09.11.2010.

Dani kruha i Škola za Afriku u OŠ Bogumila Tonija objedinjeni humanim ciljem

Odrekli se džeparca za vršnjake iz Etiopije

Dani kruha i Škola za Afriku u OŠ Bogumila Tonija objedinjeni humanim ciljem

Kraj listopada je dio godine u kojem se diljem odgojno-obrazovnih ustanova obilježavaju Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Osnovna škola Bogumila Tonija iz Samobora već godinama taj dan obilježava na svečani način. Ovogodišnja proslava održana je 20. listopada na Dan jabuka. Posebnost proslave Dana kruha jest povezivanje te manifestacije s Unicefovim projektom Škola za Afriku, u koji se škola uključila ove školske godine, u cilju ostvarivanja integrirano – projektne nastave, razvoja humanih vrijednosti i razvoja borbe za ljudska prava.

Svečanost je osmišljena kao integracija sadržaja svih nastavnih predmeta. Kroz svaku izvedenu točku učenici su bili u mogućnosti uočiti neraskidivu vezu čovjeka i prirode, zbog čega je nužna briga za bližnjeg i svijet koji nas okružuje. Mogli su uvidjeti bogatstva kojima smo svakodnevno okruženi, te razviti svijest o njihovoj važnosti u našim životima. Paralelno s tim, vidjeli su kako izgleda život djece u Etiopiji i problemi s kojima se susreću, poput neuhranjenosti i razvoja bolesti kao posljedice necivilizacijskih uvjeta njihovog života, a razvoj empatije i humanog odgoja dokazali su odričući se dijela svog džeparca u korist upravo djece Etiopije, kojima će i tim sredstvima biti omogućeni osnovni uvjeti za obrazovanje kojima bi se podigla kvaliteta života tamošnjih budućih generacija.

Ovaj kroskurikularni pristup prikaza integrirane nastave s interaktivnom publikom je, zbog velikog broja sudionika, upriličen u dva dijela: 525 učenika razredne nastave su u dopodnevnim satima održali svoj dio proslave, a učenici predmetne nastave, njih 629, učinili su isto u poslijepodnevnim satima. Po završetku programa župnik je blagoslovio kruh i plodove zemlje, nakon čega su učenici donirali svoje dobrovoljne priloge, koje su skupljali u za to predviđenim kasicama u obliku buduće škole za djecu Etiopije, a zauzvrat uzeli blagoslovljeni kruh kojeg su blagovali u svojim učionicama. Tom razmjenom učenici su simbolično svojim prinosom djeci Etiopije podarili dan kvalitetnijeg života.

Kroz realizirane sadržaje za Unicefov projekt je ovom prilikom prikupljeno 7.820 kuna.

Ovakvim načinom rada učenicima je omogućeno stvaranje, odnosno stjecanje znanja na najvišoj razini. Kroz izuzetno dinamičan i neuobičajen oblik nastave učenicima je nenametljivo pružen širok spektar korisnih informacija o vrijednosti i važnosti hrane i zdrave prehrane, nastojalo ih se potaknuti na zahvalnost za Božje darove te razvijati osjećaj empatije i humanog odgoja.

Cjelokupni program je osmišljen i realiziran kroz aktivno sudjelovanje svih učenika i učitelja, uz svesrdnu podršku ravnateljice i koordinaciju pedagoginje.

Iako će se na ostvarivanje humanih ciljeva našeg projekta na globalnoj razini morati pričekati još neko vrijeme, svijest koja je probuđena zajedničkim snagama naših učenika i učitelja toga dana rezultirala je prekrasnom priredbom na kojoj se mogao osjetiti obiteljski duh naše male zajednice, što je učiteljima i bio cilj.

Provođenje programa Škola za Afriku će se nastaviti tijekom školske godine kroz različita događanja, poput proslave blagdana svetog Nikole, koja bi učenike trebala potaknuti na darivanje, zatim Uskršnjeg sajma, na kojem će se promovirati izvannastavne aktivnosti škole, i Otvorenog dana škole, tijekom kojeg će u sportskim aktivnostima sudjelovati i roditelji. U svim će spomenutim aktivnostima uz učenike i učitelje moći sudjelovati roditelji i svi zainteresirani članovi zajednice.

Ivana Golić

 

Dani kruha i Škola za Afriku u OŠ Bogumila Tonija objedinjeni humanim ciljem

Arhiva 2010

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002