29.01.2010.

Izložba o 150. obljetnici Kompareovog Fašnika u Zagrebu

Kompareove inovacije ostale su do danas

Izložba o 150. obljetnici Kompareovog Fašnika u Zagrebu

U sklopu 184. Samoborskog fašnika u prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije 27. siječnja otvorena je izložba 150. obljetnica Kompareovog fašnika. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Hrvoje Frankić, a o značaju Josipa Komparea u povijesti samoborskog Fašnika govorila je kustosica Samoborskog muzeja Lela Roćenović.

Naime, pisani dokumenti iz dvadesetih godina 19. stoljeća pokazuju da se na ulicama Samobora održavalo fašničko veselje te da se u općinskom magistratu održavao ples pod maskama. U Samoborskom muzeju čuva se zapisnik sa sjednice općinskog vijeća iz 1828. godine, prema kojem lokalni gostioničar traži da mu se iznajmi dvorana za fašnički bal, s napomenom da je isti prostor koristio i godinu dana ranije. To je zapravo prvi pisani dokument o Samoborskom fašniku.

Promjene koje su dovele do današnjeg poimanja Fašnika uveo je Josip Kompare, koji je priređivao pokladne povorke u Samoboru od 1860. do 1885. godine. Kroničari bilježe da je 1876. godine Odbor za karnevalski ophod zatražio od vlasti dopuštenje za procesiju gradskim ulicama, a organizator je bio upravo Josip Kompare, koji je koristio iskustva iz Italije, Austrije i Mađarske. Prije se Fašnik slavio u manjim skupinama i u zatvorenim prostorima. Njegove su šale često bile politički obojane, jer se kao pristaša politike dr. Ante Starčevića uvijek izjašnjavao protiv mađarona. I nakon smrti Josipa Komparea Fašnik se nastavio odvijati, a neki elementi Kompareovog Fašnika zadržani su do danas, kao što su kritika vlasti, organizirana proslava na Trgu, alegorijska kola i povorke, Princ Fašnik i fašnički likovi, istaknula je etnologinja Lela Roćenović pri otvorenju izložbe.

Uz fotografije i fašničke plakate, u prostoru Turističke zajednice do 15. veljače mogu se pogledati i fašnički kostimi koje je tridesetak godina izrađivala Ljubica Braja, a danas su u fundusu Samoborskog muzeja.

K.S.

 
29.01.2010.

Mjesni odbor Ferdo Livadić po prvi puta kreće u fašničku prezentaciju

Susjedi povezani Fašnikom

Mjesni odbor Ferdo Livadić po prvi puta kreće u fašničku prezentaciju

Iako je Fašnik po svojoj tradiciji prije svega prilika da se kritički, satirički, pa čak i pomalo zločesto kaže sve o svemu i svakomu, dani fašničkih spelancija idealni su i za promicanje duha zajedništva. Prepoznali su to ove godine i stanovnici Mjesnog odbora Ferdo Livadić aktivnim uključenjem u pripreme za javnu fašničku prezentaciju.

Naime, ovaj odbor, koji obuhvaća široko i raznoliko područje od centra Samobora do Hamora i Rudarske drage, odlučio je ove godine upregnuti svoje kreativne snage i po prvi puta osmisliti svoj nastup u povorci mjesnih odbora na 184. izdanju Fašnika. Inicijativa ne bi trebala čuditi – Darko Kupres i Igor Vandekar već su godinama aktivno uključeni u dio kreativnih procesa u i oko Fašnika, tako da je okupljanje susjeda iz mjesnog odbora sasvim logična nadogradnja.

Da je ideja prezentacije mjesnog odbora na Fašniku pala na plodno tlo svjedoči i činjenica da se čak 60-ak "Livadićevaca" već sada uključilo u fašničke pripreme, a dio njih svoju uobičajenu svakodnevicu zamjenilo je stalnim boravkom u ZET-ovim garažama, gdje marljivo rade na opremanju svojih alegorijskih kola. Doduše, marljivo je preblaga riječ, jer se većina njih vrlo ozbiljno prihvatila radnog zadatka pa im je garaža postala drugi dom, a pila, kistovi i čekić novi kućni ljubimci. Kako pokazuju, opremili su i priručnu kuhinju za povremene gablece, a za borbu protiv zime tu je prijenosni grijač (navodno iz tenka).

Naravno, tema kojom će se predstaviti na Fašniku najstrože je čuvana tajna koja se otkriva samo pouzdanicima. Ostali će morati pričekati predstavljanje ovog mjesnog odbora na Fašniku ili se priključiti veseloj ekipi koja se nada da će ovo okupljanje oko fašničkog projekta biti tek prvi korak u stvaranju sjajnih odnosa među susjedima u mjesnom odboru. Animacija će doći i kroz opremanje fašničkog tabora u Livadićevoj, gdje će se MO Ferdo Livadić predstaviti svojim proizvodima i razigranom atmosferom, sa željom da se okupi i međusobno upozna što više susjeda. Jasno, još bi bilo bolje, kažu, kad bi se susjedi odmah priključili ekipi mjesnog odbora u ZET-ovim garažama. Svi dobronamjerni i više su nego dobrodošli.

K.S.

 

Izložba o 150. obljetnici Kompareovog Fašnika u Zagrebu

Mjesni odbor Ferdo Livadić po prvi puta kreće u fašničku prezentaciju

Arhiva 2010

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002