03.04.2006.

Littera – samoborska škola stranih jezika slavi deset godina rada

Govorim, dakle jesam!

Littera – samoborska škola stranih jezika slavi deset godina rada

Littera - škola stranih jezika iz Samobora ove godine slavi deset godina uspješnog rada. Od skromnih početaka postala je pravi samoborski brand. Danas Litterom godišnje prođe više od 1000 polaznika svih uzrasta željnih znanja stranih jezika. Nastava engleskog, njemačkog, talijanskog, francuskog, španjolskog i hrvatskog za strance održava se u najsuvremenije opremljenim prostorijama u centru Samobora, a po dogovoru tečajevi se održavaju i u prostorijama naručitelja tečaja.

Littera naročito drži do kontinuiteta učenja jezika od malih nogu pa do međunarodno priznatih certifikata za odrasle. Tako svoje klince već u ranoj dobi možete upisati na dramsku radionicu na engleskom koja je verificirana od Ministarstva znanosti i sporta. Uz tu izuzetno zanimljivu grupu djeca mogu pohađati i predškolske tečajeve, čiji je cilj razvijanje pozitivnog stava prema učenju stranih jezika već od malena kroz pjesme, igre i recitacije. Nastava je osmišljena u obliku igraonice pa djeca usvajanje stranog jezika ne doživljavaju kao obvezu, već kao igru i zabavu.

Uz đačke i tečajeve za mladež i odrasle Littera je postala i ovlašteni ispitni centar za AQA međunarodne ispite iz engleskog jezika, priznate od britanske Vlade, a svoje polaznike priprema i za druge međunarodno priznate ispite engleskog, njemačkog, talijanskog i francuskog jezika, sve u suradnji s The British Council i Goethe Institutom te talijanskim i francuskim kulturnim centrima.

U okviru Littere radi i prevodilački ured gdje se kvalitetno može prevesti sa i li na: engleski, njemački, talijanski, francuski, španjolski, ruski, češki, slovački, slovenski i mađarski, a i za ostale jezike mogući su dogovori.

Kako bi svojim polaznicima što više približili strani jezik kroz pisanu riječ u Littera - Bookshopu možete kupiti i izabrati nešto iz velikog izbora stranih i domaćih izdanja rječnika, udžbenika, časopisa, beletristike...

Ukratko, Littera je u ovih 10 godina stasala u veliku i ozbiljnu prevodilačku i edukativnu kuću na radost nas i generacija koje dolaze.

Povodom tog nemalog jubileja porazgovarali smo s profesoricom Brankom Novosel, osnivačicom i direktoricom Littere.

- Kako se rodila ideja o osnivanju škole stranih jezika?

- Littera je prva privatna škola stranih jezika u Samoboru, a ideja se rodila kada je došlo do reorganizacije tadašnjeg Narodnog sveučilišta Samobor, u okviru kojeg su bili organizirani i tečajevi stranih jezika. Dakle, kretali smo u osamostaljenje ispočetka.

- Kakvi su bili počeci rada, a kako je danas?

- Počeli smo u dva unajmljena prostora u Samoboru, s puno entuzijazma i volje. Danas imamo vlastiti prostor sa 17 učionica i multimedijskom učionicom opremljenom najnovijom tehnologijom. Littera ima 12 stalno zaposlenih i 15 do 20 vanjskih suradnika u procesu nastave te najmanje još toliko vanjskih suradnika za prevođenje.

- Što biste vi istakli kao specifičnost vaše škole?

- Živimo i radimo u Samoboru i za Samobor. Naša je misija pripremiti mlade za budućnost, za integracijske i globalizacijske procese koji su neminovni, sa svim svojim dobrim i lošim stranama. Znanje stranih jezika preduvjet je ne samo uspjeha nego i opstanka na tržištu sutrašnjice - bilo kao poduzetnik ili zaposlenik. Svima nam je jasno da se ni radno mjesto s najjednostavnijim zadacima teško može dobiti bez znanja stranih jezika, u prvom redu engleskog. Trudimo se to objasniti našim sugrađanima i zadovoljiti sve zahtjeve i potrebe naših polaznika tečajeva. Kao posebnu specifičnost navest ću i našu predanost kvaliteti - druga smo škola u Hrvatskoj koja ima međunarodni znak kvalitete ISO 9001. Osobno sam profesor dva strana jezika - engleskog i njemačkog, no u svakoj prilici naglašavam značenje hrvatskog kao našeg materinjeg jezika. Hrvatski jezik je ishodište nas kao kulturnih bića i ni jedan drugi strani jezik ne može se s njim usporediti po važnosti za nas. Zato ga treba posebno njegovati. Znanje stranih jezika zapravo predstavlja alat bez kojeg u budućnosti nećemo moći funkcionirati.

- Nudite i svoje prevodilačke usluge. Postoji li i mogućnost prevođenja beletristike?

- Osposobljeni smo da prevodimo sve što treba, a uglavnom se to odnosi na stručne tekstove ili privatne potrebe ljudi koji nam dolaze sa svojim zahtjevima. Prevođenje beletristike zahtjevan je timski rad i moram reći da smo do sada malo prevodili iz tog žanra.

- Kakvi su vam planovi i imate li možda namjeru dodati još koji jezik u svoju školu?

- Što se tiče stranih jezika, u Litteri se može učiti svaki jezik za koji postoji interes, bilo kao individualna nastava, bilo kao grupa, koja mora imati najmanje 7 polaznika. No, svoju djelatnost proširujemo i poslovnim tečajevima i seminarima te seminarima za razvoj učinkovitosti. Littera je također i suosnivač clustera znanja Coactum Samobor, koji će okupljati sve zainteresirane koji se bave razvojem i implementacijom znanja u poslovne procese. To je projekt koji razvijamo u suradnji i uz financijsku pomoć Zagrebačke županije, a glavni cilj mu je podizanje konkurentnosti poslovnih subjekata u Samoboru i šire. Elaborat je već izrađen i očekujemo da će nam se pridružiti velik broj članova. Meni je dodijeljena funkcija cluster managera, dakle odgovorne osobe. No, o tome će zasigurno biti više u sljedećim brojevima vaših novina, a javnost će o svemu biti upoznata kad osnivanje bude finalizirano.

- Koji jezik Samoborci, osim engleskog, najviše uče?

"Top lista" ide ovako: engleski, njemački, talijanski, španjolski i francuski - ukupno više od tisuću polaznika; od predškolaca do odraslih, od početnika do međunarodnih certifikata.

Litteri želimo nova uspješna desetljeća i to na svim jezicima svijeta, a vas, dragi čitatelji, pozivamo na Litterine 3. dane otvorenih vrata koji će se održati 8. travnja u Šmidhenovoj 20.

Tamo ćete se moći uključiti u seminar o bridžu na engleskom jeziku (prof. Nikica Šver članica je Hrvatske bridž reprezentacije), u čitanje i pisanje poezije na engleskom, priključiti se predškolcima koji će imati radionicu o osjećajima ili se uključiti u video radionicu. Moći ćete i razgledati i koristiti Litterinu novu multimedijsku učionicu opremljenu računalima. Nijemci će pripremati kulinarsku radionicu i projekte, s Talijanima ćete moći naučiti pjevati uz karaoke, a Francuzi će vas naučiti pjevati šansone. Predavač iz Španjolske pripremio je prezentaciju o Barceloni. Čeka vas mnogo lijepih stvari koje nikako nemojte propustiti - jer, vrata su vam širom otvorena!

N.K.

 

Littera – samoborska škola stranih jezika slavi deset godina rada

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002