17.07.2006.

Čudne kamene tvorevine "picugi" danas mnogi smatraju porušenim stepenastim piramidama

Piramide su postojale i u Istri

Čudne kamene tvorevine

"... Još jedna teza, malo alternativnije obojena, koja picuge vidi ne kao gradine nego kao "piramide", argumentaciju nalazi u rasporedu ta tri brežuljka, koja, navodno, malo odstupaju od strogo pravocrtnog rasporeda odmakom koji je identičan rasporedu zvijezda u pojasu zviježđa Orion, a taj su raspored pratile i egipatske i južnoameričke piramide i mnoge druge drevne građevine..."

Riječi su to poznatog istraživača drevne Istre i publicista Davora Šišovića, koji na svojoj bogato obrađenoj web stranici (http://www.ice.hr/davors/simotamo_zemljaHistra.htm) obrađuje fenomen tzv. picuga i mordela. On pokazuje i niz predmeta koji pripadaju raznim razdobljima i civilizacijama, čak i Etruščanima. Ovdje se nalaze ostaci nedovršenog kamenog sarkofaga, neobične posude za žrtvovanje ptica i malih životinja, ali nakon eksplozije interesa za Osmanagićeve piramide u Visokom, i u Istri se želi pokazati da su piramide poznate i u drugim dijelovima Europe, a ne samo u Bosni. Doduše, u usporedbi s visočkima, ovdašnje su kamene tvorbe patuljaste. Ipak, ima onih, poput Marka Pogačnika, koji u njima vide vezu s tzv. zmajevim brazdama, energetskim linijama životne važnosti koje bi piramide mogle pojačavati u jednoj verziji priče o ovom istarskom misteriju kojeg svakako vrijedi vidjeti iako baš nije jako pristupačan.

Svoj sam višednevni boravak u Istri iskoristio da vidim koliko se daleko došlo u istraživanjima picuga i mordela i saznao da su neki arheolozi na njima napravili karijere, ali pravog iskapanja nije nikad bilo! San je istarskih istraživača povezati drevne misterije koje povezuju Istru i Bosnu i tako dokazati da je na ovim područjima živio nekada, za naše današnje pojmove, gotovo nevjerojatan broj ljudi. Tako bi područje oko možebitnih malih stepenastih piramida okupljalo čak 15 tisuća ljudi. Neki zapisi daju okus denikenovštine, kao što je to uvijek u ovakovim slučajevima, a to još više potpiruje maštu onih koji vjeruju da Istra također krije tajnu minijaturnih piramida nalik onima u udaljenim dijelovima svijeta.

Drago Plečko

 
17.07.2006.

Izvrstan uspjeh Samoboraca na državnom natjecanju iz francuskoga jezika

Samoborske "francuskinje" briljirale

Izvrstan uspjeh Samoboraca na državnom natjecanju iz francuskoga jezika

U OŠ Samobor francuski jezik uči se već dugi niz godina, a učenici koji uče taj jezik redovito sudjeluju u svim događajima i natjecanjima vezanim uz francuski i Francusku te uvijek osvajaju najviša priznanja i najveće nagrade. Tako je bilo i prošle školske godine, kada su nakon odličnih rezultata na županijskoj razini natjecanja učenice Helena Bratoš, Marta Sokolović i Katarina Žužić predstavljale OŠ Samobor na državnom natjecanju iz francuskog jezika koje je održano na Visu krajem školske godine.

Na državnoj razini natjecanja sudjelovale su tri škole s ukupno deset učenika, a u svim dijelovima natjecanja briljirala je Katarina Žužić osvojivši prvo mjesto, što nije bilo lako s obzirom da je natjecanje obuhvaćalo čitanje s razumijevanjem, pisanje sastava na određenu temu, konverzaciju te multimedijalnu prezentaciju na temu frankofonije i to sve, naravno, na francuskom. Rad svih natjecatelja pratila je i procjenjivala prosudbena komisija čiji su članovi bili profesori francuskoga jezika te jedna izvorna govornica. Katarinino prvo mjesto rezultat je napornog rada i truda tijekom godine, koliko same učenice toliko i njezinih mentorica, Gordane Jelenski te Mirjane Komočar Ljubić, koje su zaslužne i što su i Helena Bratoš i Marta Sokolović također uspješno predstavljale školu na ovom natjecanju.

Po povratku u Samobor Katarina je primila mnoštvo pohvala i poklona, a najvrjedniji poklon stigao je na predstavljanju svih sudionika državnih natjecanja naše županije kada je zbog postignutih rezultata na državnom natjecanju na poklon dobila prijenosno računalo. Čestitamo Katarini i svim sudionicima natjecanja i nadamo se da će naša škola i naš grad i dalje osvajati najbolja mjesta na svim natjecanjima.

Nikolina Beljak i Ana Ivanščak

Novinarska grupa OŠ Samobor

FOTO:

Marta Sokolović, Sanja Miljan (Gimnazija A.G. Matoša), prof. Mirjana Komočar Ljubić, Helena Bratoš i Katarina Žužić na Visu

 

Čudne kamene tvorevine "picugi" danas mnogi smatraju porušenim stepenastim piramidama

Izvrstan uspjeh Samoboraca na državnom natjecanju iz francuskoga jezika

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002