28.05.2010.

U Svetoj Nedelji održan edukativni performans Susret sa Zagorkom

Zagorka svratila do Svete Nedelje

U Svetoj Nedelji održan edukativni performans Susret sa Zagorkom

Turistička zajednica grada Svete Nedelje i Udruga Žensko oko iz Zagreba priredile su u povodu Dana grada Svete Nedelje izvođenje performansa Susret sa Zagorkom u Svetoj Nedelji. Performans je upriličen u četvrtak, 27. svibnja, ispred crkve Presvetog Trojstva. Zagorku su svetonedeljskim osnovcima, njezin život, politički, novinarski i književni angažman te tešku borbu za prava žena toga vremena na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, približile Slavica Jakobović Fribec (inače dobitnica nagrade Zagrepčanka godine 2007. upravo za pokretanje istraživanja i populariziranja Zagorke) i Dubravka Vidović (predsjednica udruge i glumica u ovom performansu), koja je utjelovila Zagorku.

U sklopu inicijative za predstavljanje i vraćanje sjećanja na poznatu hrvatsku spisateljicu i novinarku i na području gradova današnje Zagrebačke županije, Zagorka se ovaj put obratila učenicima Osnovne škole Sveta Nedelja s namjerom da podsjeti na događaje iz svog života i književnog rada koji imaju poveznicu i s ovim krajem. U ugodnom ozračju pred crkvom se okupilo 40-ak svetonedeljskih osmaša s ravnateljicom škole Anicom Magdalenić, po nekoliko iz svakoga razreda, uglavnom onih koji su zainteresirani za književnost i hrvatski jezik ili su, pak, članovi dramske ili literarne sekcije. Na zabavan i popularan način, razgovorom, odnosno dijalogom Zagorke s publikom, performans je ispunio svoj cilj da popularizira povijest i kulturna dobra Svete Nedelje te osvijesti važnost kulturnog identiteta kao bitnog i u turističkoj ponudi grada.

Naime, dio intrigantne radnje iz Gričke vještice, koju je dio okupljenih, uz Kći Lotrščaka, od svih Zagorkinih djela i pročitao, zbiva se u Samoboru u 18. stoljeću i po okolnim kurijama na prostoru današnje Svete Nedelje kao ladanjskim imanjima hrvatskih velikaških porodica Ratkay, Auersperg i Čikolini te u samoborskoj kući austrijskog grofa Rosenberga, savjetnika i intimusa cara Josipa I. S druge strane, tek nedavnim otkrićem Zagorkina rodnog lista nedvojbeno je utvrđena njezina povezanost s plemićkom obitelji Erdödy, prema kumstvu na krštenju. Njihova se, pak, grobnica nekad nalazila uz crkvu Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji, a posjed im je bio dvorac Kerestinec, pa su prije performansa učenici sa župnikom Dragutinom Bubnjarom i vidjeli gdje se nekad uz crkvu nalazila kapelica Svetoga Petra s grobnicom obitelji Erdödy. Danas je na tome mjestu uzidana pronađena nadgrobna ploča.

www.radiosvn.com

 

U Svetoj Nedelji održan edukativni performans Susret sa Zagorkom

Arhiva 2010

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002