14.07.2010.

Prometni znakovi nasuprot Bogdanovićeve ulice

Znakovi u koliziji, vozači u konfuziji

Prometni znakovi nasuprot Bogdanovićeve ulice

Vidjevši prometnu ploču u Glasniku koja usmjerava promet u određenom smjeru, ali ne i dalje do konačnog cilja, šaljem fotografiju jednog prometnog stupa u gradu s tri znaka, koji se međusobno ne nadopunjuju, već dapače... Da me neki ne gledaju samo kao kritizera, uz originalnu fotografiju dajem i animaciju mogućeg manje zbunjujućeg postavljanja tih istih prometnih znakova.

Postojeće je stanje da su uz desni rub Ulice sv. Ane, nasuprot Bogdanovićeve ulice, postavljeni "ploča za označavanje imena ulice", ali ne one uz ulicu uz koju je ploča postavljena. Ispod nje, na istom stupu postavljeni su i znakovi koji se u međusobnoj koliziji: znak "zabrana prometa u oba smjera" i znak "zabrana zaustavljanja i parkiranja".

Mogućnost bolje organizacije postavljanja istih prometnih znakova pokušao sam dati na priloženoj animaciji: prema određenoj logici, znak "zabrane prometa u oba smjera" i "ploča za označavanje imena ulice" odnose se na istu, Jurjevsku ulicu i treba ih postaviti na posebni nosač, uz rub zelenog otoka u smjeru Jurjevske ulice, a nikako uz rub Ulice sv. Ane. Isto tako, logično je da se radi velikog nagiba i loše preglednosti znak "zabrane zaustavljanja i parkiranja" odnosi isključivo na Ulicu sv. Ane.

Ovo može biti logično nama, koji ovdje prolazimo (napamet) svakodnevno. Međutim, upozoren sam pa zato i to navodim – došljak, posebno stranac naučen da ga prometni znakovi vode do željenog cilja, na ovakvim "sitnicama" zastaju, jer ne znaju što je autor takvim postavljanjem htio reći. Uštedjeti jedan nosač prometnih znakova?

B.A.

 
14.07.2010.

Obitelj Papeš iz Ruda dočekala neobičnog gosta

Kada sova dođe u goste

Obitelj Papeš iz Ruda dočekala neobičnog gosta

Postoje različita tumačenja koja se vežu uz sovu, noćnu pticu grabljivicu. Kršćanstvo je u njoj vidjelo simbol Krista, koji je dolazio onima koji sjede u mraku i pod smrtnom sjenkom. U knjizi simbola svjetlost ili mudrost Duha Svetog je predstavljena simbolom sove koja unosi svjetlost u mračne duše nevjernika. Grci su koristili sovu kao simbol mudrosti. Budući da je sova simbol mudrosti, ona je istovremeno i simbol meditacije, povučenosti ili naučnika. Za neke je ona samo ptica samotnica koja predstavlja napuštene.

Bliski susret sa sovom imala je obitelj Papeš, čiji se balkon posebno svidio mladoj sovi. Malo paperjasto stvorenje smjestilo se na vrh balkona i mirno promatralo stanovnike Ruda. Budući da je obitelj Papeš već imala susret sa sovama koje ponekad zalutaju baš u njihov skromni dom, mladu su sovu vratili u njezino prirodno stanište.

Ines Ibrišević

 

Prometni znakovi nasuprot Bogdanovićeve ulice

Obitelj Papeš iz Ruda dočekala neobičnog gosta

Arhiva 2010

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002