09.12.2010.

Kakva budućnost čeka naše kumice?

Prilagodba ipak nije komplicirana

Kakva budućnost čeka naše kumice?

Svjedoci smo raznih promjena i prilagodbi hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU. Ovim promjenama su izložena obiteljska poljoprivredna gospodarstva u zadnjih nekoliko godina pa tako i naši mali proizvođači sira. Prema iskustvu iz nama susjednih država, prilagodba ni kod njih nije bila jednostavna i bez posljedica.

Velik dio kumica sjeverozapadne Hrvatske prodaje svoj svježi sir i vrhnje na tržnicama ili na kućnom pragu dugi niz godina. Prodaja se do sada odvijala prilično jednostavno - zakupom klupe na nekoj od tržnica bez traženja ikakvih dokaza o higijenskoj i zdravstvenoj ispravnosti tog proizvoda. Sir i druge prerađevine se još uvijek proizvode najčešće u kuhinji u kućanstvu ili nekoj drugoj za to predviđenoj prostoriji.

Republika Hrvatska je u predpristupnom periodu za ulazak u EU, među prvim propisima, prilagodila propise vezane za zdravstvenu ispravnost i sigurnost hrane. Tako je donošenjem Zakona o hrani (2007.) i skupa Pravilnika vezanih o higijeni hrane (tzv. Higijenski paket 2008.), te drugih podzakonskih akata, vezanih uz registraciju objekata za preradu i posebne uvjete za preradu vlastitog mlijeka (2009. i 2010.), propisano tko, kako i gdje može proizvoditi i prodavati hranu životinjskog podrijetla.

Nedavni događaj zabrane prodaje sira na zagrebačkim tržnicama bez rashladnih vitrina samo je dokaz da postoje propisi, ali se oni gotovo i ne poštuju. U ovom slučaju tržnica nije ispoštovala zakon koji ju obvezuje da osigura hladni lanac za sve proizvode životinjskog podrijetla koji se na njoj prodaju.

Sukladno navedenim zakonima i pravilnicima svi će proizvođači svježeg sira i vrhnja te drugih vrsta sireva morati podnijeti Zahtjev za registraciju objekta u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla. Zahtjev se podnosi Ministarstvu poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja.

Nakon što podnositeljima zahtjeva stigne rješenje o registraciji podliježu inspekcijskom nadzoru od strane veterinarskog inspektora. Pregledavat će se prostor gdje se proizvodi sir te će se morati dokazati ispravnost proizvoda s 2 analize sira godišnje, 4 analize mlijeka i 1 analizom vode. Za dio kontrole nadležna je i sanitarna inspekcija te će proizvođači morati pružiti dokaze o vlastitom zdravlju i sl.

Prema našim saznanjima, od 1.1.2011. više se neće smjeti prodavati proizvodi životinjskog podrijetla bez registriranog i odobrenog objekta.

Zdravstvena ispravnost i sigurnost hrane sve je više u žarištu zanimanja potrošača pa sukladno tome i nadležnih institucija.

Registracija objekata u kojima se proizvodi svježi kravlji sir i vrhnje u praksi nije osobito zahtjevna. Dio gospodarstava je bez većih poteškoća već legalizirao ovakvu proizvodnju. Stoga će i naše kumice zasigurno bez većeg napora moći prihvatiti sve propise koji se tiču prerade mlijeka na poljoprivrednim gospodarstvima.

HZPSS Područni Odjel Zagrebačke županije

mr.sc. Robert Črep

Anđelka Pejaković, dipl.ing.

Sve informacije o registraciji objekata možete dobiti na telefon 3327-208.

 

Kakva budućnost čeka naše kumice?

Arhiva 2010

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002