11.09.2006.

Samoborski prosvjetari posjetili su Asiz

Okrijepili se čudima i divotama

Samoborski prosvjetari posjetili su Asiz

Postoji u čovjeku želja da se, bar na tren, otisne izvan svakodnevlja, da zamijeni uhodane zemaljske obrasce bliskošću s nepoznatim prostorima. Želja za novim otkrićima (i skrićima) vanjskih i nutarnjih krajolika.

Dugogodišnja suradnja prosvjetnih djelatnika i samoborskih franjevaca omogućila je ostvarenje ove želje. 2006. je godina priprave za jubilej 800. obljetnice franjevačkog reda. Stoga smo u kolovozu, uz duhovno vodstvo fra Nikole Vukoje, krenuli na putovanje u mjesta - izvore franjevačke duhovnosti sa željom da nas nadahne život i lik sv. Franje.

Tko je bio sv. Franjo? Autentičan lik, omiljen u svim kulturama, tradicijama, vremenima... Svetac malenih, zaboravljenih, rubnih... Mistik zatečen čudom postojanja. Zaljubljenik ljepote skrivene u krhkom, skromnom. Pjesnik strastvene suosjećajnosti i ljubavne odnosnosti sa svim oblicima postojanja. Neodoljiv svetac čistog bivstvovanja.

Cijeli gradić Asiz Franjino je sveličje. Boravak u Asizu, zajedništvo, pjesme, molitve i čudesno fra Nikolino pripovijedanje o Franjinu životu toliko su nam uprisutnili Franju da smo ga mogli vidjeti, čuti, gotovo dodirnuti.

Krijepili smo se čudima i divotama: u Padovi - svetište sv. Leopolda Mandića i bazilika sv. Antuna, u Asizu - bazilika sv. Marije Anđeoske s Porcijunkulom (crkvica unutar crkve), Rivotorto, sv. Damjan, crkva sv. Rufina, sv. Klare, samotište Carceri, sveto brdo La Verna... Ljepota koja ima svoje ime. Svaka kuća, uličica, trg, kapelica... novo je otkriće Franjine nježnosti. Ljubavi koja voli voljeti. Upijamo svu tu ljepotu i postajemo njeni sudionici. Na grobu sv. Franje (u istoimenoj bazilici) odajemo poklonstvo. Šapću se molitve, nade...

Navečer - šetnja i pjevanje (samoborske, zagorske, dalmatinske...) ulicama Asiza. Gozbeno doba duše. Za stolom od zvijezda poniremo u vlastite dubine i tajne. Bliskost koja dodiruje sveto.

Na povratku, Asiz daruje poputbinu svakome od nas. Vraća nas u svijet radosnije, sa željom da Franjin blagoslov punine življenja dotakne sve ljude našeg Samobora.

Hvala fra Nikola... hvala!

Irena Skupnjak

 
11.09.2006.

Tristotinjak pješaka rekreiralo se šetnjom po svetonedeljskim bregima

Šetati se mora!

Tristotinjak pješaka rekreiralo se šetnjom po svetonedeljskim bregima

Tristotinjak Svetonedeljčana, Samoboraca i Zagrepčana, nedjeljno je poslijepodne provelo u rekreacijskoj šetnji nazvanoj "Nakon mora v brege se mora", koju je drugu godinu zaredom organizirala redakcija Svetonedeljskog lista. Oni su po prekrasnom vremenu za nešto manje od tri sata laganog hoda prošli deset kilometara dugu stazu koja se proteže kroz šest svetonedeljskih naselja: Svetu Nedelju, Svetonedeljski Breg, Malu Goricu, Srebrnjak, Jagnjić Dol i Brezje.

Okupljeni su uživali u prekrasnim pogledima na Samobor i okolno gorje, Okić, Zaprešić, Zagreb i Medvednicu, a vedro vrijeme omogućilo im je da s vidikovca kod drevne kapelice Marije Magdalene koja se nalazi povrh Male Gorice vide i tornjeve zagrebačke katedrale.

Šetači su se mogli uvjeriti u gostoljubivost obitelji Đure Vojvodića i Franje Lackovića na Svetonedeljskom Bregu koji su najmlađe dočekali sokom i vodom, a odrasle ponudili kupicom domaćeg vina i rakijom. Laganim hodom na svetonedeljski trg stigle su i dvije najstarije sudionice - Vera Čačković koja je u šetnji bila i prošle godine te 81-godišnja Slavica Juričić, iskusna planinarka koja usprkos svojim godinama svakog vikenda posjećuje planinarska odredišta širom Hrvatske.

- Volim druženja, pogotovo ovakva spontana okupljanja kao što je bila i ova šetnja na kojoj se i pjevalo. Zaljubljenik sam u planinarenje, a ovo mi je bila prilika da upoznam svetonedeljske brege, jer sam se prije četiri godine doselila u ovaj kraj iz Zagreba - rekla nam je Slavica. Ona je sreću donijela Sanji Dragičević koja je osvojila mobitel, nagradu koju je osigurao Sony centar koji je bio i glavni pokrovitelj, a ovom manifestacijom obilježio je drugu godišnjicu otvorenja svog prodajnog prostora u Svetoj Nedelji.

s.s.

 
11.09.2006.

Uključite su u sezonu vježbanja 2006-2007.

Centar uspješno djeluje s ciljem promicanja kulture tjelesnog vježbanja u svrhu postizanja optimalne psiho-fizičke kondicije, lijepo oblikovane tjelesne figure te poboljšanja zdravlja i kvalitete življenja uopće.

Članovima se pristupa individualno te se program vježbanja izrađuje sukladno njihovim željama i mogućnostima.

U domeni teoretske pomoći provodimo i edukaciju o prehrani, bilo da se radi o svakodnevnoj ili dopunskoj sportskoj prehrani koja je danas neodvojivi dio sustava sportske pripreme.

Radno vrijeme:

Pon.-pet.: 9 - 22 sata

Sub.: 10 - 16 sati

Telefon: 01/3365 888

Fax: 01/3365 889

Mail: info@fitness-aerobic-centar.hr

http://www.fitness-aerobic-centar.hr

Adresa: Langova ulica 35, Samobor

 

Samoborski prosvjetari posjetili su Asiz

Tristotinjak pješaka rekreiralo se šetnjom po svetonedeljskim bregima

Uključite su u sezonu vježbanja 2006-2007.

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002