18.10.2006.

U samoborskoj vinarsko - vinogradarskoj udruzi održana je 3. izložba gljiva

Jestive i otrovne - sve su naše!

U samoborskoj vinarsko - vinogradarskoj udruzi održana je 3. izložba gljiva

U prostorima vinarsko - vinogradarske udruge, 14. i 15. listopada održana je treća po redu izložba gljiva u organizaciji MO Celine Samoborske, Grada Samobora kao pokrovitelja i Gljivarskog društva ZET - Zagreb. Glavni organizator i predsjednik MO Celine Samoborske Božidar Laušin sa svojim je gljivarima, Antom, Juricom, Vladom i Damirom te prijateljima iz GD ZET - Zagreb, obzirom na vremenske uvjete koji nisu bili povoljni, ubrao impozantan broj gljiva.

Za uređenje ambijenta zaslužni su iskusni članovi GD ZET - Zagreb, Emil, Maja, Jasna i Mira, a za glavni dio, postavu i prepoznavanje svih gljiva zaslužni su legendarni stručnjaci, također iz GD ZET - Zagreb - Sulejman Zukić i Josip Trudnikov.

Ove godine uspjeli su posjetiteljima predstaviti 203 vrste gljiva, većinom iz Samoborskog gorja te Gorskog Kotara, okolice Volavja, Kraljevog vrha i Rakovog Potoka.

Na otvorenju izložbe Božidar Laušin pozdravio je goste iz gljivarskih društava koji su došli na otvorenje. Bili su tu predsjednik GD Karlovac Dragutin Vahtarić, predstavnik GD Sesvete Branko Bartolić, ujedno i tajnik Hrvatskog mikološko - gljivarskog saveza, predsjednik Udruge gljivara Bujštine "Boletus" Josip-Marino Šimić, predsjednik GD ZET-Zagreb Ivan Kočet, ujedno i dopredsjednik Hrvatskog mikološko - gljivarskog saveza te poseban gost iz GD Kamilo Blagajić i predsjednik Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza prof.dr. Romano Božac, danas najpoznatiji gljivarski stručnjak u Europi i autor mnogih stručnih knjiga o gljivama.

Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Grada Samobora Antun Dubravko Filipec, koji je izrazio oduševljenje ovakvom izložbom i najavio potporu za osnivanje gljivarskog društva u Samoboru.

Nakon otvaranja izložbe slijedila je mala zakuska i ugodni gljivarski razgovori koji su završili u POU Samobor, predavanjem Branka Bartolića. Oko 13 sati priređen je jedinstveni specijalitet, gljivarski kotlić, a spremili su ga kulinarski čarobnjaci Vlado i Marijan. 150 litara vrhunskog gulaša oduševljeno je prvog dana izložbe probalo oko 800 posjetitelja.

Glavna je pak atrakcija bila jedna čvrsto zatvorena staklenka u kojoj je, zbog svojeg specifičnog mirisa (smrada) bio zatočen stršak. Znatiželjnima je taj neugodan i nezaboravan miris organizator u nekoliko navrata, iz razumljivih razloga, otkrio tek izvan prostorija u kojima se odvijala izložba.

Drugog dana izložbe, u sunčanu nedjelju, prekrasan dan iskorišten je za šetnju i gljivarenje, a izložbu je posjetilo oko 700 posjetitelja, od kojih su mnogi donijeli svoje primjerke gljiva u čiju ispravnost nisu bili sigurni pa su im stručnjaci Vlado i Božidar pomogli u determiniranju.

U dva dana, koliko je trajala 3. izložba gljiva, prostorije vinarsko - vinogradarske udruge obišlo je oko 1500 znatiželjnika koji su bili puni hvale za organizatore izložbe, a većina je naglasila potrebu osnivanja samoborske udruge, koja bi pomogla sigurnosti u branju i prepoznavanju gljiva, ali i u kulturi degustiranja vrhunskih gljivarskih pripravaka.

Ivica Horvat

 
18.10.2006.

Otkrivač tzv. Doline bosanskih piramida Semir Osmanagić posjetio Samobor

I Plečko u Osmanagićevom timu

Otkrivač tzv. Doline bosanskih piramida Semir Osmanagić posjetio Samobor

Lijepom sunčanom danu i kratkom odmoru ispred Caffe bara Havana nisu odoljela ni dva dobra prijatelja i suradnika – naš kolumnist Drago Plečko i Semir Osmanagić, otkrivač osporavane Doline bosanskih piramida u Visokom, koji drži prezentacije širom Hrvatske. Tako je jučer obavljao snimanja za HRT, održao dva predavanja u Zagrebu, a danas je morao, nakon ručka s Plečkom u Samoborskoj kleti, požuriti prema Bjelovaru gdje ga čeka grupa tamošnjih intelektualaca za koje je pripremio sve novosti s nalazišta u Visokom. A ima ih mnogo, kao i novodošlih podrški iz cijelog svijeta.

Sve satelitske snimke do sada pokazuju jasno podzemne tunele dugačke i preko 5 kilometara, koji se prostiru pravocrtno ispod piramida i to je sada glavni cilj istraživanja. Dipl.ing. Milivoj Jelaković, šef kontrole u RIZ-u i ekspert za geomagnetske anomalije i Drago Plečko sastavili su za Osmanagića shemu pokusa s valovima koji su nekada zvani "Teslinim valovima" i koji bi možda pokazali neka neuobičajena svojstva građevina za koje Osmanagić sa svojim timom stručnjaka pokušava dokazati da su piramide čak više od Keopsove.

Kako u blizini visočkih piramida nisu pronađene grobnice, a unutar tunela koji je deblokiran na potezu od 500 metara nikakve ljudske ili životinjske kosti, pretpostavlja se da su piramide ustvari bile – stroj od kamena. Koji je, teoretski, mogao biti nalik kolektoru valova o kojima se danas u fizici mnogo raspravlja, ali ih nitko do kraja ne može definirati. Ovisi o vremenskim uvjetima u Bosni da li će se s pokusima krenuti odmah ili će oni krenuti tek u proljeće. Jer, snjegovi Bosne su nepredvidivi.

Semir Osmanagić je očaran Samoborom i njegovim srednjeeuropskim štihom koji ga malo podsjeća na stare austrougarske dijelove Sarajeva. Samoborski kotlet nije zatajio i afirmirao je u Samoborskoj kleti naš grad. Osmanagić je konstatirao da kod sljedećeg posjeta obavezno mora ponovno u taj restoran i na kavu u kubansku kafeteriju.

Ivica Horvat

 

U samoborskoj vinarsko - vinogradarskoj udruzi održana je 3. izložba gljiva

Otkrivač tzv. Doline bosanskih piramida Semir Osmanagić posjetio Samobor

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002