22.02.2015.

Demonstracija rezidbe voćaka i vinove loze u voćnjaku franjevačkog samostana

Na vrijeme i s voljom

Demonstracija rezidbe voćaka i vinove loze u voćnjaku franjevačkog samostana

Voćari i vinogradari dobro znaju da priprema i prvi radovi u voćnjacima i vinogradima počnu i puno prije dolaska proljeća i iščekivanja sunca koje će grijati plodove. Jedan od važnijih radova je i rezidba, a tim povodom je u subotu, 21. veljače, u voćnjaku franjevačkog samostana u Langovoj ulici održana stručna demonstracija o tome kako pravilno obrezati voćke i lozu.

Savjetodavni stručnjak za voćarstvo u Zagrebačkoj županiji dipl.ing. Franjo Meštrović i naš poznati vinogradar i podrumar Dragutin Koletić pokazali su kako se to radi, a nazočni voćari i vinogradari mogli su tijekom i nakon demonstracije dobiti savjete i odgovore na svoja pitanja.

Demonstraciju je upriličio samoborski gradski Odjel za gospodarstvo.

M.K.

 
22.02.2015.

Obilježena 442. obljetnica Seljačke bune – Bitka kod Kerestinca

Oživimo povijest i vratimo povijesni prostor u svetonedeljski kulturni život!

Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji prigodnim je programom u subotu, 21. veljače, kod dvorca obitelji Erdödy u Kerestincu, obilježio 442. obljetnicu Seljačke bune – Bitke kod Kerestinca. Prema povijesnim kronikama, 1573. godine znamenitom Seljačkom bunom zahvaćen je i svetonedeljski kraj, osobito područje Kerestinca i Stupnika. Pod vodstvom Ivana Pasanca 3. veljače 1573. u Kerestinec je stigao brojan odred seljačke vojske, kojem su se masovno pridruživali seljaci iz oklonih mjesta. Uskoro je na poprište stigla i jaka plemićka vojska koju je vodio podban Gašpar Alapić. Odlučan boj zbio se podno Kerestinca 6. veljače 1573. godine, kada je uvježbana plemićka vojska porazila i rastjerala više od 2000 pobunjenih ustanika. Kronika govori da je tada pogubljeno od 400 do 500 seljaka, a oštećen je i dvorac grofova Erdödy.

Svetonedeljski Ogranak Matice hrvatske već treću godinu zaredom obilježava obljetnicu Seljačke bune – Bitke kod Kerestinca. Nakon osnutka svetonedeljskog ogranka krajem 2012. godine, upravo je prvo obilježavanje Bitke kod Kerestinca 23. veljače 2013. bila prva značajna manifestacija Ogranka MH u Svetoj Nedelji.

- Tom manifestacijom Ogranak MH potaknuo je oživljavanje dvorca i vratio taj vrijedan povijesni prostor u svetonedeljski kulturni život - istaknuo je u svom pozdravnom govoru prof. Ervin Škacan, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji. U atriju dvorca održan je Festival ljubavne poezije, meda i vina, susreti klapa, tamburaški koncerti i likovna kolonija.

- Nakon predugog zapostavljanja i propadanja kerestinečkog kulturnog i povijesnog spomenika prve kategorije, ove godine počela je i obnova dvorca te se nadamo da će svetonedeljske kulturne udruge i organizacije nakon završetka radova dobiti mogućnost korištenja ovog renesansno–baroknog velebnoga zdanja za svoje kulturne manifestacije i događaje – istaknuo je prof. Škacan.

U prigodnom programu sudjelovali su svetonedeljski pjesnici Zdravko Škrapec i Stjepan Bošković, članovi Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, te učenici viših razreda Osnovne škole Sveta Nedelja.

Zdravko Škrapec predstavio je okupljenima svoje autorske radove s tematikom Seljačke bune: Megleno zimsko jutro, Krvavo zimsko jutro, Delaj kaj moreš, Post Festum i Nigdar više, koje su posvećene upravo kerestinečkom povijesnom događaju, a Stjepan Bošković kazivao je svoje pjesme na kajkavskom dijalektu: Zbuhra, Dedekova klet i Julika.

Učenici OŠ Sveta Nedelja: Lucija Bošnjak, Nikola Budor, Martina Antolović, Lovro Bošnjak, Dario Draženović, Izabela Kukić, Filipa Lovrić i Vjeran Din Muftić, pročitali su okupljenima izbor iz Balada Petrice Kerempuha Miroslava Krleže.

Obilježavanje obljetnice Seljačke bune nastavit će se predavanjem prof. Branimira Brglesa s Hrvatskog instituta za jezik i jezikoslovlje, koji se bavi proučavanjem stanovništva i topografije susedgradsko-stubičkog vlastelinstva. Predavanje u organizaciji svetonedeljskog Ogranka MH održat će se 4. ožujka u novim Matičinim prostorijama u Stilinovićevoj 17, u Svetoj Nedelji.

Petrunjela Krajačić

 
22.02.2015.

Edukacija za obrtnike i poduzetnike kroz program Poduzetničkog centra Samobor

Usavršite svoja znanja i vještine!

Edukacija za obrtnike i poduzetnike kroz program Poduzetničkog centra Samobor

Poduzetnički centar Samobor d.o.o., u suradnji s Gradom Samoborom, Pučkim otvorenim učilištem i Udruženjem Obrtnika Samobor, provodi pogram edukativnih radionica u okviru programa "Potpora poduzetničkim potpornim institucijama i udruženjima obrtnika u Zagrebačkoj županiji za 2014.", na koji je PCS uspješno kandidirao krajem prošle godine.

Cilj provođenja radionica je povećanje razine educiranosti malih i srednjih poduzetnika te primjena novih znanja i vještina u svakodnevnom poslovanju, a ovaj ciklus edukacije provest će se kroz sljedeće programe: napredna informatička znanja - MS Word, MS Excell, MS PowerPoint, internet marketing i upravljanje tvrtkom.

Radionice će se održati početkom ožujka, nakon formiranja grupa, u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Samobor na Trgu Matice hrvatske. Broj sudionika je ograničen, a prijave se zaprimaju do popunjenosti pa stoga pozivamo sve poduzetnike da iskoriste priliku i prijave svoje sudjelovanje.

Za sve detaljnije informacije o sadržaju, trajanju edukacije i uvjetima prijave, slobodno nam se obratite na broj telefona 01/3336-830 ili na e-mail renata@pcsamobor.hr.

Projekt edukacije poduzetnika sufinancira Zagrebačka županija.

S.S.

 

Demonstracija rezidbe voćaka i vinove loze u voćnjaku franjevačkog samostana

Obilježena 442. obljetnica Seljačke bune – Bitka kod Kerestinca

Edukacija za obrtnike i poduzetnike kroz program Poduzetničkog centra Samobor

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002