29.06.2010.

Samoborsku ugostiteljsku ponudu obogatila je Trattoria La Piazza

Puno više od klasičnog restorana

Samoborsku ugostiteljsku ponudu obogatila je Trattoria La Piazza

Trattoria La Piazza novije je ime u samoborskoj ugostiteljskoj ponudi, jer je aktivna ekipa iz tvrtke Compleo (vlasnici Trattorije) za vrijeme ovogodišnjeg Fašnika počela i prve promotivne aktivnosti, nakon višemjesečnog preuređivanja prostora na početku Perkovčeve i Langove ulice. Njenu su ponudu i menu osmislili uvaženi ugostitelji, a jedan od njih je i suvlasnik tvrtke Compleo Zoran Veličan, koji ima višegodišnje iskustvo u vođenju restorana u Zagrebu. Tu je stekao poznanstva i iskustvo, koje sada primjenjuje i u Trattoriji La Piazza. Naime, kuhari koji su s njim radili u Zagrebu pomagali su u sastavljanju jelovnika, a među njima su šef Vladimir Šajnović član hrvatske kuharske reprezentaciji na čelu sa gosp. Brankom Ognjenovićem

Za dobar restoran važan je i dobar prostor. Zoran Veličan i Željko Fresl (drugi suvlasnik) izabrali su prostor u Perkovčevoj 12, koji je već bio poznat po ugostiteljskoj ponudi i uložili u njegovo preuređenje.

- Volimo raditi većinu toga vlastitim rukama i prema vlastitim idejama pa smo tako napravili i kod uredjenja ovog prostora. Željeli smo puno topline i cvijeća te prirodnog materijala, zato smo koristili kamen i drvo – kaže Zoran Veličan. Posebna pozornost posvećena je uređenju kuhinje, kako bi odgovarala zadanim standardima. Preko ljeta tu je i vanjska terasa, koja može poslužiti i kao mjesto opuštanja u hladu.

Želja je bila napraviti spoj pizzerije i klasičnog restorana, tako da se za svakoga može naći dio ponude koju više preferira, a na taj način proširiti gastro ponudu u Samoboru. U La Piazzi nudi se pizza koja nije karakteristična u dosadašnjoj ponudi u gradu, jer je rađena po talijanskoj recepturi, isključivo na mozzarelli. Osim toga, razvijaju se dvije vrste ponude – ona zasnovana na dostavi i cateringu za one koji zbog posla nemaju vremena izaći u restoran, dok je druga ponuda restoranska, ali koja također nije tipična, budući da je rađena isključivo za Trattoriju i ne može se naći drugdje.

- To je spoj modernog internacionalnog kulinarstva i tradicionalnih okusa koji su nam ostali u sjećanju još od naših baka. Koristi se puno povrća i kvalitetno meso, sve se radi od filea, uz male tajne koje su vezane uz samu pripremu – ističe Veličan i dodaje da se u restoranima uglavnom nude klasična jela te kako su htjeli pokazati da se sve može i drugačije pripremiti. Tako gost može izabrati između stotinjak jela, a i cijene su vrlo pristupačne.

- Menu se mijenja svaka dva do tri mjeseca, tj. uvijek se ubaci pokoje novo jelo, vezano i uz promjenu godišnjih doba, sezonskih namirnica, inspiracije. U planu je da Vladimir Šajnović i ja imamo i posebnu večer u kojoj ćemo pripremati nova još neviđena jela za naše goste – kaže Zoran Veličan te dodaje da nisu problem niti veća okupljanja, mogu se rezervirati stolovi pa i cijeli restoran, u kojem se može naći i pedesetak ljudi. Naravno, posebna ponuda je catering, što su restorani oduvijek radili za svoje goste ukoliko nisu bili u mogućnosti osobno doći u lokal, kažu čelni ljudi restorana. Stoga djelatnici Trattorije hranu dostavljaju i za proslave kod kuće. Voditelj restorana je Goran Gogić Gogo, koji se nakon 14 godina provedenih u jednom renomiranom samoborskom ugostiteljskom objektu odlučio pridružiti ovoj ekipi.

Trattoria La Piazza ima i svoju grupu na Facebooku, svoju web stranicu koja je još u izradi (www.trattoria-lapiazza.com), a oni koji žele surfati mogu to kao gosti Trattorije činiti besplatno. Što se plaćanja tiče, primaju se sve kartice. Dostava je moguća svaki dan pozivom na broj 3374-339. Radno vrijeme je radnim danom od 9 do 23, a subotom i nedjeljom od 12 do 23 sata.

Od ovog broja Glasnika možete sudjelovati u našoj nagradnoj igri u kojoj nagradu osigurava Trattoria La piazza, u suradnji s Caffe barom Gradna, o čijem ćemo radu u narednim brojevima.

M.Šipuš

 
29.06.2010.

Početak srpnja rezerviran je za Dane rudarske greblice

Starta i smotra dječjeg folklora

Početak srpnja rezerviran je za Dane rudarske greblice

Prva Rudarska greblica održana 1985. godine, no ratne 1991. nije održana pa će tako ove godine biti održani jubilarni 25. Dani rudarske greblice. Kao i obično, organizatori iz KUD-a Oštrc pripremili su zanimljiv i bogat program, koji će na etno večeri 2. srpnja otvoriti Tamara Obrovac. Ove godine naglasak je stavljen na djecu pa će u subotu biti održana Dječja greblica.

- Želja nam je bila dodatni naglasak staviti na djecu i od rane dobi uključiti ih u cijelu priču te smo prošle godine po prvi put organizirali radionicu izrade greblice, u suradnji s OŠ Rude i Pekarnicom Nikl. Ove godine nastavljamo taj program, s tim da smo uveli i dodatne sadržaje – pojašnjava tajnik KUD-a Oštrc Josip Lebegner i dodaje da je radionica zamišljena za učenike sedmih razreda gdje se oni upoznaju s greblicom kao nematerijalnim kulturnim dobrom, a potom u pekari rade svoju prvu greblicu. Tu akciju podupire i Ministarstvo kulture, koje je potpomoglo i izradu letka o greblici, a osim na hrvatskom, ti su leci ove godine tiskani na engleskom i njemačkom jeziku.

Što se tiče programa koji je osmišljen za djecu, na početku će ispred rudnika Sveta Barbara biti održana dječja predstava koju je u modernijem izričaju osmislila članica društva Marija Mapilele, uz pomoć mladih tamburaša, uz igre i druženje. Od 19 sati na igralištu bit će održana Smotra dječjeg foklora na kojoj će nastupiti FA Mladost, KUD Kraluš iz Stupnika i KUD Oštrc, a Josip Lebegner nam otkriva da će skupina s najboljom koreografijom (prema odluci suca Gorana Kneževića) nastupiti na županijskoj smotri folklora Cinguli rajnguli.

- Ova ideja je dio trenda da se u programe uključuju djeca, nešto slično događa se na Vinkovačkim jesenima, a vidimo i na našem fašniku da je taj program vrlo posjećen pa je i u našem društvu Dječja smotra folklora bila logičan korak naprijed. Vjerujem da ćemo i sljedećih godina uspjeti napraviti još bogatiji i raznovrsniji program za taj dan – kaže tajnik KUD-a Oštrc Josip Lebegner.

Nedjeljni program nudi gostovanje nekoliko folklornih skupina, a zanimljivost je gostovanje društava Bosiljak i Bitra koja su se među prvima pojavila na Greblici. Za ljubitelje glazbe tu je i nastup zvijezda – u subotu će za dobru atmosferu biti zaduženi Kraljevi ulice, a u nedjelju Kvartet Gubec.

M.Š.

Nagradna igra

Naravno, i ove godine će biti održana nagradna igra u kojoj se svi mogu okušati i spravljanju greblice od zelenja i sira. Natjecanje će biti održano u nedjelju 4. srpnja, kada na igralište u Rudama treba donijeti vlastiti protvan s greblicom, a najbolje očekuju vrijedne nagrade, o čemu će odlučivati poseban žiri. Uz to, u KUD-u Oštrc su priremili i bogatu tombolu s 300-tinjak nagrada. Onih prvih 25 najvrednijih bit će izvučeno u nedjelju na pozornici, a prva nagrada je sedam noćenja u apartmanu za tri osobe na Rabu koje je osigurao sponzor Dražen Štengl, u terminu prema dogovoru.

 

Samoborsku ugostiteljsku ponudu obogatila je Trattoria La Piazza

Početak srpnja rezerviran je za Dane rudarske greblice

Arhiva 2010

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002