05.05.2010.

KUIS i Prljavo kazalište priredili pravi spektakl u novoj Sportskoj dvorani

Još neviđeni spektakl u Samoboru

KUIS i Prljavo kazalište priredili pravi spektakl u novoj Sportskoj dvorani

U organizaciji Kluba učenika i studenata Grada Samobora 1. svibnja u novoj Sportskoj dvorani Samobor održan je koncert Prljavog kazališta. Koncert ovih legendi hrvatske glazbe počeo je s malim zakašnjenjem, ali publici se isplatilo čekanje jer su Bodalec, Houra i ekipa višestruko sve vratili publici i priredili u Samoboru još neviđeni spektakl. Nešto više od 1200 ljudi puna dva sata nije prestajalo pjevati i skakati uz svaki ritam najvećih hitova Prljavaca.

Ovo je bio jedan od najvećih koncerata održanih u Samoboru u zadnjih nekoliko godina, a predsjednik samoborskog Kluba učenika i studenata Mario Vlahović najavljuje i ubuduće slična događanja. Zahvalio je svim KUIS-ovcima na odlično obavljenom poslu, firmi Eldra na odličnom razglasu i light showu te, naravno, Prljavcima koji su pristali svirati u gradu kojeg sve velike zvijezde obično zaobilaze.

- Cilj kluba jednak je željama svih mladih u Samoboru, a to je da Grad Samobor postane jedan od gradova u koji će pjevačke zvijezde s oduševljenjem dolaziti pjevati, što do sada nije bio slučaj. Cilj nam je oživiti Samobor i prilagoditi ga barem dijelom mladim Samoborkama i Samoborcima – istaknuo je Vlahović.

Sve u svemu, publika je bila oduševljena koncertom i željno iščekuje sljedeći.

I.B.

 
05.05.2010.

Jedriličarska regata 2. Samoborski cup

Malo vitra za dobar provod

Jedriličarska regata 2. Samoborski cup

U organizaciji Jedriličarskog kluba Samobor i ove je godine organiziran susret dvaju gradova prijatelja - Samobora i Staroga Grada na Hvaru. Jedriličarska regata 2. Samoborskog cupa krenula je iz marine Kaštela u subotu, 30. travnja, preko Splitskih vrata u smjeru Starogradskog zaljeva. Nedostatak vjetra odužio je putovanje do Hvara, tako da su svi sudionici imali vremena proći kroz osnove jedrenja kako bi se pripremili za drugu etapu regate, zakazanu u 9 sati u nedjelju, 2. svibnja.

Kao i prošle godine, ljubazni domaćini iz Staroga Grada organizirali su srdačan doček Samoborcima uz slane srdele, bakalar i paprikaš od hobotnice. Sljedeća večer bila je u znaku Samobora pa su okupljeni kušali Samoborsku salamu i kotlete. Samoborska fešta je potrajala dugo u noć, iako je sutradan pred svima bila izazovna druga etapa regate. Dodatni adrenalin i poseban ugođaj jedrenju bio je vjetar u jedra, a uslijedilo je i proglašenje pobjednika regate te podjela diploma sudionicima.

Konačni rezultati 2. Samoborskog cupa:

1. Morski čovik (VTV Pavlić) skiper Željko Hrvoj (1. i 2.)

2. Symphony (Grad Samobor) skiper Tomislav Šakić (4. i 1.)

3. Astera (Vitelon) skiper Aleksandar Kustić (2. i 3.)

4. Blue Lady (Kaleidoskop Samobor) skiper Nenad Vrhovčak (3. i 5.)

5. Lamaris (JKS) skiper Alen Šćulac (5. i 4.)

6. Arkina (Hust) skiper Krsto Berić (6. i 6.)

Maja Kočiš

 
05.05.2010.

Ekološko društvo Žumberak uklonilo još 100 m3 otpada iz zaštićene prirode Žumberka u Radatovićima

Uključili se i domaći

Ekološko društvo Žumberak uklonilo još 100 m3 otpada iz zaštićene prirode Žumberka u Radatovićima

U suradnji s Komunalnim Ozalj, koje je osiguralo financijsku potporu za projekte zaštite okoliša iz Programa IPA Europske unije, Ekološko društvo Žumberak je u sklopu svog projekta Uljepšajmo svoj zavičaj, Više cvijeća – manje smeća u dane poslije Dana planeta Zemlja, 23. i 25. travnja saniralo četiri divlja odlagališta na području Radatovića u zapadnom Žumberku.

Pripreme za ovu eko-akciju započele su u veljači dogovorima s predstavnicima Komunalnog Ozalj, direktorom Zlatkom Gojmercom i suradnikom Miroslavom Pilatom. Još u ožujku, zajedno s upraviteljem Šumarije Ozalj, Leonom Milinkovićem, na čijim šumskim revirima se odlagališta nalaze, te opet neposredno pred eko-akciju, izvršili smo očevid divljih odlagališta i dogovorili koja ćemo odlagališta sanirati.

Šumarija Ozalj je s radnim timom od osam djelatnika uklonila oko 10 m3 otpada iz šume kod zaseoka Vukšića te ga prevezla i odložila kod raskrižja cesta zvano Kamenska ruka.

Domaćima, pretežno vikend stanovništvu Radatovića, je za eko-akciju odgovarala nedjelja, 25. travnja, pa je voditelj eko-akcije morao žrtvovati odlazak na jurjevsko proštenje u Stojdragu. Sudjelovalo je šesnaest članova ED Žumberak, koji su i članovi eko-sekcija planinarskih društava Sisak te Kapela i Monter-Trešnjevka iz Zagreba, a odazvalo se čak 24 predstavnika domaćeg stanovništva i vikendaša. Među njima ističemo sudjelovanje nove predsjednice MO Radatovići Branke Gajski i vijećnika Gradskog vijeća Ozlja Ilije Strahinića iz Doljana, koji su tako primjerom pokazali stanovništvu MO Radatovića kako se treba odnositi prema zaštićenoj prirodi.

Traktorom je prikupljeni otpad iz udaljenijih dijelova odlagališta prevozio Nikola Badovinac Nina, a pomagao je i njegov sinčić Vitalij. Osim navedenih treba istaknuti zalaganje više članova obitelji Kranjčec iz Doljana, obitelji Drkušić, Štigler i Arnaut iz Pilatovaca, Marka Cara i Dragutina Rajakovića iz Dučića, Borisa Gajića iz Jaske te Petra Badovinca iz Grmaka. Osim navedenih, u uređivanju okoliša sudjelovali su i vikendaši te počastili naše volontere pićima i kolačima, osobito prof.dr. Mensur Mulabdić sa suprugom Vesnom, u Sekulićima Dragutin Malić, a na Crkvenom brdu B. Smiljanić.

Dakako, sudjelovanje u eko-akciji članova ED Žumberak iz Zagreba, a posebice iz još udaljenijeg Siska, uvijek pobuđuje ekološku osviještenost domaćeg stanovništva! Tako je, za razliku od prošle, ove godine više domaćih sudjelovalo u eko-akciji nego što ih je u popodnevne sate igralo "na balote" na boćalištu, tj. po domaće na "balin placu".

Također treba istaknuti da je eko-akcija u Dolu od 10. travnja imala vidljive edukativno-odgojne efekte po domaće stanovništvo, koje je nakon provedene eko-akcije nastavilo čistiti ostale dijelove sela, što nas osobito veseli, jer cilj ED Žumberka je primarno odgoj za okoliš lokalnog stanovništva, njihovo pravilno postupanje s otpadom i dobar odnos prema prirodi.

Sveukupno smo u ovoj eko-akciji uklonili iz zaštićene prirode Žumberka 100 m3 otpada. Sanirana su divlja odlagališta kod Vukšića, ispod ceste na Crkvenom brdu u Radatovićima, divlje odlagalište u selu Kuljaji te, najveće od saniranih, odlagalište ispod ceste za Gudalje. Otpad se morao uklanjati ručno, jer je bio rasut na oko 5 ha šume, a samo na dvije lokacije bile su veće koncentracije otpada. Sitni otpad stavljali smo u vreće, napunivši ih oko 250, a krupni otpad nošen je do proširenja uz cestu. Metalni otpad koji smo izvukli iz šume odmah su odvezli na uporabu i recikliranje mali skupljači metalnog otpada, Romi, koji su se sa svojim kamionima pojavili odmah po završetku izvlačenja otpada, a i prije naše eko-akcije su odvezli par kamiona lakše dostupnog metalnog otpada uz cestu.

Svi sudionici eko-akcije dobili su za zajutrak sendviče i napitke, a poslije eko-akcije nastavljeno je ugodno druženje uz zakusku u lijepo uređenom planinarskom domu B. Farkaš u Sekulićima. Prolazeći, pozdravio nas je (i obećao iduće godine doći na eko-akciju) Dragutin Sekulić, vlasnik kultnog restorana Fife u Splitu, kod lučice Matejuške, gdje je stalni gost bio i Miljenko Smoje, a prošlog ljeta se i pisac ovih redaka uvjerio u kvalitetu morske hrane "u Fife".

Odgajajući i educirajući stanovništvo Žumberka, ED Žumberak je od 2003. godine kroz eko-akcije uklonilo i zbrinulo 4560 m3 otpada iz zaštićene prirode samoborskog dijela Žumberka, područja općina Žumberak i Krašić te MO Radatovići u sklopu Grada Ozlja.

Josip Šintić Zlatko

 

KUIS i Prljavo kazalište priredili pravi spektakl u novoj Sportskoj dvorani

Jedriličarska regata 2. Samoborski cup

Ekološko društvo Žumberak uklonilo još 100 m3 otpada iz zaštićene prirode Žumberka u Radatovićima

Arhiva 2010

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002