17.03.2006.

Otvoren je dućan s proizvodima 8 samoborskih obitelji - proizvođača

Od čaja i rakije do medvjeda i muflona

Otvoren je dućan s proizvodima 8 samoborskih obitelji - proizvođača

Pred kraj prošle 2005. godine, par dana prije Božića, otvoren je u samom centru Samobora, u Šmidhenovoj ulici broj 2, ekskluzivni dućan Samoborske delicije. Tu ćete naći proizvode osam samoborskih obiteljskih proizvođača. Obitelj Perković nudi rakije, sušeno voće, likere i poklon pakete, tvrtka Igomat Samoborsku salamu, Vindicija jelen, odnosno obitelj Viduč, nudi sušeno meso, salame i paštete od muflona i medvjeda, Župančić tri vrste vina - silvanac, muškat i sivi pinot, Suban prodaje svoje čajeve u novodizajniranoj ambalaži, obitelj Filipec je zastupljena bermetom, muštardom i poklon paketima, Franceković nudi dvije vrste rakija i jabučni ocat, a neizbježni su i licitari obrta Oslaković.

Mladen Frankić, vlasnik tvrtke Havana d.o.o. i istoimenog kafića na glavnom samoborskom trgu, "kriv" je i za otvaranje ove specijalizirane prodavaonice gdje svatko, u ugodnom i zanimljivo uređenom prostoru, može pronaći prikladan poklon za gotovo svaku svečanu ili neku drugu priliku. Od čaja do rakije. Dućan je otvoren radnim danaom od 9 do 20 sati, subotom od 9 do 15, a za rad nedjeljom, koji je za ovakav tip trgovine i najinteresantniji, čeka se adekvatno zakonsko rješenje.

Ljubazna prodavačica Đurđica, pokazujući nam prostor i ponudu dućana, izrazila je zadovoljstvo dosadašnjim interesom za ovakvu ponudu te pozvala sve Samoborce i drage goste koji borave u Samoboru da svakako posjete ovaj dućan samoborskih delicija.

N.K.

 
17.03.2006.

Nakon primljene SMS poruke posjetili smo konje koji kod Gabrovice ne žive nimalo lagodnim životom

A njihova konjska prava?

Nakon primljene SMS poruke posjetili smo konje koji kod Gabrovice ne žive nimalo lagodnim životom

Dva kilometra od Gabrovice, na kraju asfaltiranog dijela ceste koja vodi kraj izletišta Divlje vode, nalazi se uz samu cestu jedna ruševina nalik na one koje još uvijek možete vidjeti na ratom poharanim prostorima Lijepe naše. Ta nakupina kamenja i greda nekada je vjerojatno bila lijepa štala. Građevina pripada samoborskoj Šumariji, a lokalno stanovništvo ovu ruševinu zove Stara štala. Nismo uspjeli saznati postoji li i nova štala, no, ova stara štala još uvijek udomljuje 8 konja koji služe Šumariji za izvlačenje stabala iz šume.

U uredništvo nam je prispjela SMS poruka kojom nas se obavijestilo da se te male bosanske konje, koji se koriste za vuču drva, tuče i batina do krvi. Kad smo stigli u Lugarnicu šume Glažuta, u blizini koje se nalazi štala, nismo našli nikog osim tih osam konja u staroj štali - ruševini.

Ulaskom u štalu sam ustanovio: konji su živi, iako ne mogu procijeniti jesu li i zdravi, krvi nisam vidio, ali uvjeti u kojima žive su katastrofalni. Reklo bi se - ni za konje. Po tijelu su im, doduše, vidljivi tragovi batinjana i tragovi nošenja vjerojatno preteških tereta. No, konji su živi, dobroćudni i bili su, pretpostavljam, vrlo sretni što se na vratima štale pojavio netko novi, a ne radnici Šumarije koji ih inače vode na rad. Dogovorili smo i jedan konjski sastanak kad se radnici vrate s odmora i izvedu ih na njihove svakodnevne dužnosti. Dotad, nadam se da konji uživaju u svakom slobodnom trenutku.

Nenad Kobasić

 

Otvoren je dućan s proizvodima 8 samoborskih obitelji - proizvođača

Nakon primljene SMS poruke posjetili smo konje koji kod Gabrovice ne žive nimalo lagodnim životom

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002