27.06.2015.

30. dani Rudarske greblice najavljeni u Zagrebu

Počelo odbrojavanje, u Rude svi putovi vode

30. dani Rudarske greblice najavljeni u Zagrebu

Fotoaparati, kamere, mobiteli - sve se to počelo koristiti u subotu, 27. lipnja, kada su na zagrebački Trg bana Josipa Jelačića stupili naši Rudari i njihovi gosti iz slovenskog Senova. Naravno, posebno aktivni u bilježenju plesa i pjesme bili su brojni turisti, koji su s velikim zanimanjem popratili program. Tako su jubilarni 30. dani Rudarske greblice dobili vrijednu i međunarodnu promociju, ali prije svega članovi KUD-a Oštrc iz Ruda i Delovnog kulturnog društva Svoboda iz Senova pozivali su stanovnike Zagreba na Greblicu u Rude u dane vikenda 4. i 5. srpnja, mameći ih dodatno finom friškom greblicom. za one koji još ne znaju, Rudarska greblica proglašena je kulturnim nematerijalnim dobrom Hrvatske.

Ove će se godine odvijati pomno pripremljeni program, u kojem su uvodno predviđene radionice izrade greblice za one najmlađe u vrtiću Izvor te na dječjem odjelu Gradske knjižnice (u utorak, 30. lipnja, od 18 sati), potom jedno stručno okupljanje u Samoborskoj kleti (u četvrtak, 2. srpnja, od 11 sati) na kojem će gastro majstori iz raznih dijelova Hrvatske pripremati greblicu, ali i prezentirati bregofsku pitu iz Koprivničkih brega, poljički soparnik iz Omiša i prosjaču iz Senova, a sve u sklopu skupa Važnost tradicijskih jela i kolača za kulturnu baštinu Republike Hrvatske. Prije već tradicionalnog programa Rudarske greblice u subotu, 4. srpnja, domaćini su pripremili i prve gastro-vinske susrete na posjedu obitelji Djumić, koje zajedno pripremaju ovi povratnici iz Malezije i KUD Oštrc.

Prvog dana jubilarne 30. Rudarske greblice (4. srpnja) od 17 sati ponovno će na svoje doći djeca i oni nešto stariji, jer je za njih pripremljen nastup KUD-a Zespol Regionalny Sadeczoki iz Poljske, pomlatka KUD-a Oštrc i predstava Oda ludosti grofa Motike i sluge Rudeka. Djeca će moći uživati i u štali na otvorenom s domaćim životinjama OPG-a Vitko iz Ruda. Nakon dječjeg programa, slijedi etno večer ispred rudnika Svete Barbare na kojoj će od 21 sati, uz vatranu predstavu, nastupiti Lidija Bajuk trio, Hrvatski gajdaški zbor, The Babe Barbarella i Dikobrazi.

Nedjeljni program (5. srpnja) počinje u 17 sati na rukometnom igralištu u centru Ruda kada će na tradicionalnim folklornim susretima pred publiku izaći kulturno-umjetnička društva Pušlc iz Mežica i Svoboda iz Senova (oba iz Slovenije), Ivan Goran Kovačić iz Zagreba, Sloga iz Bapske, Veliko Trojstvo, Lipa iz Slavetića i domaćin KUD Oštrc. Održat će se i tradicionalni izbor najbolje greblice, a od 20 sati posjetitelje će zabavljati grupe Zadruga, Karizma i Zlatne godine.

M.Š.

 
27.06.2015.

Naš grad ugostio tradicionalnu karavanu prijateljstva Vukovar – Ljubljana

Pedalama grade mostove prijateljstva

Naš grad ugostio tradicionalnu karavanu prijateljstva Vukovar – Ljubljana

Prije 13 godina krenula je karavana prijateljstva Vukovar – Ljubljana, biciklistička utrka u kojoj su slovenski i hrvatski prijatelji željeli na jedan simboličan način povezati dva naroda i zajednički proslaviti 25. lipnja – Dan državnosti u obje države. Ta inicijativa našla je na plodno tlo i nastavila je graditi mostove prijateljstva. I ove su godine slovenski i hrvatski biciklisti, kako oni koji se profesionalno bave ovim sportom, tako i njihovi prijatelji amateri, u nekoliko etapa prošli put od Vukovara do Ljubljane, a u petak (26. lipnja) stigli su i na naše područje gdje su ih prvo ugostili u Svetoj Nedelji gradonačelnik Drago Prahin sa suradnicima, a potom u Samoboru zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i predsjednik Samoborskog sportskog saveza Miro Kelečić. Na dočeku im je zahvalio idejni tvorac ovog projekta Milan Pavelić, koji je istaknuo da cilj projekta nije bio samo sportski, nego i jačanje kulturne i gospodarske suradnje.

Sudionici karavane prijateljstva prenoćili su u Hotelu Lavica te u subotu ujutro krenuli put svog krajnjeg odredišta Ljubljane.

I.H.

 

30. dani Rudarske greblice najavljeni u Zagrebu

Naš grad ugostio tradicionalnu karavanu prijateljstva Vukovar – Ljubljana

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002