03.02.2015.

Princ Fašnik, Sraka, Sudec i Fiškal pozvali Zagrepčane na Let iznad Srakinog gnezda

Svi na Fašnik, birtije delaju do jutra!

Crveni fašnički tepih spreman je primiti sve zvijezde koje dođu na 189. Samoborski fašnik i pridonesu promociji ovogodišnje filmske teme – Leta iznad Srakinog gnezda. Naglašeno je to i na konferenciji za medije Samoborskog fašnika održanoj 3. veljače u Kinu Europa, na kojoj su Princ Fašnik, Sraka, Sudec i Fiškal otkrili i u kojim ulogama će se pojaviti na svečanom otvorenju u petak, 6. veljače. Princ Fašnik samo za tu prigodu pretvorit će se u Princa Valianta, Sraka postaje Merlinka ili, po fašnički, Srakolinka, Sudec se pretvara u Judgea Dredda, a Fiškal u đavoljeg odvjetnika.

Na konferenciji za medije uručena je i svečana pozivnica zamjenici zagrebačkog gradonačelnika Sandri Švaljek, koju je u njeno ime primio zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Tedi Lušetić. On je pozvao sve svoje sugrađane da dođu u Samobor na Fašnik, priznavši i da su u Zagrebu malo ljubomorni na tu tradiciju Samoborskog fašnika. Sve Zagrepčane i Zagrepčanke te sve goste iz drugih krajeva Hrvatske na fašničko veselje pozvala je i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

Direktorica Turističke zajednice grada Samobora Zdravka Škugor Ferdebar još jednom je naglasila da će se programi odvijati na pet lokacija – na Trgu kralja Tomislava, gdje je smještena centralna pozornica, na Trgu Matice hrvatske, na kojem se održavaju SRAKAfest, Srakotrk te kao novitet pričaonica Špelunkica, potom u Livadićevoj ulici, koja se pretvara u ETNOcest, pa do luna parka i šatora iza kina te klizališta u bivšoj vojarni, gdje će se u subotu, 7. veljače, održati Metloboj i Krafling (curling s demižonima).

Osim filmskih zvijezda, Fašnik će obilježiti i zvijezde hrvatske estrade. Tako će, između ostalih, na glavnoj pozornici nastupiti Vatra, Stampedo, Mario Huljev, Ivana Radovniković, a iz inozemstva stižu The Frajle. U šatoru će se posjetitelji moći zabavljati uz Opću opasnost, Marijana Bana i diktatore, Lidiju Bačić, Neke novce klince te Učiteljice.

Fašničkim spelancijama tradicionalno će se pridružiti i ugostitelji sa svojim prigodnim dekoracijama i programima. Za preobrazbu Samobora u filmski grad zaslužni su i samoborski likovnjaci predvođeni Nikom Barunom, a svoj udio u osmišljavanju posebnih izdanja filmskih plakata dao je i Nik Titanik, tj. Nikola Plečko.

Zdravka Škugor Ferdebar na kraju je zahvalila svim pokroviteljima, suorganizatorima i suradnicima na projektu 189. Samoborskog fašnika, medijskim pokroviteljima, te osobito sponzorima.

Sve informacije o Fašniku mogu se naći na službenoj web stranici www.fasnik.com, kao i na popularnim društvenim mrežama.

M.Š.

Lokali za vrijeme Fašnika otvoreni duže

Za vrijeme održavanja 189. Samoborskog fašnika ugostiteljski objekti u Samoboru radit će duže od uobičajenog radnog vremena. Tako će u petak 6. i petak 13. veljače ugostiteljski objekti moći raditi do 4 sata, isto kao i u subotu 7. te u subotu 14. veljače.

U nedjelju 8. i nedjelju 15. veljače radno vrijeme je odobreno do 2 sata, a zadnjeg dana Fašnika, na pokladni utorak, do 4 sata.

Radno vrijeme štandova i kućica na Trgu kralja Tomislava, u Kleščićevoj ulici i na Trgu Matice hrvatske, u sve dane trajanja Samoborskog fašnika, od 6. do 17. veljače, bit će od 7 do 24 sata.

 
03.02.2015.

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije potpisnica je Deklaracije mreže Sava Parks

Za zaštitu Save i njenih pritoka

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije potpisnica  je <i>Deklaracije mreže Sava Parks</i>

2. veljače, na Svjetski dan zaštite vlažnih staništa, 15 predstavnika mreže institucija i nevladih udruga iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije te njemačke Zaklade EuroNatur potpisali su Deklaraciju mreže Sava Parks, s ciljem jačanja zaštite rijeke Save i njezinih poplavnih površina.

Potpisivanjem deklaracije potpisnici se obvezuju na očuvanje biološke raznolikosti zaštićenih područja uz rijeku Savu i prekograničnu suradnju s drugim zemljama s kojima ih povezuje tok Save. Cilj projekta je jačanje suradnje četiriju zemalja na održavanju dobrog ekološkog stanja rijeke Save, njezinih pritoka i poplavnih površina te provedba projekata obnove modificiranih dijelova riječnog toka i prirodnih poplavnih retencija neophodnih za prihvat većih količina poplavnih voda.

Deklaracija mreže Sava Parks sastavni je dio projekta Jačanje zaštite rijeke Save i njenih poplavnih površina, koji je pokrenula Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje u suradnji s njemačkom zakladom EuroNatur i Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode.

Potpisivanju deklaracije prisustvovali su predsjednik Savske komisije Mitja Bricelj, pomoćnik Ministarstva zaštite okoliša i prirode Nenad Strizirep i predsjednica zaklade EuroNatur Christel Schroeder.

Ž.Š.

 
03.02.2015.

Medicinska rehabilitacija dragovoljnih vatrogasaca Zagrebačke županije

550.000 kuna za liječenje u Naftalanu

Medicinska rehabilitacija dragovoljnih vatrogasaca Zagrebačke županije

Zagrebačka županija financirat će u 2015. godini s 550.000 kuna usluge bolničkog liječenja u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Naftalan za dragovoljne vatrogasce, branitelje te bolesnike oboljele od psorijaze sa svog područja.

Za medicinsku rehabilitaciju dragovoljnih vatrogasaca, uključenih u Vatrogasnu zajednicu Zagrebačke županije, osigurat će se 100.000 kuna, čime će desetodnevna rehabilitacija biti omogućena za 30 vatrogasaca.

U 2015. godini medicinska rehabilitacija u trajanju od 10 dana bit će osigurana za 90 hrvatskih branitelja, za što je osigurano 300.000 kuna. Inače, u 2013. godini liječenje je bilo osigurano za 26, a u 2014. godini za 45 branitelja.

Ujedno, liječenje u trajanju od 14 dana u Naftalanu osigurat će se i za 30 pacijenata oboljelih od psorijaze, a županija će za tu namjenu osigurati 150.000 kuna.

M.B.

 

Princ Fašnik, Sraka, Sudec i Fiškal pozvali Zagrepčane na Let iznad Srakinog gnezda

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije potpisnica je Deklaracije mreže Sava Parks

Medicinska rehabilitacija dragovoljnih vatrogasaca Zagrebačke županije

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002