20.05.2015.

Održana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije

Županija izuzetno sigurna za život

Održana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Godišnje izvješće o izvršenju Proračuna Zagrebačke županije za 2014. godinu, prema kojem su ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 302.756.419 kn i ispunjeni su na razini 97,25%. Ukupni rashodi u 2014. godini iznosili su 286.906.528 kn, odnosno 92,16% od tekućeg plana. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić izrazio je zadovoljstvo ostvarenom realizacijom.

- Najveći dio prihodovne strane proračuna, oko 70%, ostvaruje se iz poreza na dohodak, što znači da gospodarstvo Zagrebačke županije kvalitetno funkcionira – izjavio je Kožić. Podsjetio je i kako Zagrebačka županija na kraju 2014. godine bilježi porast broja zaposlenih za 0,1%, dok je zaposlenost na razini države u padu za 0,3%, a u Zagrebu za 0,6%. Međutim, s obzirom na izmjene Zakona o porezu na dohodak koji je na snagu stupio u siječnju 2015. godine, Zagrebačka županija s 30. travnja 2015. godine bilježi manjak prihoda od 11,5% u odnosu na isto razdoblje 2014. godine.

Prihvaćeno je Izvješće Policijske uprave Zagrebačke o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2014. godini, koje je predstavio načelnik PUZ-a Goran Burušić. Tijekom 2014. godine na području Županije zabilježeno je 2663 kaznenih djela, 2035 prometnih nesreća te 4088 prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona. U odnosu na isto razdoblje 2013. godine kriminalitet je u padu za 13,7%, a razriješenost slučajeva je niža za 1,8%. Područje Zagrebačke županije s aspekta sigurnosti ocijenjeno je kao izuzetno sigurno i poželjno za život. Burušić je predložio osnivanje Vijeća za prevenciju za područje Zagrebačke županije.

Županijska skupština Zagrebačke županije inicirat će pokretanje postupka izmjena i dopuna Zakona o sustavu obrane od tuče, odlučeno je na sjednici. Očekuje se da će isto napraviti i mnoge druge županije, a prijedlog izmjena već je Ministarstvu poljoprivrede uputila i Hrvatska zajednica županija. Naime, u članku 13. (stavak 1) spomenutog Zakona stoji da se novčana sredstva za provođenje rada obrane od tuče osiguravaju u visini do 1% od sredstava proračuna županija na branjenom području. Zbog činjenice da iznos nije precizno definiran, već u Zakonu stoji do 1%, od 12 županija koje su obuhvaćene Zakonom samo su njih dvije uplaćivale cijelih 1%, a drugih 10 je uplaćivalo iznose do 1%, kao i Zagrebačka županija. Prema stavu Državnog hidrometeorološkog zavoda i Državnog odvjetništva sve županije trebale su uplatiti iznos od 1%, a ne do 1%. Ovom inicijativom Županijska skupština Zagrebačke županije traži, među ostalim, precizno definiranje odredbi o financiranju, kako se ovakvi slučajevi ne bi više ponavljali.

Za vrijeme Aktualnog sata vijećnici su postavljali pitanja o tijeku izgradnje OŠ Bedenica, što je županija učinila na projektu izgradnje nove osnovne škole u Jastrebarskom, o problematici subvencioniranja prijevoza učenika srednjih škola koje prevoze Samoborček i Autoturist, hoće li županija osnovati Centar izvrsnosti, te na koji način se može inicirati da neka škola ili javna ustanova dobije ime uglednih ličnosti s područja županije. Interesiralo ih je i što županija poduzima po pitanju izgradnje infrastrukture za implementaciju širokopojasnog interneta.

Velik interes izazvala je problematika realizacije županijskog Centra za zbrinjavanje otpada, koja je postala upitna nakon što je Vlada RH donijela Izmjene Plana gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2007.-2015. Župan Kožić je izvijestio vijećnike kako je na jučerašnjem sastanku s ministrom Zmajlovićem rečeno da Zagrebačka županija, Sisačko-moslavačka županija i Grad Zagreb moraju raditi zajedničku studiju izvodljivosti za gradnju regionalnog centra.

- Dali su nam do znanja da nećemo dobiti novac od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te fondova EU, međutim, čini mi se da to nije istina. Kako Dubrovačko-neretvanska, Šibensko-kninska, Istarska i Primorsko-goranska županija mogu imati županijski centar i njihovo financiranje nije upitno, a naše jest, iako smo puno veći? – pitao se Kožić, zaključivši kako očito resorno Ministarstvo želi otpad iz cijele regije smjestiti upravo u Zagrebačku županiju. Podsjetio je i kako Ivanić-Grad zasigurno neće htjeti primiti otpad iz cijele regije, umjesto samo iz Zagrebačke županije.

M.B.

 
20.05.2015.

Zagrebačka županija podupire razvoj poduzetničkih zona

2 milijuna kuna za razvoj poduzetništva

Zagrebačka županija podupire razvoj poduzetničkih zona

Zagrebačka županija uputila je javni poziv gradovima i općinama na svom području za dodjelu 2 milijuna kuna za programe ili projekte vezane uz poticanje razvoja poduzetničkih zona. Poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 15. studenog 2015. godine.

Prijavu mogu podnijeti isključivo gradovi i općine Zagrebačke županije koji na svom području imaju poduzetničku zonu ucrtanu u Prostorni plan grada/općine te imaju donesen Urbanistički plan uređenja zone, kao i potrebnu dokumentaciju za izgradnju i uređenje infrastrukture. Podnositelj prijave mora osigurati dio vlastitih sredstava za projekt za koji traži sredstva od Zagrebačke županije i mora opravdati sva prethodno dodijeljena sredstva od Županije za poduzetničku zonu.

Poticajna sredstva dodjeljuju se za izgradnju i uređenje infrastrukture do zone i u zoni, kao i za uređenje zemljišta i okoliša u zoni. Gradovi i općine mogu iskoristiti dodijeljena sredstva isključivo za aktivnosti koje su potrebne za realizaciju prijavljenog projekta.

Tekst javnog poziva i prijavne obrasce možete pronaći na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr pod Natječaji i javni pozivi, Upravni odjel za gospodarstvo, a mogu se i podići u Upravnom odjelu za gospodarstvo Zagrebačke županije u sobi 25, Ulica grada Vukovara 72/V. Dodatne informacije mogu se dobiti na broju telefona 6009-415, faxu 6009-488 ili na e-mail uog@zagrebacka-zupanija.hr.

Prijave i natječajna dokumentacija dostavljaju se osobno ili poštom preporučeno na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V, p.p. 974, 10001 Zagreb, s naznakom Prijava za sufinanciranje poticanja razvoja poduzetničkih zona u Zagrebačkoj županiji za 2015. godinu.

M.B.

 

Održana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije

Zagrebačka županija podupire razvoj poduzetničkih zona

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002