po život, kako ih prepoznati, kada zvati hitnu pomoć i kako razgovarati s medicinskim osobljem, koje će vas uputiti što trebate činiti do dolaska tima hitne službe.

Brojni građani još uvijek nisu dovoljno upoznati s novim ustrojem službe Hitne medicinske pomoći, koja unazad par godina brine prvenstveno o životno ugroženim pacijentima, dok su za kronične bolesnike i ostala stanja koja ne ugrožavaju život pacijenta zaduženi liječnici obiteljske medicine i dežurne ambulante koje rade vikendom.

Uz korisne medicinske savjete, dr. Bošnjak pojasnio je i razliku između dežurne ambulante i hitne službe, jer iza brojeva telefona 112 ili 194 stoje stručni timovi koji spašavaju živote i svaki neopravdan ili lažan poziv može ugroziti nečiji život.

M.K.

 
08.04.2015.

Zagrebačka županija raspisala je natječaj za najuzorniju seosku ženu Zagrebačke županije

Tko je ta uzorna žena?

Zagrebačka županija raspisala je natječaj za najuzorniju seosku ženu Zagrebačke županije

Najuzornija seoska žena Zagrebačke županije treba imati između 25 i 65 godina, biti hrvatska državljanka koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela. Ujedno treba biti poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života, obitelji i zajednice te treba pomagati drugim ženama raznim savjetima i idejama, a da do sada nije sudjelovala na natjecanju za Izbor najuzornije hrvatske seoske žene.

Najuzorniju seosku ženu za Zagrebačku županiju, zajedno sa dvije pratilje, izabrat će stručni sud Izbora za najuzorniju ženu Zagrebačke županije na temelju zaprimljenih prijava, životopisa i razgovora s kandidatkinjama.

Prve tri izabrane uzorne seoske žene na županijskom izboru bit će ujedno i predstavnice Zagrebačke županije na državnom Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu za 2015. godinu, koji će se ove godine održati 10. listopada u mjestu Đurići, u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Zagrebačka županija će nagraditi izabranu najuzorniju seosku ženu za Zagrebačku županiju i njezine dvije pratilje novčanim nagradama.

Prijava mora sadržavati: ime i prezime kandidatkinje, adresu stalnog boravka, kontakt podatke, datum i godinu rođenja, bračno stanje, broj djece, zanimanje, državljanstvo, kratak životopis.

Pozivamo sve zainteresirane kandidatkinje da svoje prijave pošalju do 28. travnja 2015. godine na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo – za Izbor najuzornije seoske žene Zagrebačke županije Ulica grada Vukovara 72/V 10 000 Zagreb ili faxom na broj: 01/6009-474 ili e-mailom na g.matasin@zagrebacka-zupanija.hr.

M.B.

 

Na Građanskom utorku predavanje o hitnim stanjima i hitnoj pomoći održao dr. Tomislav Bošnjak

Zagrebačka županija raspisala je natječaj za najuzorniju seosku ženu Zagrebačke županije

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002