21.06.2010.

Proslavljeno 60 godina DVD-a Pavučnjak

Stigao ček za vozilo

Proslavljeno 60 godina DVD-a Pavučnjak

Pod pokroviteljstvom Grada Samobora, uz nazočnost predstavnika 21 vatrogasnog društva i uglednih gostiju; gradonačelnika Kreše Beljaka, predstavnika Vatrogasne zajednice grada Samobora, predsjednika Jurice Domina i tajnika Borisa Bogolina, zapovjednika JVP Samobor Mladena Žitkovića, predsjednika Mjesnog odbora Pavučnjak, mještana i sponzora održana je u subotu 19. lipnja godine svečanost kojom je obilježeno 60 godina djelovanja DVD-a Pavučnjak.

Predstavnici vatrogasnih društava u prigodnoj povorci sa vatrogasnim zastavama i u pratnji vatrogasnih vozila došli su, pod vodstvom zapovjednika DVD–a Pavučnjak Marija Palčića, na prostor ispred vatrogasnog doma pred svečanu pozornicu. Svečanost je započela nacionalnom i vatrogasnom hgimnom u izvedbi KUD-a Petkov Breg, a potom je predsjednik DVD-a Pavučnjak Zdenko Botički pozdravio sve prisutne i započeo program svečanosti. Gradonačelnik Krešo Beljak je pozdravio domaćine i goste svečanost u ime pokrovitelja grada Samobora rekavši kako mu je čast te da je ponosan što može sudjelovati na svečanosti vatrogastva u Pavučnjaku. Riječi dobrodošlice je izrekao i predsjednik Mjesnog odbora Pavučnjak Robert Karlovčec.

- Nema nam ljepšeg, kad u svečanim manifestacijama cijenimo i prepoznajemo rad svih ovih ljudi koji se svojim odricanjem stavljaju u uzvišenu službu, koja svim srcem želi biti pripravna u pomaganju onima, kojima je u datim trenutcima života potrebna vaša pomoć – rekao je Karlovčec.

Tajnik Ivan Carin izvijestio je pak o povijesnom putu vatrogastva u Pavučnjaku naglasivši da je vatrogastvo u Pavučnaku započelo 1930. godine kao vatrogasna četa DVD-a Sveti Martin pod Okićem, a 1950. godine DVD-e Pavučnjak su osnovali Vinko Jurković, Stjepan Botički, Vilim Siuc, Josip Belavić, Franjo Lencur i Stjepan Kirin. Članovi društva su se osposobljavali školovanjem za sudjelovanje na intervencijama, te svoju vatrogasno znanje i vještine pokazivali na vatrogasnim natjecanjima osvajavši brojne nagrade i priznanja u svim kategorijama. Najvažnije aktivnosti su se odvijale u gradnji vatrogasnog doma i nabavi vatrogasne opreme.

Značajne godine koje je nužno naglasiti su 1958. kad je kupljena zemlja za izgradnju doma, 1964. kada započinje gradnja, a 1976. napravljen je krov. Nakon prve faze doma, od 1982. godine, dolazi novo razdoblje velikog entuzijazma novog rukovodstva sa Vladom Šolčićem i nadogradnjom koja se završava 2000. godine. Kroz godine je DVD-om rukovodilo osam predsjednika, pet zapovjednika i osam tajnika koji su svojim radom u određenim razdobljima dali svoj doprinos i omogućili kontinuirano djelovanje. Uz borbu za dom i spremište članovi društva su sudjelovali na stotinjak vatrogasnih intervencija, uložili mnogo sati rada na vatrogasnom domu, nabavi vatrogasne opreme, utrošili velik broj sati uvježbavanja sa vatrogasnom opremom, sudjelovanja na raznim svečanostima i manifestacijama. Mještani su uvijek bili uz svoje vatrogasce i pomagali su ih materijalno i moralno.

Dan 19. lipanj ove godine također će biti zapisan velikim slovima u povijesti DVD-a Pavučnjak. Predsjednik Zdenko Botički je od gradonačelnika Kreše Beljaka primio ček na 150.000 kuna, donaciju za nabavu novog vatrogasnog kombi vozila. Ovom prigodom Društvo je primilo i prigodne poklone od predsjednika VZG Samobor Jurice Domina: spomen priznanje i umjetničku sliku sv. Florijan, unikatni rad autorice Đurđe Debogović, spomen priznanje VZ Zagrebačke županije te prigodne poklone prisutnih DVD-a.

Ovom porigodom za svoj rad u vatrogastvu odlikovani su: Vlado Šolčić odlikovanjem za posebne zasluge Hrvatske vatrogasne zajednice, Marijan Šolčić, Marijan Kirin i Stjepan Premužić vatrogasnim srebrnim medaljama te deset članova brončanim medaljama,a četrnaest članova brončanim plamenicama. Vatrogasne spomenice za 30. godina primili su Marijan D. Šolčić i Josip Šolčić, a za 40. godina Stjepan Botički, Josip Kirin i Marijan S.Šolčić. DVD-Pavučnjak je dodijelio spomen priznanja za 60. obljetnicu svim članovima, sponzorima, mještanima i ljudima dobre volje koji su pomagali u organizaciji ove svečanosti. Svečanost 60. obljetnice je nastavljena prigodnim druženjem .

A.B.

Foto : Robert Bogolin

 
21.06.2010.

Samoborska Škola stranih jezika Littera u studijskom posjetu španjolskom Oviedu

Otvorena mogućnost suradnje s partnerima iz EU

Samoborska Škola stranih jezika Littera u studijskom posjetu španjolskom Oviedu

Nacionalna agencija za mobilnost i programe Europske Unije dodijelila je prof. Branki Novosel, direktorici poznate samoborske Škole stranih jezika Littera, financijsku potporu - grant za studijski posjet u sklopu Transverzalnog programa kao dio Programa za cjeloživotno učenje.

Tijekom studijskog posjeta Oviedu u španjolskoj regiji Asturija, pod nazivom Innovative methods for improving foreign language learning – Inovativne metode za poboljšanje učenja stranih jezika, prof. Novosel zajedno s grupom od 13 kolegica i kolega iz čitave Europe, upoznala se s najnovijim trendom na području poduke stranih jezika, tzv. CLIL (Content and Language Integrated Learning) pristupom. On sadržava poduku bilo kojeg školskog predmeta na stranom jeziku, i to na svim razinama obrazovanja – od predškolskog do visokoškolskog. Organizirani su posjeti školama u kojima se odvija nastava fizike, kemije i ostalih školskih programa na engleskom. Naročito se naglašava važnost ranog učenja stranog jezika – već od predškolskog uzrasta, tj. s navršene četiri godine, što se u Španjolskoj već niz godina provodi. CLIL ima prioritet među europskim inicijativama za poduku stranih jezika te Litteri otvara mogućnost suradnje s partnerima u Europskoj Uniji u okviru drugih europskih programa.

Važnost znanja stranih jezika u Hrvatskoj ovih se dana naglašava u svim medijima. Naime, nakon provedbe prve državne mature, u kojoj je strani jezik jedan od obveznih predmeta, ustanovljeno je da su kandidati s najboljim rezultatima upravo oni koji strani jezik uče od vrtića.

I.H.

 

Proslavljeno 60 godina DVD-a Pavučnjak

Samoborska Škola stranih jezika Littera u studijskom posjetu španjolskom Oviedu

Arhiva 2010

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002