05.06.2006.

Veliki uspjesi inovatora Srednje strukovne škole Samobor

Samoborski inovatori idu dalje

Veliki uspjesi inovatora Srednje strukovne škole Samobor

U Puli se već 11 godina zaredom održava izložba odabranih radova učenika maturanata iz elektrotehničkih škola Hrvatske pod nazivom Arhimed. Ove godine za 6. nacionalnu i 11. međužupanijsku izložbu maturalnih radova elektrotehničara i elektroničara srednje-tehničkih škola iz cijele Hrvatske prijavljena je 21 škola s 42 rada, 35 mentora i 53 učenika iz 17 gradova. Na izložbi se najčešće izlaže jedan do tri odabrana praktična rada maturanata iz pojedine škole, koji su po vanjskom obliku i tehničkim rješenjima drukčiji od dosad poznatih ili imaju neke osobine zbog kojih se ocjenjuje da bi ih bilo dobro predstaviti javnosti.

Samoborski učenici bili su više nego uspješni. Za rad "Bežična ručna tipkovnica" Luka Bošnjaković i Mate Rimac iz Srednje strukovne škole Samobor nagrađeni su drugim mjestom, a vraćaju se u Samobor bogatiji i za posebno priznanje Udruge inovatora Hrvatske. Uz diplome, inovatore su Istarska banka i Zajednica tehničke kulture Istarske županije nagradili s 1.000 kuna te instrumentima vrijednim također 1.000 kuna. No, što je još važnije, ova visokopozicionirana mjesta osigurala su mladim samoborskim sljednicma Teslinog djela plaćene odlaske na četiri značajne međunarodne izložbe inovacija: EUREKA u Bruxelesu, IENA - 2006 u Nürnbergu, ISIE - 2006 u Seoulu u Koreji i ARCA - 2006 u Zagrebu.

Da ovi veliki uspjesi nisu plod slučaja, već sistematskog rada mentora Ivana Vlainića, moglo se vidjeti i po rezultatima mladih samoborskih inovatora koje su postigli na četvrtom državnom natjecanju mladih tehničara Republike Hrvatske održanom od 23. do 27. svibnja u Kraljevici. Tamo je Karlo Kupres osvojio treće mjesto u strojarstvu, Hrvoje Gjurin bio je treći u izradi robotskih kolica, a Vladimir Runtas obreo se na dvanaestom mjestu u natjecanju iz robotike.

Nenad Kobasić

 
05.06.2006.

Na 10. hrvatskom radijskom festivalu i Radio Samobor omastio brk

Žuti napravio najbolji jingle

Na 10. hrvatskom radijskom festivalu i Radio Samobor omastio brk

Na 10. hrvatskom radijskom festivalu, održanom od 1. do 4. lipnja, Samobor je više nego dobro prošao.

Naime, u sklopu festivala održani su i 12. dani radija Hrvatske na čijoj su svečanoj godišnjoj sjednici HURIN-a, Hrvatske udruge radija i novina koja djeluje već 44 godine, dodijeljene i godišnje nagrade radijskim djelatnicima u nekoliko kategorija.

U kategoriji najboljeg radijskog jingla nagradu je dobio i Radio Samobor i autor i producent jingla Damir Vuković - Žuti, koji na Radio Samoboru radi već 14 godina i to kao voditelj, glazbeni urednik, producent i kreativni autor mnogobrojnih jinglova i reklama.

- Jingle pod nazivom "Ti dobro znaš što slušaš" tehnički je vrlo zahtjevan i napredan jingle, za čiju izradu su korišteni trenutno najnoviji efekti dostupni na tržištu radijske produkcije, što je struka i prepoznala – komentirao je nagradu Damir Vuković - Žuti.

I.H.

 
05.06.2006.

Pedigre donirao 2 tone hrane udruzi Đeki

Napušteni psi neće gladovati

Pedigre donirao 2 tone hrane udruzi Đeki

Potaknuti rastućim problemom napuštenih pasa te poteškoćama s kojima se suočavaju udruge za zaštitu životinja, Masterfoods - svjetski autoritet za proizvode u prehrani i njezi kućnih ljubimaca - odlučio je donirati ukupno 17,7 tona pseće hrane Pedigree udrugama za zaštitu životinja diljem Hrvatske, među kojima je i udruga Đeki iz Samobora.

Na primanju donacije od dvije tone pseće hrane Pedigree zahvalila je Biserka Jurin, predsjednica Udruge.

- Budući da broj napuštenih pasa svakim danom raste, a briga o njima zahtijeva povećane izdatke za prehranu i zdravstvene usluge, izrazito cijenimo donaciju hrane Pedigree koja će zasigurno pomoći psima koji u našem prihvatilištu čekaju svoje nove vlasnike. Vjerujemo da će se suradnja s kompanijom Masterfoods, koja nam je donirala hranu Pedigree, nastaviti i u budućnosti, što će svakako pridonijeti našem daljnjem radu i kvaliteti brige o napuštenim životinjama.

Azil je posjetio i Damir Skok, predstavnik Masterfoodsa.

- Donacija hrane Pedigree nastavak je naše potpore udrugama za zaštitu životinja koju pruža Masterfoods kao svjetski autoritet posvećen razvijanju potpune i uravnotežene prehrane i njege kućnih ljubimaca za njihov zdrav i sretan život - rekao je Damir Skok.

Osim Društvu za zaštitu životinja Rijeka, pseća hrana Pedigree donirana je i udrugama Život iz Osijeka (2,5 tone), Noina Arka iz Zagreba (6 tona), Društvo za zaštitu životinja Rijeka (2,5 tone), Društvo za zaštitu životinja Split (2,5 tone) i Društvo za zaštitu životinja Zadar (2,2 tone).

Stjepan Stanić

 
05.06.2006.

Sam Osmanagić pozvao Plečka u Visoko da vidi piramide

Plečko ipak u piramidama!

Semir "Sam" Osmanagić, otkrivač "bosanskih piramida" u Visokom, koje dobivaju sve više na važnosti, jer ih autentičnima smatra i sam predsjednik BiH, iz Houstona je pozvao našeg suradnika Dragu Plečka da gostuje u Visokom između 15. lipnja i 1. srpnja kada tamo stiže sa specijalnim timom istraživača koji bi trebali pronaći definitivni dokaz da se radi o otkriću koje će revolucionirati arheologiju našeg vremena.

Osmanagić živi u Houstonu i u Americi ima širok krug simpatizera, a da ih ne manjka ni u ovim krajevima pokazuje podatak da su visočke piramide postale prava turistička aktrakcija koju je do sada posjetilo čak 20 000 ljudi. Nakon gostovanja u emisiji Na rubu znanosti Osmanagić zajedno s Plečkom odlazi put Sarajeva, a zatim Visokog. Potvrda o tome stigla je mailom i u redakciju Glasnika, koji će objaviti i ekskluzivnu reportažu o posjetu svog suradnika fenomenu koji još uvijek zbunjuje mnoge.

Ivica Horvat

 

Veliki uspjesi inovatora Srednje strukovne škole Samobor

Na 10. hrvatskom radijskom festivalu i Radio Samobor omastio brk

Pedigre donirao 2 tone hrane udruzi Đeki

Sam Osmanagić pozvao Plečka u Visoko da vidi piramide

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002