02.06.2006.

Samoborci Nina i Zoran Pelikan – od čamca na Kupi do male flote jedrilica

Plovite organski

Samoborci Nina i Zoran Pelikan – od čamca na Kupi do male flote jedrilica

Samobor je od nedavno bogatiji za jednu veselu četveročlanu obitelj, ta je pak obitelj od nedavno bogatija za jednu jedrilicu, a ta je jedrilica odnedavno dio male nove flote od pet jedrilica.

Nina i Zoran Pelikan s djecom Jankom i Janom doselili su, zaželjevši se mira, tišine i drukčije kvalitete življenja, iz Zagreba u Samobor 2004. godine. Najprije su kupili zemlju i nakanili izgraditi kuću. Međutim, izdavanje dozvola oteglo se do današnjeg dana pa je obitelj nedavno u Maloj Rakovici kupila već sagrađenu kuću, a u Puntu na Krku čeka ih i nova jedrilica, koja je petina neposrednog povoda ovog napisa i kratkog razgovora sa Zoranom.

Naime, Nina i Zoran udružili su se s iskusnim jedriličarom Željkom Cvetkovićem i njegova četiri broda sada nude i, za naše prilike, jedinstvenu vegetarijansku i bio ponudu najma jedrilica. Novitet se zove Macrocruise.

- Recite nam nešto o vama i Macrocruise ponudi.

- Mi smo obiteljska tvrtka čija je vizija promicati način života koji uključuje uporabu organskih proizvoda u prehrani i kućanstvu, vegetarijanstvo i makrobiotiku. Uz to, namjera nam je razvijati programe kroz koje bi se Hrvatska sve više ostvarivala kao odredište etičkog i eko turizma.

- Što to posebno nudite?

- Naša obitelj hrani se makrobiotički i uvijek smo imali problema kad smo se spremali na more. Auto nam je bio prekrcan hranom za koju smo znali da ju vrlo teško ili uopće ne možemo kupiti na moru. Ako ti nestane, primjerice, soja sosa na Hvaru ne možeš si pomoći, jer je prva veća trgovina u Splitu. Zato smo osmislili ovu varijantu za ljude koji se hrane slično kao i mi i vole istinski odmor u prirodi. Na brodu ih, ako to požele, mogu čekati namirnice s certifikatom organskog uzgoja i to je naša besplatna usluga. Nudimo i uslugu kuharice ili kuhara na brodu, što se dodatno plaća baš kao i skiper. Naravno, naše jedrilice možete iznajmiti i u "normalnoj" varijanti.

- Kako ste uopće došli na ideju da plovite i da imate cijelu organsku flotu?

- Imao sam ja i prije brodove. Najprije sam imao čamac na Kupi. Polazio sam sedmi razred osnovne škole kad mi je tata napravio taj drveni čamac, koji sam imao sve do rata i koji je nestao negdje u Pokupskom. Kasnije, kad sam se oženio, kupio sam gumenjak Maestral i još jedan "kupski", ali ovaj put plastični čamac. Tu su moji počeci plovljenja i ljubavi prema brodovima.

- Kada ste odlučili "prijeći" na more?

- Prošle godine smo bili na Ižu, pili kavu i gledali kako neprestano uplovljavaju jedrilice. Uplovili su tako i neki Česi i pristali. Rekao samo suprugi Nini: "Nina, idemo kupiti brod." Otišli smo na jedan od sajmova i u ponudi izabrali brod kakav smo htjeli i koji nam je ove godine i stigao. Obzirom na premalo "morsko" iskustvo preko prijatelja smo potražili nekoga s kime bi se udružili i od koga bi učili, jer mi još ne znamo dovoljno o plovidbi. Tako smo našli Željka Cvetkovića, s kojim smo se udružili i sada, s njegova četiri broda, naša flota broji pet jedrilica. Željko je iskusni jedriličar i puno nam znači.

- Koje jedrilice imate i što sve nudite?

- Sada imamo tri Bavarije i dva Elana. Sve jedrilice opremljene su najsuvremenijom tehnologijom i vrhunski su održavane. Ukupno na njima može jedriti do 30 ljudi, a jedrilicom Mala možete se otisnuti na more sami, ako ste iskusan jedriličar ili sa svojom partnericom ili partnerom. Nudimo organizaciju team-buildinga, a zainteresirani sami mogu izabrati polaznu marinu na Jadranu, što znači da mi jedrilice dovozimo na mjesto dogovora. Skipera kod nas možete unajmiti na onoliko vremena koliko želite - od dva sata na dalje.

- Kakav je odaziv za nastupajuću sezonu i kakvi su planovi za sljedeću?

- Za ovu sezonu već nam je popunjeno više od sedam tjedana, a što se tiče druge godine razgovarali smo sa Zlatkom i Jadrankom Peić, vlasnicima Makronove, i sva je prilika da će naredne godine njihova tvrtka unajmiti na dva ili četiri tjedna sve brodove, jer bi tijekom ljeta na njima održavali svoje radionice i programe.

- Kako doći do svog mjesta na vašim jedrilicama?

- Nazovite nas na 3366-417 ili 091/5603-433 ili dosurfajte do www.macrocruise.com.

Nenad Kobasić

 
02.06.2006.

Abies Pinsapo, stara četinjača, "najstarija Samoborka"

Španjolskoj jeli fali samo bor

Abies Pinsapo, stara četinjača,

U Samoboru u vrtu Allnochovog dvorca uz Starogradsku cestu već stotinjak godina živi i odolijeva vremenu Abies Pinsapo ili hrvatski: španjolska jela.

Ovaj reprezentativni primjerak svoje vrste najveći je, visok je preko 20 metara, i najstariji predstavnik svoje obitelji na prostoru bivše Jugoslavije. Njegova crno - bijela fotografija objavljena je i u knjizi Četinjače Mirka Vidakovića, najpotpunijem stručnom vodiču te vrste u nas. Pinsapo se, između ostalog, razlikuje od većine ostalih jela svoga roda po tome što su mu iglice usmjerene prema unutra.

Da joj poklonimo malo pažnje i ispravimo crno-bijelu nepravdu, objavljujemo kolor fotografiju dobrodržeće starine, a usudili smo se u njezinom hladu postaviti joj i jedno pitanje.

- Abiese, draga španjolska jelo, postoji li nešto što ti nedostaje?

- Samo bor.

Nenad Kobasić

 

Samoborci Nina i Zoran Pelikan – od čamca na Kupi do male flote jedrilica

Abies Pinsapo, stara četinjača, "najstarija Samoborka"

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002