08.05.2006.

Velikom feštom u Luxoru serviser Ivice Kostelića Ivica Franjko - Frenki oprostio se od Svjetskog kupa

Hvala za 7 godina predanog rada

Velikom feštom u Luxoru serviser Ivice Kostelića Ivica Franjko - Frenki oprostio se od Svjetskog kupa

Ivica Franjko - Frenki jedan je od Samoboraca kojeg se posljednjih godina najviše spominjalo, ali ga skoro nitko nije uspio i vidjeti. Naime, ono malo vremena koliko je taj serviser, a i ne samo to, Ivice Kostelića boravio u našem gradu, koristio je za boravak s obitelji, uređivanje voćnjaka s provorazrednim sortama krušaka i razvoj svojeg Ski servisa.

Kako nam je u obiteljskom okruženju priznao, više se jednostavno - nije moglo.

- Godišnje sam na snijegu provodio po 200 - 240 dana. Onaj tko zna kakav je to posao priznat će da je to na granici ljudske izdržljivosti. Jer, ne radi se tu o skijanju, već o stalnim seljenjima, ukrcavanjima i iskrcavanjima kombija prepunog opreme, cijele radionice za servisiranje skija, dolazak uvijek u novi prostor i uspostavljanje uvijek novog malog centra za pripremu vrhunskog skijaša kakav je Ivica. To se još može izdržati dok je čovjek "dečko", dok nema familiju, ili, kao u slučaju Ivičinog trenera Cene, kad imate veliku djecu, ali ja jednostavno više nisam mogao.

Najsretniji će ovom Franjkovom odlukom zasigurno biti supruga Nikolina i sinovi Martin i Ivan, a zadovoljstvo je vidljivo i kod njegovih roditelja, majke Danice i oca Franje. Jer, godine idu, imanje je veliko, baš kao i ambicije u proizvodnji kvalitetnih domaćih rakija, po čemu je obitelj Franjko u Samoboru i poznata.

Ivica Franjko iz Svjetskog kupa odlazi bez ikakvih "repova" ili mogućih nesuglasica sa Skijaškim savezom ili obitelji Kostelić. Svjedoči o tome i oproštaj priređen u diskoteci Luxor, na kojoj se okupilo tristotinjak Franjkovih gostiju, sve redom velikih i značajnih imena hrvatskog i svjetskog skijanja, od skijaša do proizvođača skijaške opreme i sponzora.

Izmjenjivali su se pokloni, a domaćina je posebno razveselio par skija s njegovim slikama, koje su mu uručili Salomonovi predstavnici Philipe Auer, Joan Masoli i Cloude Perrissoud. Goste je posebno razveselila torta u obliku skija, a i sve je ostalo, naravno, odisalo skijaškim ugođajem. Kao i kuća Franjkovih na samoborskom donjem Gizniku, uostalom. Brojni je prolaznik zastao ispred šarene ograde izrađene od skija te je, ako i nije znao tko iza nje stanuje, odmah shvatio da se radi o zaljubljeniku u skijanje, ali i čovjeku koji skije nije samo stavljao na noge, već su mu prolazile i kroz ruke.

Robert Škiljan

Janica i Ivica

Glavni gosti skijaške fešte u Luxoru bili su, naravno, Janica i Ivica Kostelić. No, čestitali su Frenkiju i odjurili u zrakoplovnu luku od kuda su odletjeli u Split. Kostelići su bili počasni građani toga grada, a u nedjelju se slavio sveti Duje.

Klupa za Antu

Frenki nije ostao dužan onima s kojima je proveo 7 zadnjih godina prepunih slavlja, ali i teških trenutaka. Od Salomonovih je skija izradio originalnu klupu koju će pokloniti Anti Kosteliću. Ante, naravno, nikad neće zaboraviti ono što je Frenki učinio za njegovog sina: naslov svjetskog prvaka, slalomski globus i olimpijsko srebro izvanredni su sportski dometi.

Na Sleme, na Sleme...

Za vrijeme dok smo razgovarali, Frenkijev mobitel nije prestajao zvoniti. Veze sa Skijaškim savezom ne kidaju se tek tako. Kako se od Svjetskog kupa oprostio, u savezu visoko cijene njegovo znanje i sposobnosti. Pokušavaju ga angažirati barem za utrke Svjetskog kupa na Sljemenu, gdje bi njegovo znanje i iskustvo bilo od velike pomoći. No, Frenki je i tu oprezan. Sljeme je blizu, ali i to je obveza koja će se teško uklopiti u njegov posao servisiranja skijaške opreme.

 

Velikom feštom u Luxoru serviser Ivice Kostelića Ivica Franjko - Frenki oprostio se od Svjetskog kupa

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002