02.10.2006.

Samoborski "Šajberi" uskoro kreću na Put Samoborske salame IV

Putevima bivše monarhije

Samoborski

Prošlo je ljeto, godišnji odmori su za nama, pobrano je grožđe, stiglo je vrijeme kad "Šajberi" kreću na svoje već tradicionalno putovanje u potrazi za krajevima u kojima se krije još poneki pravi majstor - proizvođač dobrih salama.

Nakon Italije, Njemačke i Francuske na red su došli naši najbliži susjedi Mađari i Austrijanci. Začudo, nema putne groznice, izostale su velike pripreme, nema raspitivanja o običajima, posebnostima, o tome što treba na put ponijeti, a što treba odande donijeti.

Kao da svi sve znadu! Ta bili smo nekada jedna država.

I danas skoknemo u "šoping", pa onda zimi na skijanje, jer to je tu, preko. S našim sjevernim susjedima, Mađarima, čak smo se posve zbližili. Pečuh i Samobor gradovi su prijatelji, posjećujemo se, zajedno slavimo, veselimo se, kao pravi susjedi pozivamo jedni druge u goste.

I zato smo mi odlučili odmah poslije našega Dana grada, kada će oni k nama, brzo uzvratiti posjet i otići u goste k njima, da se ne bi dugo čekalo. Tako će naš "Samoborček" u ponedjeljak poslije podne 23. listopada s 35 "Šajbera" startati iza kina put Pečuha.

Ovaj puta to će stvarno biti put iznenađenja, jer sve destinacije u Mađarskoj nama su nepoznate. U cijelosti smo se prepustili s punim povjerenjem našim domaćinima, prijateljima iz Pečuha i, vjerujemo, neće nas iznevjeriti. Znaju oni što nas interesira, pa bili su oni više puta na našim Salamijadama, a na zadnjoj im se sudjelovanje i "pozlatilo".

A onda jedan dan turizma: Bratislava i njezine ljepote, pa dolazak u Beč. Svaki dan pokoja salamerija pa onda vinske ceste koje su stvarno u Austriji prave ljepotice. A tek njihovi vinski podrumi... Planiran je posjet i Vinskoj akademiji Austrije. Trebat će to sve izdržati punih sedam dana.

No, nismo ni mi za odbaciti. Oni manje izdržljivi počeli su pripreme, bilo je nekoliko susreta u kletima na Palačniku, Jelenščaku, Kožlaku i svi su završili bez gubitaka.

"Šajberi" su se zakleli da neće ostaviti niti trunke vremena za Mariahilfer Strasse, što je žarka želja ljepšeg dijela družine. No, naše dame djeluju previše mirno i sigurno i bojim se da već znaju kako će svoj naum ostvariti. O rezultatu tog "sukoba" izvijestit ću vas po povratku s puta, iako, siguran sam, već sada znam ishod.

U naš Samobor vraćamo se u nedjelju 29. listopada.

A onda započinju pripreme za pravljenje salama i za novu Salamijadu, jubilarnu dvadesetu.

Vruća jesen i zima su pred nama, posla preko glave, no ne bojimo se mi toga. Samo da nam salame budu dobre i da ih bude dosta, da dočekaju Salamijadu.

Dubravko Viduč,

Prvi Šajber

FOTO: S jednog od prijašnjih izleta

 
02.10.2006.

Dane Samoborskih kremšnita pohodio i Radimir Čačić

Premijerske ambicije poduprte kremšnitama

Dane Samoborskih kremšnita pohodio i Radimir Čačić

Dugo su ga samoborski HNS-ovci čekali, a on je odmah po dolasku na Trg kralja Tomislava jasno dao do znanja što ga nosi u Samobor.

- Nisam odolio... pa dani kremšnita su, ne? - pojašnjavao je Radimir Čačić svojim stranačkim prijateljima i iznenađenim prolaznicima svoje prisustvo na glavnom gradskom trgu.

HNS-ov kandidat za premijera sa suprugom je posjetio Samobor i, osim sa članovima podružnice Samobor, porazgovarao s građanima, obišao prisutne izlagače, pitao i odgovarao na pitanja i ostavio dojam samouvjerenog političara koji zna što hoće, a to i ne taji: mjesto premijera bilo bi točno po njegovom formatu.

Predsjednik samoborskog HNS-a, član Gradskog poglavarstva i kandidat za Sabor u VII. izbornoj jedinici Mladen Guliš dočekao je Čačića s nekoliko kremšnita, koje su potom zajedno "smazali". Guliš je bio za još, ali Čačić je bio dosljedan: - Sigurno ste čuli za moju dijetu i režim prehrane. Zbilja ne bi više smel... - uspješno se obranio Čačić.

Uslijedilo je slikanje, strpljivo odgovaranje na pitanja građana i šetnja po Trgu, uz najavu ponovnog dolaska u Samobor 21. listopada, za Dan grada Samobora.

Stjepan Stanić

FOTO: Radimir Čačić sa zamjenikom župana Zagrebačke županije Josipom Jambračem i predsjednikom samoborskog HNS-a Mladenom Gulišem

 
02.10.2006.

"Tisućljeća kulinarstva" - edukativna radionica Javne ustanove Park prirode Žumberak–Samoborsko gorje

Cvrčale su pastrve, vrtjeli se kozlići

"Tisućljeća kulinarstva" naziv je radionica koje je u protekla dva vikenda organizirala Javna ustanova Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje u Arheološkom parku na Budinjaku. Radi se o specifičnom edukativno–turističkom projektu, započetom prošle godine.

- Park prirode Žumberak–Samoborsko gorje, kao zaštićeno područje, nije bogat samo prirodnim, već i kulturnim vrijednostima, prvenstveno arheološkom baštinom, koju Javna ustanova želi projektom "Tisućljeća kulinarstva" promovirati - kaže voditeljica projekta, Morena Želle. - Ljude želimo što bolje upoznali s tom baštinom, kako bi je u budućnosti štitili i čuvali. S druge strane, radi se i o pokušaju kreacije nekih kulturno–turističkih programa, koji bi trebali biti i profitabilni jednog dana.

Ograničeni kapacitet i financije sveli su radionice na samo 60 sudionika po jednom danu, iako je interes bio puno veći. Sudionici su bili različitog uzrasta i profesija, a svaka je radionica bila podijeljena na četiri grupe: Pretpovijesnu, Rimskodobnu, Srednjovjekovnu i Tradicionalnu žumberačku kuhinju. To su zapravo veliki kulturno i arheološki značajni periodi na Žumberku, pa su zato na taj način definirani programi radionica.

Polaznici su spremali jela po receptima iz knjižice "Tisućljeća kulinarstva", a hit je, kaže Morena Želle, srednjovjekovna kuhinja, naročito piletina s ver đusom (verjuice). To je tekućina koja se pripravljala u srednjem vijeku, kiselina kojom se zapravo kiselilo meso pri kuhanju. A specifična je po tome što se dobiva istiskanjem nezrelog grožđa.

Hit su bile i pastrve ili janjetina zapečeni u glinenom kalupu, Apicijeva kaša, slatkiši od oraha, lješnjaka i meda te neobično začinjena vina iz rimskog doba. A sudionici nisu propustili da za uspomenu kupe pregaču ili vatrostalne rukavice s receptima iz raznih razdoblja.

Bilo je i "osobnih kreacija". Tako je ekipa proizvođača kozjeg sira na ražnju zavrtila kozlića iz vlastite proizvodnje, a ekipa Samoborskog muzeja ispekla je "Žumberački žaropek" i uz njega servirala neobičnu slatko–kiselu salatu od melise.

Neobične kuharske radionice prošle je godine sufinancirala Hrvatska turistička zajednica, a ove godine Ministarstvo kulture.

Diana Koller Lapaine

 

Samoborski "Šajberi" uskoro kreću na Put Samoborske salame IV

Dane Samoborskih kremšnita pohodio i Radimir Čačić

"Tisućljeća kulinarstva" - edukativna radionica Javne ustanove Park prirode Žumberak–Samoborsko gorje

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002