05.07.2006.

Usprkos lošem vremenu održani 21. Dani rudarske greblice

Rudari ne bi bili Rudari...

Usprkos lošem vremenu održani 21. Dani rudarske greblice

U Rudama su proteklog vikenda održani 21. Dani rudarske greblice. Tradicionalna manifestacija koju je i ove godine uspješno i bez greške organizirao KUD Oštrc iz Ruda privukla je tisuće posjetitelja. Na igralištu RK Rudar 1. srpnja, prvog dana priredbe organizirana je Etno večer kada su nastupili Viligora, Dunja Knebl, Afion, KUD Petkov Breg, Teta Liza, Andrija Marunić i Singerice. Kako je najavio agilni organizator Josip Lebegner radilo se o skupinama i solistima koji se trude održati autohtonu glazbu na tradicijski način, bilo da se radi o izvođenju na instrumentima ili samo vokalima. Prva večer bila je kudikamo bolje posjećena, jer su vremenski uvjeti u nedjelju bili uglavnom nepovoljni. Ipak, Rudari ne bi bili Rudari kad se Greblica ne bi održala do kraja i onako kako je to bilo predviđeno programskim letkom i plakatom. Iako u prilično skraćenoj veselici, popraćenoj bogatom Rudarskom tombolom, velikim izborom tradicionalnog rudarskog kolača greblice te izborom najbolje ispečene domaće greblice, manifestacija se je nastavila i u nedjelju. Nastupili su KUD-ovi: Petkov Breg, Kešinci, Hrvatske željeznice Varaždin, Zabok i KUD Matija Gubec. Kao posebni gosti, gosti iznenađenja, pred kraj su se predstavili dragi gosti iz Kanade Folklorni ansambl Hrvatsko selo župe Sv. Križa iz Hamiltona.

U subotu je kao dugonoćni zabavljački sastav nastupio Gumbelijum, a u skraćenoj nedjelji svirali su Marina i Statusi.

Brojni pokrovitelji (Zagrebačka županija, Grad Samobor, Turistička zajednica Grada Samobora) i sponzori i ovoga su puta uvidjeli o kako odličnoj i renomiranoj priredbi se radi pa je tako ove godine Hypo-Alpe-Adria Bank bila primjereni nositelj podrške Rudarima i KUD-u Oštrc.

Tomislav Marvar

 
05.07.2006.

PARS PETROSA – Nizozemska turneja (21.06. - 28.06.2006.)

Nizozemce oborili na koljena

PARS PETROSA – Nizozemska turneja (21.06. - 28.06.2006.)

Zajedno s mladim šestoročlanim sastavom iz Samobora i Bregane latinskog naziva Pars Petrosa uputio sam se kao novinar na njihovu turneju po Nizozemskoj. Putovanje smo započeli u kombiju kojeg je bend odmah krstio imenom George (prema vlastitoj skladbi), a prva stanica nam je bila Hrvatski glazbeni festival u Bedekovčini na kojem je bend odsvirao toliko dobar uvodni koncert za turneju da ih je između pet sastava žiri festivala ubrzo proglasio pobjednicima te sviračke večeri.

Nakon Bedekovčine, putovanje se nastavilo na utakmicu Hrvatska-Australija, a dobrodošlicu nam je priredila kolona od 10 kilometara na ulasku u Stuttgart. No, poput pravih glazbenika dečki su izvadili gitaru, otvorili klizna vrata na kombiju i iz kombija priredili spontani polusatni akustični koncert za sve prisutne na autocesti. Nakon odgledane utakmice na glavnom trgu i druženja s navijačima svih nacionalnosti, gorak okus poraza ubrzo smo zamijenili zaraznim ritmom oskudno odjevenih preplanulih Brazilki, njihovih savršenih stražnjica koje su se njihale u ritmu sambe, a to nas je, kao i vječni smiješak na njihovim prirodno punim usnama, natjeralo da plešemo u brazilskom korneru dugo u noć.

Nakon 30 sati putovanja napokon smo stigli u naš mali stan u Amsterdamu. Već se na prvi pogled osjetilo da ovaj grad pulsira sasvim drugačijim, opuštenijim vibracijama od onih na koje smo navikli i koje su nam se ubrzo podvukle pod kožu. Prvi nizozemski koncert bend je održao u jednom malom klubu u gradu Harlemu, udaljenom svega sat vremena vožnje od Amsterdama. Već su prvi taktovi kojima je bend započeo svoju alternativnu muzičku elegiju napunili klub Flinty's, a odličan koncert je uključio i skakanje pjevača s pozornice u publiku, njegov divljački šamanski ples unutar publike kojim kao da je pretvorio bend u elektronski impuls koji je doslovno oborio sve prisutne na koljena. U tom trenutku kao da su granice realnosti izblijedjele i prestale postojati, publika je postala dio benda, a glazba je na trenutak postala jedini razlog postojanja prisutne novostvorene glazbene obitelji. Nizozemci su vrlo brzo zavoljeli bitnički šarm Pars Petrose, pa se nakon koncerta tulum u njihovu čast još dugo nastavio i ispred kluba.

Sljedeći dan bend je nastupio na Crossroads festivalu na otvorenom u simpatičnom gradiću Kaatsheuvelu, zajedno s desetak vrsnih nizozemskih izvođača najrazličitijih žanrova glazbe, od melodičnog ska zvuka do sirovog rock'n'rolla. Na žalost, vrijeme nastupa je bilo ograničeno na pola sata i premda je publika tražila još od ovih simpatičnih Hrvata, već nakon osam pjesama bend je morao napustiti pozornicu.

Nakon dana odmora, lutanja Amsterdamom, istraživanja njegovih romantičnih uličica i kanala, kao i jednog pogrešnog skretanja koje nas je dovelo do najmračnijih kutaka crvene četvrti, bend se uputio u smjeru Atlantika, na sunčane plaže koje se protežu u beskraj, gdje je održan dogovoreni koncert u klubu na plaži. Međutim, zbog dosadne kiše koncert je odgođen, kao i popodnevni koncert na otvorenom u Amsterdamu.

Ipak, sljedeći dan nam se na trenutak osmjehnulo plavo nebo, pa se ipak održao akustični koncert na otvorenom u Vondelparku, najvećem parku u Amsterdamu. U pokretnoj publici koja je prolazila kraj nas prošao je skup najčudnijih likova u gradu. Poluludi pjesnik, policajke na konjima, joggeri, biciklisti, slučajni prolaznici, svi su oni sudjelovali u teatru Pars Petrose na ogromnoj pozornici Vondelparka... Slušali smo poeziju na Nizozemskom i dok je svirka pratila melankoliju spoznaje o tome da nam je ovo posljednji dan u Amsterdamu, bend je sakupio snagu za posljenji uzlet i s promrzlim prstima odlično odradio kratki akustični koncert.

Treba spomenuti i da cijela turneja ne bi bila moguća bez podrške Grada Samobora, kojem se bend ovim putem zahvaljuje. Hvala dragi ljudi! Cjelokupan dnevnik i galeriju slika, kao i snimke Pars Petrose uživo iz Nizozemske možete pogledati i poslušati na www.earbugs.com/parspetrosa/, a više informacija o bendu možete saznati na njihovoj službenoj web stranici www.parspetrosa.com i preko maila parspetrosa@net.hr.

Tekst i fotografije:

Vladimir Kanić

 

Usprkos lošem vremenu održani 21. Dani rudarske greblice

PARS PETROSA – Nizozemska turneja (21.06. - 28.06.2006.)

Arhiva 2006

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002