11.05.2015.

Projekt "Kolegijalno podupiranje među učiteljima po načelima coachinga, s ciljem stvaranja poticajnog okruženja za učenike - PEERTNER"

Zadovoljstvo pozitivnim promjenama

Projekt

Osnovna škola Samobor bila je u subotu, 9. svibnja, domaćin radionici kolegijalnog coachinga za članove Hrvatskog učiteljskog društva koji nisu bili uključeni u dvogodišnji projekt osnovnih škola Milana Langa iz Bregane i Martina Krpana iz Ljubljane. Radionici se odazvalo tridesetak učitelja i odgajatelja samoborskih osnovnih škola i dječjih vrtića, jer su komunikacijske vještine uvijek aktualna tema za sve prosvjetne djelatnike. Cilj radionice bio je upoznavanje s coaching metodom i vještinama te s mogućnostima njihove primjene u svakodnevnom pedagoškom radu, a vodila ju je mr.sc Blanka Tacer iz Skupine Primera, članica slovenskih partnera u projektu iz Ljubljane. Radionica je provedena kao interaktivni proces s primjerima iz prakse, vježbom coaching-razgovora i raspravom o iskustvima sudionika. Osobitu pozornost pobudila je vježba u postavljanju coaching pitanja koja zahtijevaju potpuno drugačiji pristup u razgovoru sa sugovornikom (klijentom) u odnosu na našu praksu. Otvorena pitanja bez sugestija i savjeta donose novu kvalitetu u komunikaciji, a onda i u odnosima svih koji prakticiraju ovu metodu.

Članice projektnog tima iz OŠ Milana Langa upoznale su nazočne s kronologijom ulaska u ovaj projekt i izrazile zadovoljstvo pozitivnim promjenama koje je primjena metode kolegijalnog podupiranja unijela u život njihove Škole. Tijek projekta, rezultati i osnove coaching metode sažeti su u brošuri projekta koju su dobili svi sudionici radionice. Članice tima upoznale su kolege s mogućnostima uključivanja škola u Comenius programe, o čemu se mogu informirati na web stranici Agencije za mobilnost i programe EU u Zagrebu i takvo iskustvo preporučju svima.

Marica Jelenić

 

Projekt "Kolegijalno podupiranje među učiteljima po načelima coachinga, s ciljem stvaranja poticajnog okruženja za učenike - PEERTNER"

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002