26.06.2006.

Na samoborske kremšnite došao jedan od najuglednijih hrvatskih medijskih analitičara

Omer Rak – život posvećen analizi medija i drevnim civilizacijama

Na samoborske kremšnite došao jedan od najuglednijih hrvatskih medijskih analitičara

U vrućim poslijepodnevnim satima ponedjeljka 26. lipnja naš je grad pohodio Omer Rak, poznati politolog, donedavno medijski analitičar Hrvatskog helsinškog odbora, istraživač drevnih civilizacija i publicist. Na kavu kod Nikice Župančića izveo ga je, tko drugi nego naš suradnik i kolumnist Drago Plečko. Iako smo bili sigurni da je Rak u našem gradu intrigiran Plečkovom kolumnom nezgodna nadimka "Kenjara", ispostavilo se da nije tako. Na vrućinu našeg asfalta ga je doveo interes za bosanske piramide i ostatke drevne civilizacije kraj Šibenika, o kojima je nedavno napisao esej koji je podigao priličnu prašinu u krugovima stručnjaka, ali i amatera. Mnogi su nakon toga pohrlili u okolicu Šibenika, u potrazi za tajnom plemena koje je možda poznavalo čak i neke principe alkemije. Naravno, nabavljene su pod hitno i kremšnite, a Plečko je ponešto rekao i o temema razgovora.

- Pa ne mogu pozvati u naš grad čovjeka na kremšnite i pričati mu o nečemu što se zove "Kenjara". To mi Dumić i naši turistički mozgovi ne bi nikada oprostili. Stvaramo image srednjoeuropskog gradića, a hvalimo se drekom!? Kako bi to izgledalo? To ja svom gradu ne bih nikada mogao učiniti...

Stjepan Stanić

Foto: Ivana Plečko

 
26.06.2006.

Bratovština svetog Vinka na Slavagori organizirala još jednog Bakuša Slavagorskog

Kaj buš il neš pil?!

Bratovština svetog Vinka na Slavagori organizirala još jednog Bakuša Slavagorskog

Bratovština svetog Vinka iz Slavagore, u suradnji sa samoborskim ogrankom Matice hrvatske, opet je bila organizator i domaćin Bakuša Slavagorskog, pučke pjesničke manifestacije koja je 16. lipnja po treći puta održana u prekrasnom, arkadijskom ambijentu Slavagore. Ova priredba, kojom se od neumitne prolaznosti i zaborava pokušava spasiti dio baštine vezan za vinogradarsku tradiciju samoborskog kraja, prema zamisli organizatora predstavlja i pokušaj dodavanja novog kamenčića u velebnom mozaiku te tradicije, kojega, prije svih, daju vrijedni samoborski pjesnici koji su i ovaj put novim "vinskim" ostvarenjima oduševili prisutnu publiku.

Nepretencioznom ovogodišnjem programu, uz već spomenute pjesnike, ljupkost i neodoljivost dali su članovi KUD-a Petkov Breg te pjevački zbor KUD-a Mala Gorica koji su izveli niz glazbenih i plesnih točaka vođeni sigurnom rukom mladog maestra Natka Gaberca. Ponovo su se Slavagorom orile Poleg te navade stare, Kumek z kleti baril nosi, Oj ti bela zorja i druge stare i drage pjesme stvorene genijem naroda našeg kraja, a vidjeli smo i poletnu izvedbu Samoborskih plesova koje su prezentirali gosti iz Petkovog Brega.

Ovogodišnji Bakuš imao je i neka posebna iznenađenja: najprije treba spomenuti marljivu Danicu Franjko koja je svojim pripravcima iz tradicijske kuhinje (kukuruzni kruh, gibanica, greblica) na najbolji mogući način dopunila Bakuške spelancije i ukazala na nove puteve kojima bi ova manifestacija možda mogla biti proširena. Ono pak zbog čega će se ovaj Bakuš pamtiti duže i snažnije od do sada viđenih, svakako je bila nazočnost trojice renomiranih književnih stvaralaca i to Miroslava Slavka Mađera, Paje Kanižaja i Enesa Kiševića, koji su svojim umjetničkim doprinosom bakuška zbivanja doveli do vrhunca. Posebno je dojmljiv bio velikan našeg pjesništva, pjesnik i glumac Enes Kišević, koji je pored interpretacije svojih stihova iznio malu retrospektivu misli koje su velikani pisane riječi iz cijeloga svijeta izrekli na temu vina. Službeni program zaključio je nenadmašni Pajo Kanižaj izvedbom svoje legendarne pjesme Neš pil, dopunjene s nekoliko novih kitica. Događanje je nastavljeno spontanom pjesmom i plesom prisutnih, a umjetnički program zamijenio je bogato pripravljeni stol, pun pravih domaćih jela i dobrog vina. Sud i ocjenu o uspjehu ovogodišnjeg Bakuša mogli bismo svesti na jednu jedinu rečenicu koju je izrekla većina prisutnih: Vidimo se iduće godine!

Zoran Perović

 
26.06.2006.

5. moto party MK Fugitives i 2. memorijal Dražen Pukšar

Motoristi oživjeli Šmidhen

5. moto party MK Fugitives i 2. memorijal Dražen Pukšar

Kao i posljednjih četiri godine, MK Fugitives organizirao je svoj 5. moto party i 2. memorijal Dražena Pukšara. Naši su bikeri i ove godine dostojno stali uz bok svim ostalim dobrotvorima našeg malog, velikog grada. Prihodom od partya ove će se godine pomoći obitelji pokojnog Dražena Pukšara, a kroz suradnju s Gradom Samoborom i obitelji Rešetar. Također, kupit će se i hidraulički zglob koji će trinaestogodišnjem Josipu Jurinjaku olakšati nošenje i prilagodbu nožne proteze i samo hodanje.

Kao i proteklih godina bikeri su svoj skup održali u tri dana. Prvog dana, 23. lipnja, uz glasne zvuke i razglas za pohvalu, zabavljali su ih Dr. Scout iz Samobora, Fire Ball iz Zagreba i Trio iz Karlovca. Mnogi su se drugog dana putem Radio Samobora žalili na buku - ali, dragi naši Samoborci, mi koji stanujemo blizu preživjeli smo i nehumanitarni vatromet (i Dražena Zečića i Danijelu Martinović) pa zašto ne bi i humanitarne rockere? I, tek za informaciju svim nezadovoljnim građanima - ovo je bio susret u kojem policija nije imala posla. Nema mrtvih, nema ozlijeđenih, a kroz tri dana na Šmidhenu je boravilo 2.000 ljudi. Prosjek je bolji i od nogometnih navijača!

Drugog dana susreta, 24. lipnja, nakon defilea koji je krenuo u 17 sati iz Domaslovca preko nadvožnjaka, Strmca i "Betonke" do našeg glavnog trga, a završio na besplatnoj pivi u Taborcu u Caffeu MK gdje se parkiralo oko 150 motora, krenulo se put Šmidhena. Tad su se pred večer održale tradicionalne moto igre.

Najprije je na redu bila vožnja sporosti, pa "čunjevi", kad vozači kolutovima moraju gađati čunjeve u vožnji te najsimpatičnija igra - u čamcima.

Te su večeri mnogobrojnu publiku zabavljali Cover Kill iz Zagreba, One 4 The Road iz Velike Gorice, legendarno Atomsko sklonište s izvanrednim Brunom Langerom na čelu i Rock Head iz Zagreba. Sve je bilo i puno tiše nego prethodne večeri.

Gostiju je, kao i uvijek, bilo iz susjedne Slovenije i BiH, ali i iz cijele Hrvatske.

Ove je godine održana i vrlo vrijedna tombola. Prva je nagrada bio ručno izrađen auspuh za motor – rad Ignaca, druga - auspuh Lastovčić, treća do peta blatobrani Tona Moto, pa kožni prsluk Ljubas...

I, šećer na kraju - striptiz. Ove su godine osim muškog dijela publike zabavu imale i žene, jer je osim striptizete iz Slovenije svoje raskošno tijelo pokazao i domaći dečko. Nakon striptiza podijelile su se zahvalnice moto klubovima.

Sve u svemu, ponovno je održan vrlo dobar, ali i iz godine u godinu i sve kvalitetniji bikerski skup. Miran i s punim poštovanjem prema svima. Sve pohvale bikerima - organizacijskih sposobnosti i srca za stvaranje i usmjeravanje humanitarnih vrijednosti vam zaista ne nedostaje.

Tamara Vrančić Sokač

Čamcem do pive

Dva čamca i bazen (onaj koji su bikeri očistili i napunili vlastitom snagom i sredstvima). U čamcima se nalaze vozač i pratitelj i veslaju do drugog kraja. Tamo ih čeka "komad" (zgodna ženska osoba, op.a.) i drži pivo. Pivo treba popiti na eks (samo vozač!) i nakon ukrcaja "komada" veslati brzo natrag! Zgodno. Nema posla čak niti za policiju!

SPONZORI 5. MOTO PARTY MK FUGITIVES I 2. MEMORIJALA DRAŽEN PUKŠAR

Gradsko poglavarstvo Grada Samobora, PU Samobor, AKD zaštita, Tiskara TEDA, Caffe bar MK, Vegos - caffe bar, Ignac, Marvin - caffe bar, Željko Šelendić, g. Milan B., Pekara Stanić, Sken – Mont, Auspuh Lastovčić, Gundić Electronic d.o.o., Caffe bar Quatro, Tomić d.o.o., Sonic servis d.o.o., Somek d.o.o., Valtec, Kristijan-Samobor d.o.o., Cvjećarnica Frezija, Caffe bar LL, Caffe bar DM, Auto Danijel, Autopraonica Mikulčić, Autopraonica Zeko, Karlovačko pivo, Jäger, Trgovina Jana, Termolakirnica Požgaj, Auto Lindić, Tesarski obrt Lehpamer, Nekretnine Alfa, Autoservis Šogorić, Tobacco Pako, g. Tomislav Papeš, g. Darko Kralj, Mini market Kos, Frizerski salon Z, Vip boje d.o.o., Petruzalek d.o.o., Stiv, Magrad d.o.o., Metaloplast d.o.o., g. Boris Mogulić, Staklarski obrt Librić, Šepić Commerce, Top Moto, Tiskara Pelber, Napoli - benzinska crpka, Jan Bo d.o.o., Auto shop Mustafić, Tona moto, Digital foto Kirin, Caffe bar Edge, Ljubas - kožna galanterija, Pap promet d.o.o., Sečen d.o.o., Jacquard, DVD Bobovica.

Medijska potpora: Radio Samobor, Glasnik Samobora i Svete Nedelje, Jutarnji list, Večernji list, 24 sata, RTL televizija, Z1 televizija.

 

Na samoborske kremšnite došao jedan od najuglednijih hrvatskih medijskih analitičara

Bratovština svetog Vinka na Slavagori organizirala još jednog Bakuša Slavagorskog

5. moto party MK Fugitives i 2. memorijal Dražen Pukšar

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002