28.03.2015.

Skupština Udruge umirovljenika Samobor

Problemi su sve izraženiji

Skupština Udruge umirovljenika Samobor

Samoborski umirovljenici održali su u petak, 27. ožujka, redovnu godišnju skupštinu u svojim prostorijama u Kompareovoj ulici.

U izvješću o radu u protekloj godini predsjednik udruge Alojz Gross naglasio je kako se gotovo ništa nije promijenilo nabolje, već se, dapače, problemi gomilaju. I dalje se ne rješava pitanje izgradnje Doma umirovljenika u Samoboru, u kojem bi bio i dnevni boravak i stacionar, što bi brojnim članovima puno značilo. Ništa se nije promijenilo niti u načinu na koji im se dodjeljuju sredstva od Zajednice umirovljenika Zagrebačke županije, jer još uvijek dobivaju tek 11 kuna po članu udruge, dok neke manje udruge dobivaju i 120 kuna po članu, pa tako i dalje ostaju zakinuti zbog lošeg Pravilnika o raspodjeli sredstava koji je sada na snazi.

Zbog navedenih razloga teško je članovima pružiti i organizirati više aktivnosti i događanja, koja bi ih potaknula da se više uključe u rad udruge. Sve to rezultiralo je i padom broja članova, kojih je u prošloj godini bilo čak 205 manje u odnosu na godinu prije.

Od budućih lokalnih izbora ne očekuju puno, jer su se obećanja različitih garnitura i političara do sada već naslušali.

Probleme samoborskih umirovljenika s pažnjom su saslušali zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat i predsjednik županijske zajednice umirovljenika Josip Jakopač.

A da naši umirovljenici ne miruju, pokazali su predstavom Gromeo i Tulia, koju je izvela njihova dramska skupina pod vodstvom Marijane Jaić, nakon koje su se nastavili družiti.

M.K.

 
28.03.2015.

Članovi HNS-a organizirali javnu tribinu o Integriranom javnom prijevozu putnika na području Zagreba i Zagrebačke županije

Projekt još nije ni započeo, a već ga svojataju!

Članovi HNS-a organizirali javnu tribinu o Integriranom javnom prijevozu putnika na području Zagreba i Zagrebačke županije

Tema integriranog sustava na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije aktualna je već neko vrijeme, no ipak javnost s njom još uvijek nije dovoljno upoznata. Kako bi ju približili stanovnicima Prigorja, 26. je ožujka HNS-ova podružnica Sveti Ivan Zelina organizirala javnu tribinu na tu temu.

Zelinčanima su je predstavili HNS-ova saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu Nada Turina Đurić i HNS-ov vijećnik Županijske skupštine i predsjednik Odbora za promet Zagrebačke županije Mile Grubišić.

- Integrirani prijevoz putnika uključuje prijevoz na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Cilj projekta je objedinjavanje svih prijevoznika kako bi putnici mogli koristiti samo jednu prijevoznu kartu, bez obzira na vrstu prijevoza. Takav koncept zahtijeva velike infrastrukturne radove u smislu izgradnje spojnih točaka za razne vrste prijevoza, obzirom da je ključni nositelj prometa u ovakvim projektima željeznica. Primjer Austrije pokazuje da tamošnje regije koje imaju integrirani prijevoz putnika imaju puno veći rast bruto proizvoda, stanovništvo ne migrira u velike gradove i gospodarstvo se događa u malim sredinama. To je ono što je, osim prijevoza s jednom kartom, ključ ovog projekta – objasnio je Grubišić.

Obzirom da je projekt započet prije desetak godina, a rezultati se još ne naziru, ključno je pitanje vremenskih rokova u kojima možemo očekivati konkretne pomake nabolje.

- U optimističnom scenariju ovaj se projekt može realizirati u roku od četiri do pet godina. Napominjem da je to dugo vremensko razdoblje baš iz razloga infrastrukturnih radova, jer će se graditi željeznice, novi kolodvori, stajališta, a za to ipak treba malo više vremena – rekao je Grubišić.

Ovakav projekt iziskuje značajna ulaganja u infrastrukturu, čime bi se otvorila nova radna mjesta, pokrenuli građevinarski radovi i ostale popratne djelatnosti. Višestruke koristi trebale bi biti prepoznate i od strane države, koja na kraju krajeva i daje prijevozničke koncesije.

- Svakako da će Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture biti u to uključeno i da će financirati jedan dio, a da će se drugi dio moći financirati sredstvima Europske Unije. To je nešto što je svima nama na razini lokalne i regionalne samouprave jako važno, jer vlastitim sredstvima, a bojim se niti sredstvima same države, tako velike investicije neće biti moguće realizirati - naglasila je saborska zastupnica Turina Đurić.

Javna tribina je bila odlično posjećena, što govori u prilog o dobro pogođenoj temi, koja je od životnog značenja za građane našega grada. Zanimljivo je i to što su javnu tribinu pohodile praktično sve političke opcije, koje su, naravno, imale različito viđenje stvari. Nažalost, u jednom trenutku se javna tribina pretvorila u diskusiju o svojatanju projekta i pripisivanju zasluga, no ipak je na kraju zaključeno kako je svrha organiziranja javne tribine postignuta, građani su upoznati s projektom integriranog prijevoznog sustava, te fazom u kojoj se projekt trenutno nalazi.

T.I.

 
28.03.2015.

Prezentacija za poduzetnike pod nazivom "Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski zavod za zapošljavanje u susret poduzetništvu"

Najviše o mogućnostima korištenja EU fondova

Prezentacija za poduzetnike pod nazivom

Šesta iz ciklusa prezentacija za poduzetnike, pod nazivom "Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski zavod za zapošljavanje u susret poduzetništvu", održana je 27. ožujka u Galeriji Prica u Samoboru. Ove prezentacije u gradovima Zagrebačke županije zajednički organiziraju Komora Zagreb i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Zagreb, u suradnji s gradskim upravama i Zagrebačkom županijom, a namijenjene su poduzetnicima, obrtnicima, udrugama, nezaposlenima i ostalim zainteresiranima. U Samoboru se okupilo šezdesetak istinski zainteresiranih poduzetnika, koje je, kao i goste, pozdravio pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Hrvoje Frankić. On je također podsjetio da Grad Samobor ima potpore od po 7.000 kuna za zapošljavanje u proizvodnom i 5.000 kuna za zapošljavanje u neproizvodnom sektoru, kao i potpore za kapitalna ulaganja za opremu i prostor u proizvodnim djelatnostima.

Aktualne usluge i aktivnosti Hrvatske gospodarske komore predstavio je predsjednik Komore Zagreb dr. Zlatan Fröhlich i njegov stručni tim. Nove usluge HGK su, na primjer, programi Poduzetnik – izvoznik, Moj EU projekt vaučer, Tenderi i Mobilni timovi, Europska poduzetnička mreža EEN, a tu su i najave natječaja, edukacije, potpore za nastup na sajmovima i izložbama. Najviše je bilo je riječi o mogućnostima korištenja EU fondova za poduzetnike te programima i uslugama Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Na primjer, ove će godine HGK izdvojiti milijun kuna za pomoć od po 10.000 kuna, koju poduzetnici mogu koristiti za plaćanje stručnih, ovlaštenih savjetnika, koji im pomažu pri izradi i prijavi projekata za sredstva iz EU fondova.

Nikolina Lovrić iz HZZ-a, Područna služba Zagreb, detaljno je predstavila brojne mjere aktivne politike zapošljavanja, kao i ograničenja, odnosno uvjete koje poslodavci moraju ispunjavati da bi dobili potpore i bespovratna sredstva. Posebni paketi mjera pripremljeni su za mlade, za žene, za starije, za samozapošljavanje, obrazovanje nezaposlenih, prekvalifikacije za deficitarna zanimanja...

O mogućnostima korištenja EU fondova za poduzetnike i potporama koje Zagrebačka županija daje poduzetnicima govorio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić. Zagrebačka županija daje bespovratne potpore za početnike, za žene poduzetnice, za povećanje konkurentnosti, za istraživanja i razvoj, nastup na sajmovima, subvencioniranje kamata na kredite te u jamstvenim projektima, sufinanciranju turizma te promociji i organizaciji manifestacija. Također, Fašaić je rekao da se poduzetnici za sva pitanja mogu obratiti Regionalnoj razvojnoj agenciji sjeverozapadne Hrvatske ili odgovore na njih potražiti na poduzetničkom portalu Zagrebačke županije.

Poduzetnici su bili zadovoljni time što je Komora Zagreb organizirala ovaj susret na terenu, no uglavnom su rekli da od Komore očekuju da intervenira kod državnih vlasti kako bi se smanjili parafiskalni nameti, kako bi se pojednostavile procedure i ukinule nelogičnosti u postupcima natječaja. Dapače, neki među njima, kao napr. Zoran Legac i Miroslav Ivanščak, rekli su da ne žele kredite i potpore takve vrste, već žele da se privrednicima koji privređuju jednostavno to i omogući, a ne otežava stalnim promjenama zakona, uvjeta poslovanja i sve većim davanjima. Zato su rekli da od svoje Komore očekuju da bude posrednik između njih i politike i državne vlasti. Zadovoljan reakcijama poduzetnika bio je i predsjednik Komore Zagreb Zlatan Fröhlich i rekao da će oni sa svoje strane poduzeti sve što je u njihovoj moći te ih pozvao da se ubuduće češće obraćaju svojoj Komori i koriste njene usluge.

D.K.

FOTO:

 

Skupština Udruge umirovljenika Samobor

Članovi HNS-a organizirali javnu tribinu o Integriranom javnom prijevozu putnika na području Zagreba i Zagrebačke županije

Prezentacija za poduzetnike pod nazivom "Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski zavod za zapošljavanje u susret poduzetništvu"

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002