25.10.2010.

Littera za sve svoje bivše polaznike, kao i ostale zainteresirane, organizira ispit znanja

Budite jezičaviji od drugih!

Littera za sve svoje bivše polaznike, kao i ostale zainteresirane, organizira ispit znanja

U skladu s najnovijim trendovima u poduci stranih jezika, imajući u vidu potrebe svojih polaznika, Škola stranih jezika Littera d.o.o. osnovala je Otvoreno učilište Littera s v.d. ravnateljicom Brankom Novosel. Otvoreno učilište Littera jedna je od rijetkih škola stranih jezika u Hrvatskoj koja ima odobrenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za izdavanje svjedodžbe kao javne isprave, s pravom upisa položenog stupnja u radnu knjižicu. Ponosni smo što smo ispunili sve stroge tehničke, kadrovske i stručne zahtjeve i ušli u ovaj elitni krug škola.

Sukladno tome, Otvoreno učilište Littera će 20. studenog za sve svoje bivše polaznike, kao i ostale zainteresirane, organizirati ispit znanja na temelju kojeg će se izdati ovakva svjedodžba. Nudimo provjeru znanja za opći i poslovni jezik za sve stupnjeve koji su održani u Litteri, a naši programi usklađeni su sa Zajedničkim europskim referentnim okvirom za jezike (CEF-om). Smatramo da je u današnje vrijeme, kada je znanje stranog jezika neophodno, ovakva svjedodžba itekako vrijedna. Ulagati u znanje uvijek se isplati i nadamo se da će naši polaznici, a i njihovi sadašnji i budući poslodavci, prepoznati značaj ovakve verifikacije znanja. Detaljne informacije naći ćete na www.littera.hr.

Već na idućem upisnom roku, od 1. do 15. veljače, svi odrasli polaznici, što prema Zakonu o obrazovanju znači s navršenih 15 godina, nakon završenog tečaja polagat će završni ispit nakon kojeg će se također dobiti svjedodžba s pravom upisa u radnu knjižicu, a sam ispit bit će uračunat u cijenu tečaja. Svim kandidatima želimo uspjeh na ispitu.

B.N.

 
25.10.2010.

Ekološko društvo Žumberak ove je godine provelo ekološko – edukativnu akciju Uljepšajmo svoj zavičaj

Jalba za svaku žumberačku glavu

Ekološko društvo Žumberak ove je godine provelo ekološko – edukativnu akciju Uljepšajmo svoj zavičaj

I ove je godine u OŠ Slava Raškaj u Ozlju Eko dan škole obilježen radovima na uljepšanju školskog okoliša i prostora u školskoj zgradi. Geslo ovogodišnje akcije bilo je Moja škola je lijepa, a pokrovitelj ovogodišnjeg Eko dana škole bilo je Komunalno poduzeće Ozalj, čiji su djelatnici pružili stručnu pomoć pri orezivanju drveća u školskom okolišu, dok je Ekološko društvo Žumberak predložilo da se učenicima u školskoj nastavi drže predavanja o zaštiti okoliša i o prirodnim ljepotama domaćeg kraja te da potom učenici pišu literarne sastave na te teme. Učenici su posebno educirani na temu Otpad nije smeće, u suradnji s Komunalnim poduzećem Ozalj i njegovim djelatnikom Miroslavom Pilatom.

Učiteljice Jasna Žabčić, Dragica Prodanić, Katica Graša i Nada Peretić izabrale su najbolje prozne radove i jednu pjesmu, koje je potom ocjenjivalo prosudbeno povjerenstvo ED Žumberak u sastavu Željka Medven, Zlatica Krznar, Darko Žubrinić, Vjekoslav Welle i predsjednik ED Žumberak i povjerenstva Josip Šintić Zlatko.

Povjerenstvo je dodijelilo ova priznanja: za ekološku usmjerenost škole i odgoj učenika za okoliš ravnateljici Zdenki Novak, a za odgoj učenika za okoliš Jasminki Žabčić, Dragici Prodanić, Katici Graša i Nadi Peretić. Za sastave na ekološke teme prvu nagradu je dobila Magda Lipšinić, učenica 4. razreda za sastav Moje selo, kao i za sastav Kupa. Drugu nagradu je dobila Lea Bakarić (4.r.) te Jasmina Bošnjak (4.r.). Treću nagradu dobile su Ivana Razumić (3.r.), Antonio Čulig (2.r.) i Ivan Horvat (3.r.). Posebno priznanje dodijeljeno je Luki Opaličkom (3.r.) za pjesmu Proljeće oko kuće.

Josip Šintić Zlatko

Jalba postala kulturno dobro

U OŠ Slava Raškaj osobito se njeguje i kulturna baština ozaljskog kraja. U školi djeluje Etno sekcija i Učenička zadruga Kotačac koja izrađuje lijepe ženske kapice, jalbe, koje su autohtoni dio narodne kulture ozaljskog kraja. Ozaljsko (trško) umijeće pletenja jalbe Ministarstvo kulture proglasilo je i nematerijalnim kulturnim dobrom te će ona biti upisana u Registar kulturnih dobara. ED Žumberak dodijelilo je stoga priznanja za izradu tradicijske čipke i ženske kapice jalbe učenicama 3. razreda Maji Kranjčec, Luciji Miličević, Antoneli Grabovac i Patriciji Humić. Priznanje za oživljavanje i popularizaciju izrade tradicijske čipke i kapice jalbe primila je učiteljica razredne nastave Jasminka Trpčić, a za vođenje Učeničke zadruge Kotačac i popularizaciju tradicijske čipke jalbe priznanje je dodijeljeno učiteljici razredne nastave Jasminki Žabčić.

 
25.10.2010.

Proslavljena druga godišnjica plesne grupe Salsam unutar ŠPK Samobor

Plesati treba znati

Proslavljena druga godišnjica plesne grupe Salsam unutar ŠPK Samobor

U petak, 22. listopada, u Night klubu Kaella održana je proslava drugog rođendana plesne grupe SalSam (Salsa Samobor), koja djeluje unutar ŠPK Samobor, a klub Kaella činio se premalim za brojne članove i ljubitelje salsa ritmova. Tristotinjak ljudi uveličalo je posebnu večer voditeljima SalSam grupe Marku Matijaščiću i Tihani Devčić, nekadašnjim višestrukim državnim prvacima u latinskoameričkim i standardnim plesovima. Uz nastupe iznenađenja najmlađih sportskih parova plesnog kluba, svojom atraktivnom točkom predstavila se i hip hop grupa Don Kolarek B-boy akademije iz Zagreba, s trenericama Anitom i Suzanom, koje u klubu vode početnu i prvu samoborsku show grupu hip hopa. DJ Max održavao je odličnu atmosferu svojom muzikom, a barmen Zvonimir Kufek dodatno je ugrijao atmosferu svojim "fire showom" i koktelom SalSam, osmišljenim samo za ovu priliku. Još jednom se pokazalo da kvalitetnim radom i dobrom organizacijom klub, koji okuplja više od 150 članova sportskih plesača, salserosa i hip hopera, uspješno djeluje. Sve o radu kluba može se naći na stranici www.plesusamoboru.com.

Ponovno osvojene medalje

Plesači ŠPK Samobor uspjeli su još jednom potvrditi dobre rezultate. U Virovitici je 24. listopada održan bodovni turnir u sportskim latinskoameričkim i standardnim plesovima, na kojem su Vedran Herceg i Lorena Kerep osvojili 1. mjesto u standardu i 3. u latinu. Patrik Vrančić i Renata Karažinec te Lovro Praunspreger i Dora Kolman osvojili su 5. mjesta u svojim kategorijama u latino plesovima. Potom je održano i državno prvenstvo u kombinaciji svih deset plesova, a najviše su članove kluba razveselili brat i sestra Robert i Ana Marić, koji su zauzeli izvrsno 3. mjesto u kategoriji mlađe mladeži u konkurenciji 17 plesnih parova.

 

Littera za sve svoje bivše polaznike, kao i ostale zainteresirane, organizira ispit znanja

Ekološko društvo Žumberak ove je godine provelo ekološko – edukativnu akciju Uljepšajmo svoj zavičaj

Proslavljena druga godišnjica plesne grupe Salsam unutar ŠPK Samobor

Arhiva 2010

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002