14.06.2010.

Nezadovoljan kupljenim crepovima Samoborac Ivan Vandekar nikako da nađe zadovoljštinu

Kad više ne znaš kome bi se žalio

Nezadovoljan kupljenim crepovima Samoborac Ivan Vandekar nikako da nađe zadovoljštinu

Da obična kupovina crijepa može izazvati višemjesečnu glavobolju osvjedočio se Samoborac Ivan Vandekar. Naime, Vandekar je nedavno svratio u našu redakciju požalivši se na svoj slučaj koji se vuče još od lipnja prošle godine, a kad je kupio oko 2500 komada Tondachovog vučenog glinenog crijepa utoreni - biber.

- Zadovoljan što sam po povoljnoj cijeni (tada ga je koštao oko 6.600 kuna, op.n.) nabavio crijep I. klase za svoju kućicu u Selcu Žumberačkom, krenuo sam u pokrivanje krova. Kad, imao sam što za vidjeti: dio crijepa bio je slomljen i savijen – priča Vandekar pokazujući nam sadašnje stanje krovišta žumberačke kućice koju je naslijedila njegova supruga. Smatrajući nedopustivim da crijep I. klase propadne praktički na početku svog životnog vijeka, a obzirom na 33 godine garancije, Vandekar se obratio Tondachu, na što oni izlaze na teren i utvrđuju kako na njegovu krovu uistinu postoji određena količina crepova koji ne leže kako bi trebali, jer su iskrivljeni, stoji u službenoj dokumentaciji. Međutim, Tondachovih ponuđenih 50% posto zamjenskog crijepa Vandekar odbija, smatrajući kako se ponovno radi o crijepu koji ne odgovara I. klasi. Potom ipak pristaje na zamjenu oko 5% iskrivljenih crepova te potisuje sporazum u kojem se navodi da prestaju obveze Tondacha za predmetnu reklamaciju.

Međutim, pucanje crepova na Vandekarovom krovu se nastavlja. U Tondachu smatraju kako njegov krov nije ravan, da crijep u startu nije dobro posložen te da bi moglo doći do prodora vode i snijega u tavan krova, jer se crijep s jednim utorom mora prekrivati s preklopom na pola crijepa, što nije slučaj kod Vandekara. S druge pak strane, Vandekar tvrdi da je krov ravan, da su postavljene nove letve te da je glavni problem u tome što mu je postavljen crijep koji nije I. klase, a kako je deklariran prilikom kupovine. Stoga Vandekar šalje prijavu Sudu časti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori te Državnom inspektoratu, područna jedinica Zagreb.

- Iz inspektorata su došli u prosincu, kad je krov bio pod debelim snijegom i nisu mogli vidjeti u kakvom je stanju pa je uzeto samo nekoliko najbližih dostupnih uzoraka crijepa za analizu, uz obećanje da će inspekcija još jednom doći kad snijeg okopni – prepričava Vandekar, nezadovoljan postupanjem inspektorata, jer je analiza napravljena bez uzoraka za koje je on smatrao da su pravi pokazatelj kvalitete, a obećani ponovni dolazak inspektora je izostao. Naime, na rezultate analize crepova (koja je napravljena u SŠ Bedekovčina i koja je pokazala kako su odstupanja u iskrivljenosti i dimenzijama crijepova unutar graničnog područja) nije se žalio u zakonski predviđenom roku te je prema tome postupak pred inspektoratom završen.

- Ljude iz Tondacha još mogu shvatiti, oni prodaju što prodaju, pa ako prođe, prođe, ali mi nije jasno da državne institucije tako olako prelaze preko ovakvih situacija. Iznenađen sam upornošću kojom inspektorat brani Tondach k'o lavica svoje mlade, umjesto da radi svoj posao kad je na očigled vidljivo da je crijep pukao – nezadovoljan je Vandekar, uz konstataciju kako tu nije stvar velikog novčanog iznosa, nego principa. Uvjeren da je u pravu, Vandekar najavljuje kako će svoju stranu priče pokušati dokazati i na sudu.

K.S.

 

Nezadovoljan kupljenim crepovima Samoborac Ivan Vandekar nikako da nađe zadovoljštinu

Arhiva 2010

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002