05.07.2010.

Noviteti u Caffe baru Gradna

Stvari su se promijenile na bolje

Noviteti u Caffe baru Gradna

Prolazeći samoborskom šetnicom uz potok Gradnu posjetitelji našega grada sigurno su zamijetili terasu i ugodnu hladovinu Caffe bara Gradna. No, ne samo u ove vruće ljetne dane, nego i tijekom cijele godine, ovaj lokal svojim gostima nudi ugodan ambijent i dodatne sadržaje, osobito otkad je prije nepune tri godine upravljanje preuzela tvrtka Compleo. Vlasnici tvrtke Zoran Veličan i Željko Fresl kažu kako je do toga došlo sasvim slučajno, kada su tijekom ljeta 2007. čuli da se lokal iznajmljuje pa su odlučili prihvatiti izazov i preuzeti tu, kako kažu, instituciju s dugogodišnjom tradicijom, jer su smatrali da ju mogu obnoviti i podići na viši novo. Službeni najam preuzeli su 1. studenog 2007. godine.

- Budući da je u to vrijeme kafić imao lošu reputaciju, htjeli smo prvo taj imidž promijeniti, onemogućiti dolazak onim gostima koji su pravili probleme. Želimo da nam dolaze stalni gosti u njihovim redovnim intervalima - poduzetnici, školarci i studenti, stariji gosti te ljudi s posla, a navečer mlađa populacija. Dolaze nam i mladi roditelji s djecom, jer već godinama imaju naviku dolaska ovdje pa zbilja možemo reći da nam je raspon godina vrlo velik – od djece i školaraca do umirovljenika – kaže Zoran Veličan.

- Sada imamo i korektne odnose s policijom, jer i nama je u interesu da dođu ako počnu neki problemi. U početku je bilo slučajeva da su neki gosti i dalje htjeli "gostovati" po svome, a kružile su i informacije da je bilo droge pa se zbog te loše reputacije znalo dogoditi da upadne policija. Sada ovi mlađi policajci znaju da je Gradna promijenila imidž i da u njoj više ne trpimo delikvente. Dakle, još jednom naglašavamo da smo promijenili stvari na bolje i da problema više nema – ističu vlasnici Gradne.

- Željeli smo cijeloj priči vratiti urbani štih, osobito u glazbenom programu vikendima, od ambijenta do gostovanja DJ-a iz Zagreba i drugih krajeva. Što se glazbe tiče, ostao je blagi house, a naglasak je na live svirkama, na domaćem i stranom rock'n'rollu iz 80-ih i 90-ih. Dakle, urbana glazba i urbani klub - to je priča koju furamo – naglašava Željko Fresl.

Dodaju kako vikendima najviše problema imaju zbog radnog vremena, jer se gradska uprava postavila kruto i ugostiteljima ne želi produžiti radno vrijeme, iako bi to bilo svima u interesu. Ovako mladi odlaze u Zagreb na klupske večeri, a Samobor se vikendom nakon ponoći prazni pa se ni turisti u njemu ne zadržavaju. Ističu da stišavaju glazbu i paze da nema buke iz lokala, a smatraju da treba kažnjavati one koji remete javni red i mir, a ne zbog nekoliko njih onemogućavati rad ostalim ugostiteljima u gradu.

Unatoč ovim problemima ne posustaju. Osigurali su vlastiti parking s 20-ak mjesta, što je velika prednost za lokaciju gotovo u centru, na križanju Kompareove i Mlinske ulice. Ona je idealna, jer, osim pristupačnosti, uz lokal prolazi i potok Gradna koja im preko ljeta stvara i ugodnu prirodnu klimu.

- Već smo dosta uložili u interijer, a ulagat ćemo i dalje. Nabavili smo i ogroman televizor pa će svi zainteresirani kod nas moći pratiti utakmice za treće mjesto i finale sa Svjetskog nogometnog prvenstva. Trudimo se gostu pružiti maksimalno koliko možemo i mislim da oni to i preopoznaju – priča Željko Fresl i dodaje da su odlučili provesti i ankete među svojim gostima, poslušati i njihove prijedloge. Njima je najbitnije da su gosti zadovoljni. Posebna pozornost posvećuje se uređenju lokala i programu za vrijeme Samoborskog fašnika. Samo ove godine u program za Fašnik i dekoraciju uloženo je 40.000 kuna.

Caffe bar Gradna i tvrtka Compleo (koja je osim Caffe bara Gradna vlasnik i Trattorije La Piazza) aktivno sudjeluju u humanitarnim akcijama. Prošle godine to je bilo u sklopu projekta RTL pomaže djecu, u suradnji s Out Fitom, a ove godine planiraju vlastitu akciju u kojoj bi sredstva prikupljali za jednu socijalno ugroženu obitelj, kako bi im se konkretno pomoglo u ovim teškim trenucima. To je tek dio njihovih planova.

Naglašavaju da su u dobrim odnosima i s ostalim ugostiteljima, s kojima su organizirali i nagradnu igru Samoborska drinkovnica, u kojoj je najsretniji igrač dobio putovanje u Tunis. Zoran Veličan i Željko Fresl kažu i da postoji inicijativa za osnivanjem samoborske udruge ugostitelja, kako bi se zajednički mogli napraviti veći projekti i poboljšati ugostiteljska ponuda, a nadaju se da će u tome dobiti i podršku gradske uprave.

M. Šipuš

 
05.07.2010.

Prazna Gradska slastičarnica danas samo podsjeća na originalne samoborske kremšnite

Umjesto kremšnita - prazan izlog

Prazna Gradska slastičarnica danas samo podsjeća na originalne samoborske kremšnite

Natpis "originalne samoborske kremšnite" na Gradskoj slastičarnici oduvijek je mamio projne posjetitelje našeg Samobora da probaju najbolje samoborske kremšnite. No, izlog u kojem su se uvijek mogli vidjeti gosti koji uživaju u slasnim kremšnitama danas je prazan. U odsjaju stakla vidi se samo gradski trg.

Kroz povijest se slastičarnica selila. Ocem samoborskih kremšnita smatra se Đuro Lukačić. Došao je u Samobor sa 14 godina, tj. 1923. godine. Učio je slastičarski zanat kod svog brata Marka. Prva Markova slastičarnica, otvorena 1922. godine, bila je u prostoru današnje trgovine Prehrana na glavnom samoborskom trgu, zatim na lokaciji trgovine Bata Borovo, pa od konfiskacije u kući Hudoklin u Perkovčevoj ulici, a onda opet na Trgu.

Danas je ta slastičarnica zatvorena, a svi stalni posjetitelji željni samoborskih kremšnita znaju da svoju želju mogu zadovoljiti u slastičarnici U prolazu ili u Kavani Livadić. Zbunjeni ostaju jedino oni koji dolaze u Samobor svakih nekoliko godina pa traže slastičarnicu za koju su znali da se u njoj spremaju "originalne samoborske kremšnite".

Ines Ibrišević

 
05.07.2010.

U Samoboru zabilježena neobična, helikopterska prosidba

Sudbonosno "da" iz vedra neba

U Samoboru zabilježena neobična, helikopterska prosidba

Jenifer Lopez u filmu Vjenčanje iz vedra neba ljubav iznenađuje onda kada to najmanje očekuje; u filmu koji se nedavno prikazivao u našim kinima glumici Katerine Heigl muškarac njezinih snova iskazuje ljubav usred plavog neba u balonu, a "romantična komedija" odvijala se i u Samoboru 12. lipnja, samo s drugim glumcima.

U ulozi muškarca snova našao se Vlado Dumić, dok je uloga djevojke čije se srce osvaja pripala Dariji Mitar. Naime, Vlado je odlučio svoju dragu zaprositi u helikopteru, iznad Samobora. Iz helikoptera su izašli oboje sa smiješkom na licu, a Darija s prekrasnim dodatkom na prstu lijeve ruke, dok se za prigodni šampanjac, kao smirenje nakon radosnog šoka, pobrinuo pilot Stjepan Duma iz kompanije MD Heliko.

Ines Ibrišević

 

Noviteti u Caffe baru Gradna

Prazna Gradska slastičarnica danas samo podsjeća na originalne samoborske kremšnite

U Samoboru zabilježena neobična, helikopterska prosidba

Arhiva 2010

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002