23.01.2010.

Vincekovo tradicionalno obilježeno i u svetonedeljskim vinogradima

Da nam trsek bolše rodi...

Vincekovo tradicionalno obilježeno i u svetonedeljskim vinogradima

Vinogradarski blagdan Vincekovo obilježen je 22. siječnja i u Svetoj Nedelji. Prema tradiciji, obilježava se u trsju i goricama cijele sjeverozapadne Hrvatske. Vincekovo je narodni običaj kojim se posebnom ceremonijom otvara sezona vinogradskih radova. Na Vincekovo se loza okiti dimljenim kobasicama, špekom i rebrima. Tako okićena loza se tada prvi put obrezuje i zalijeva starim vinom. Već nekoliko godina uzastopno za Vincekovo se u Jagnjić Dolu, bogatom vinogradima, okuplja isto društvo umirovljenika i društvenih aktivista, uvijek na drugome mjestu, a ovaj put je to bila klet Milivoja Šekete. Nakon obreda "med trsjem" zapjevalo se i počastilo kuhanim i pečenim kobasicama i dobrim vinom, da bi fešta potom sa snježnog i hladnog terena bila prebačena u topli mjesni društveni dom.

Uz njih i druga spontano okupljena društva po prvi puta su Vincekovo slavila i u Novakima. Obilježbu je organiziralo Kulturno-umjetničko društvo Novaki ne bi li, kako sami kažu, obogatili kulturno-zabavni život u naselju. Vesela povorka s tamburašima, zvonom i juškanjem, da bi pridobila i sumještane, krenula je ispred Športskog doma u Novakima prema omanjem vinogradu Mije Jurina na padini brijega između župne crkve Blaženog Alojzija Stepinca i kapele svetoga Andrije, gdje je održan blagoslov trsja uz prigodni program, pjesme, recitacije, litanije i obred. Nastavak je također uslijedio u društvenom domu. Potom je i Udruga za očuvanje običaja Breza iz Brezja imala svoje prvo Vincekovo na padinama Svetonedeljskog brega u Brezju, u vinogradu Miljenka Šekete. Uz druženje okupljenih u kleti je obnovljen taj stari narodni običaj.

Edi Kirschenheuter

 
23.01.2010.

Krntije ostavljene u samoborskoj prirodi uspješno odolijevaju godišnjim dobima

Prolazi sve, samo Buba ne

Krntije ostavljene u samoborskoj prirodi uspješno odolijevaju godišnjim dobima

Volkswagen Buba relativno je čest gost već više puta opjevane akcije Očistimo Hrvatsku od auto olupina. To niti ne čudi, jer ovaj automobil, rođen u nacističkoj Njemačkoj pod Porscheovom paskom (uz pokoju ideju spretno "posuđenu" od češke Tatre), najprodavaniji je model nepromijenjenog dizajna u povijesti auto industrije, piše Wikipedija. Ovo Hitlerovo limeno kumče od 1938. do 2003. godine proizvelo se u više od 21 milijun primjeraka, doživjelo dane slave, zaslužilo kultni status, da bi na kraju dio njih svoje mjesto našlo u samoborskoj prirodi!

Jednu takvu Bubu svojim fotoaparatom zabilježio je prije nekog vremena Romeo Ibrišević u svojoj neprestanoj potrazi za lokalitetima koje bi trebalo obuhvatiti akcijom Očistimo Hrvatsku od auto olupina. Nepoznat netko svoju je izvoženu, plavu Bubu ostavio kod sela Soline, nedaleko Noršić Sela, kao, eto, baš divan primjer kreativne intervencije u krajobrazu, a Romeo je dotičnu ovjekovječio okruženu bujnim, ljetnim zelenilom. Fućkajući vjerojatno Vivaldijeva Četiri godišnja doba, poznati fotograf se na istoj lokaciji našao i u jesen, a zimska provjera potvrdila je misao koja se spontano rodila – prolazi sve, samo Buba ne.

Tako je nastao serijal fotografija ostavljenog vozila koje kroz razna klimatska razdoblja čeka neku dobru dušu da je odvuče na posljednje počivalište u C.I.O.S.-ove pogone, a sličnu sudbinu iščekuju i još dvije olupine ostavljene nekih 200-tinjak metara od Bube. Problematične lokacije, koje zahtjevaju pomno planiranje i oprez pri izvlačenju olupina, sasvim sigurno će biti posjećene još koji put. Bilo da bi ih se ovjekovječilo ili da bi ih se konačno očistilo. U svakom slučaju, potakne li ovaj primjer ikojeg od naših čitatelja da se javi gradskim komunalnim redarima sa sličnim primjerima auto olupina koje uživaju u promjeni godišnjih doba, plava Buba je i više nego dobro odradila svoj posao.

K.S.

Čim okopni, akcija se nastavlja

Akcija Očistimo Hrvatsku od auto olupina za Romea Ibriševića, Auto Blic, te tvrtke C.I.O.S. i Renault Nissan Hrvatska, koji stoje iza akcije, u ovim zimskim mjesecima kratko odmara, jer sam posao izvlačenja olupina iz prirode je praktički nemoguć. No, to ne znači da se spava zimski san. Naime, kako kaže Ibrišević, zima je idealno vrijeme za pronalaženje krntija, jer su tada lako uočljive. Jasno, ako snijeg nije previsok. Tako se ova zimska idila, koja će potrajati još neko vrijeme, može iskoristiti kako bi se pripremio teren za akcije koje će uslijediti na proljeće. U međuvremenu se mogu kontaktirati samoborski komunalni redari s informacijama o lokacijama auto olupina na 091/562-1400, a oni koji se žele riješiti svojih olupina slobodno mogu i dalje zvati besplatni broj 0800-02-04!

 

Vincekovo tradicionalno obilježeno i u svetonedeljskim vinogradima

Krntije ostavljene u samoborskoj prirodi uspješno odolijevaju godišnjim dobima

Arhiva 2010

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002