09.06.2006.

Samoborski poduzetnik Vinko Fabekovec završio zgradu u Svetonedeljskoj ulici

Vinko kao Feniks!

Samoborski poduzetnik Vinko Fabekovec završio zgradu u Svetonedeljskoj ulici

Neke stvari idu na bolje, a neke pak na lošije. Nekaj se lepo zrihta i prek noći blesne, a nekaj pak leta i leta propada i na kraju se zruši ili zgasne.

Nedavno je kraju privedena zgrada u Svetonedeljskoj ulici, odmah ispod škole i vrtića, a koja je leta i leta bila nedovršeno zdanje obloženo pločama i skelama u poluraspadu. Počeo ju je zidati tada uspješni poduzetnik Mišo Vlahović, koji je slijedom nesretnih okolnosti i izgubljenim bitkama na tržištu novca neslavno propao, pa je i nezavršeni stambeno-poslovni objekt o kojem je riječ postao vlasništvo Hypo banke.

No, kako jednom smrkne, tako drugom svane i zgradu je od spomenute banke kupio drugi samoborski poduzetnik, Vinko Fabekovec, koji je jednu poslovnu kalvariju, onu sa Stočarom, već prošao i pomalo zaboravio. Digao se Vinko kao ptica Feniks iz pepela te zgotovio i lijepo zdanje u Svetonedeljskoj.

Tako vam je to u životu: nekome život daje po principu ključ u ruke, a nekome te ključe hiti v drek. Pa se ti onda druže snalazi.

Robert Škiljan

 
09.06.2006.

Učenici OŠ Rude vratili se s izleta na Brijune

Od Rovija do Kokija

Učenici OŠ Rude vratili se s izleta na Brijune

Proljetni, školski izlet. Nedoumice: Krk ili Brijuni? Pa i gospodin Clinton, bivši američki predsjednik, dvoumi: Brijuni – da ili ne? Ipak smo ga pretekli. Odlučili smo posjetiti, doživjeti, vidjeti Istru. Cilj: Brijuni i Pula. Nakon "dobrih priprema" u školi ("skidali smo" sve s Interneta) jedva smo čekali da stignemo u taj predivni dio Lijepe naše.

Krenuli smo pospani iz naših Ruda i prvo istinsko čudo doživjeli smo u Gorskom kotaru. Prvi lipnja – a obronci snježni. Na odmorištu u Ravnoj Gori – smrznuti – grudali smo se. No, Rijeka, Opatija i put do Pule bio je obasjan suncem pa smo uskoro zaboravili snijeg. Opijeni mirisom mora i rascvjetale brnistre stigli smo do našeg prvog odredišta – Pule. Slika Arene, Zlatnih vrata, Dvojnih, Heraklovih, brodogradilišta, ostat će zauvijek u sjećanju. Na trenutak smo se vratili daleko u prošlost i bili u mislima sa sudionicima gladijatorskih igara.

A onda - Fažana. Brodićem (nekima je vožnja brodićem bila prva puta u životu) do predivnog krajobraza Brijuna. Dočekala nas je gospođa Slavica – vodič koja nas je oduševila svojom pričom o Brijunima, povijesti, stanovnicima, vegetaciji, životinjama. "Naj" nam je bio papagaj Koki. A tek safari i susret s egzotičnim životinjama! Prvi put smo (osim na slici) vidjeli i istarska goveda boškarine.

Osim što smo ponovili, a i naučili nešto novo iz prirode, doznali smo nešto i o stanovnicima i posjetiteljima Brijuna tijekom povijesti. Provjerili smo i znanje glagoljice. Nismo se osramotili – naši školski glagoljaši bili su pravi čitači. Rastanak s Brijunima i put kući – u Rude. Mislili smo malo odmoriti oči i noge, ali slijedilo je iznenađenje, šećer za kraj! Naš vozač, gospodin Marijan Tušak (koji nam se na početku činio silno ozbiljan i strog), napravio je pravi "show" u autobusu. Kviz znanja, pjevanje... a bilo bi i plesa da se je moglo i smjelo.

Smijeh, pjesma, pošalice... Nagrada za najbolju pjevačicu, učenicu 5. razreda, Mirnu Fresl.

Razdragani i raspjevani stigli smo, a da uopće nismo osjetili kilometražu i umor, u Rude. Bilo nam je žao što je putu došao kraj. To nam je jedan od najboljih, najveselijih, naj, naj, naj izleta.

Zahvaljujemo prije svega našim roditeljima što su posegli u džep, učiteljicama koje su nas vodile, a posebno novootvorenoj putničkoj agenciji "Go" iz Samobora koja je uskočila i pomogla nam u zadnji tren organizirati izlet zajedno sa svojom simpatičnom voditeljicom, gospođicom Ksenijom Kolman. Izlet za pamćenje! Slijedi kviz o viđenom i naučenom, ali o tome sljedeći put.

Učenici 5, 6.a i 6.b OŠ Rude

Nakon izleta - kviz znanja

Po povratku s izleta u Istru i na Brijune organiziran je kviz pod nazivom "Istra, Pula, Brijuni", čime je školska ekskurzija poprimila i "stručan" karakter.

Nakon što je zazvonilo za veliki odmor, svi smo se okupili u školskom holu umjesto, kao što je bilo uobičajeno, u školskoj kuhinji. Taj nam dan užina baš i nije bila važna. Htjeli smo čim prije započeti s odgovaranjem i osvojiti nagradu iznenađenja za svoj razred. Naše su nam učiteljice pripremile ni manje ni više nego 32 pitanja s područja zemljopisa, povijesti, hrvatskog jezika, glazbenog, prirode...

Svaki je razred odabrao svoj tim od 3 učenika koja su ga predstavljala. A na kraju se pokazalao da je 5. razred ipak najmudrije odabrao. Pobijedili su, doduše s malom razlikom, te su za svoj razred osvojili pohvalnicu i košaru s kinder-jajima.

A, na kraju krajeva, nagrade i nisu bile toliko važne koliko veselje druženja, otkrivanja i nadmetanja.

Učenici Oš Rude

FOTO: Pobjednička ekipa

 

Samoborski poduzetnik Vinko Fabekovec završio zgradu u Svetonedeljskoj ulici

Učenici OŠ Rude vratili se s izleta na Brijune

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002