22.04.2015.

U Samoboru se obilježava Dan planeta Zemlje

Samo nas akcija spašava!

U Samoboru se obilježava Dan planeta Zemlje

Danom planeta Zemlje pokazujemo da nam je stalo do našeg planeta i da želimo promijeniti ponašanje koje bi u budućnosti moglo ostaviti katastrofalne posljedice, poruka je događanja uz obilježavanje Dana planeta Zemlje u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Samobor. Djeca iz samoborskih vrtića i učenici nižih razreda osnovnih škola s područja Samobora i Svete Nedelje danas su, na Dan planeta Zemlje, prije službenog otvaranja, s velikim interesom razgledali u Maloj dvorani POU Samobor izložbu Naša Zemlja, a potom čak u četiri termina do posljednje sjedalice napunili samoborsko kino, gdje su za njih organizirane projekcije dva dugometražna filma - animirani o dupinima, a igrani o Zemlji. Pažnju djece, ali i ostalih prolaznika, privukla je i izložba s Međunarodnog festivala zastavica, festivala Cest is d' Best, jer je od sveukupno 260 pristiglih radova u prethodnih šest godina, za izložbu odabrano 70 zastavica od 75 autora, koje su izložene na pročelju i začelju kina.

Izložba Naša Zemlja rezultat je kreativne inicijative POU Samobor, koje je podjelom stiropornih kugli i drugih materijala potaknula djecu i njihove pedagoge u vrtićima i školama, razne udruge i akademske umjetnike, da na zanimljiv, umjetnički način prikažu svoje viđenje planeta Zemlje. Izložba će biti svečano otvorena 22. travnja u 18 sati, a moći će se razgledati do 3. svibnja ove godine.

Svim uzrastima je namijenjeno i predavanje prof.dr. Marijana Jošta na temu Genetska i kemijska opasnost GMO-a, istog dana u 19 sati u Galeriji Prica. Kao voditelj mnogobrojnih znanstvenih projekata i autor brojnih znanstvenih radova te najpoznatiji hrvatski protivnik GMO-a, Jošt će govoriti o problemima genetski modificirane hrane i drugih proizvoda. Nakon predavanja, u Galeriji Prica će u 20,30 biti i projekcija dokumentarnog filma o GMO hrani Svijet prema Monsantu.

Turistička zajednica grada Samobora će u povodu Dana planeta Zemlje na središnjem gradskom trgu u petak, 24. travnja od 11 sati već tradicionalno nastaviti akciju uklanjanja olupina, čiji je idejni začetnik Romeo Ibrišević, a koja je započela upravo u Samoboru prije 11 godina. Postavit će olupinu "fiće", ovaj puta na gradskoj klupi, i poslati poruku "Prirodu biraj i recikliraj"!

U povodu Dana planeta Zemlje i Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji organizira 22. travnja u 19 sati u svojoj čitaonici u Svetoj Nedelji predavanje Željka Nemeca, akademskog slikara i grafičara, voditelja Likovnog odjela Ogranka Matice hrvatske u Samoboru, na temu Pejzaž u likovnoj umjetnosti.

Danu planeta Zemlje bila je namijenjena i akcija čišćenja u sklopu kampanje Zelena čistka 18. travnja u Rakovom Potoku, uz sudjelovanje mještana Rakovog Potoka i članova Udruge Protok iz Zagreba. Za taj dan planirana akcija čišćenja Park-šume Tepec u Samoboru je odgođena za ovu subotu, 25. travnja. Članovi Udruge Oživljena povijest Samobor planiraju, uz pomoć vatrogasaca DVD-a Samobor, djelatnika Gradske uprave i samoborskog Komunalca čistiti Park-šumu Tepec od Vugrinščaka prema Starom gradu, a svi koji se priključe su dobro došli u subotu u 8 sati na Vugrinščak.

D.K.

 
22.04.2015.

Predavanje dr. Hrvoja Fulgosija o GMO-u u Gradskoj knjižnici

Bauk GMO-a kruži Hrvatskom

Predavanje dr. Hrvoja Fulgosija o GMO-u u Gradskoj knjižnici

Na predavanju u samoborskoj Gradskoj knjižnici, održanom u utorak, 21. travnja, dr. Hrvoje Fulgosi na samom je početku razjasnio: genetski modificirani organizmi prisutni su u našim životima i u svijetu oko nas od onog časa kada je čovjek prvi puta križanjem ili nekim drugim sličnim postupkom modificirao biljni ili životinjski svijet i tako nastojao poboljšati njihova svojstva, kako bi dobio više hrane za sebe ili sebi prilagodio prirodu koja ga okružuje. Dakle, već odavno živimo u svijetu GMO-a, samo je danas svijest o tome veća, tim više što nas sa svih strana mediji doslovce bombardiraju o njegovoj velikoj štetnosti i strašnim posljedicama za zdravlje ljudi i eko sustav.

No, dr. Fulgosi, molekularni biolog, znanstveni savjetnik Instituta Ruđer Bošković, ekspert za GMO laboratorije Hrvatske akreditacijske agencije, kao i za agrobiotehnologiju Svjetske agencije za hranu FAO, član skupine za procjenu rizika GMO-a i Kartagenskog sporazuma o biosigurnosti, temeljnog dokumenta za izradu brojnih zakona koji u našoj zemlji pokrivaju ovo područje, siguran je da nema straha od GMO-a. Potkrijepio je to brojnim primjerima tijekom svog predavanja, usput odgovarajući i na brojna pitanja nazočnih.

Ono čega se trebamo bojati, naglasio je Fulgosi, su različiti postupci "poboljšanja" biljaka kemijskim procesima i zračenjem, a koji ne podliježu strogim zakonima i pravilima.

Dakle, straha ne bi trebalo biti. Jedući GMO hranu s polica naših supermarketa, uz malo opreza, sigurno se nećete pretvoriti u glavicu salate ili pak dobiti treću nogu.

M.K.

 
22.04.2015.

Turistička zajednica Grada Samobora raspisala natječaj za najljepše okućnice i balkone

Prijavite se i osvojite nagradu!

Turistička zajednica Grada Samobora raspisala natječaj za najljepše okućnice i balkone

I ove je godine Turistička zajednica Grada Samobora raspisala natječaj Najokućnica grada Samobora i Najbalkon privatne kuće ili stambene zgrade 2015.

Zainteresirani građani Samobora i okolice mogu se javiti u ured Turističke zajednice grada Samobora na telefon 3360-044, faks 3360-050 ili e–mail info@tz-samobor.hr. Uz prijavu s adresom i brojem telefona potrebno je poslati i sliku okućnice/balkona.

Rok za prijavu je 31. svibnja 2015. godine, a komisija Turističke zajednice grada Samobora obići će teren između 1. i 3. lipnja 2015.

Nagrade u kategoriji okućnica su sadnice u vrijednosti 1.500 kuna za 1. mjesto, 1.000 kuna za 2. mjesto te 800 kuna za 3. mjesto. U kategoriji balkona nagrade su sadnice u vrijednosti 800 kn za 1. mjesto, 500 kn za 2. mjesto te 300 kn za 3. mjesto.

S.S.

 

U Samoboru se obilježava Dan planeta Zemlje

Predavanje dr. Hrvoja Fulgosija o GMO-u u Gradskoj knjižnici

Turistička zajednica Grada Samobora raspisala natječaj za najljepše okućnice i balkone

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002